Θα καταφέρει το 2020 η Τουρκία να επιβάλει το οθωμανικό δίκαιο;

Η ανατολή του 2020 βρίσκει το εθνικό μας θέμα σε μια απελπιστική κατάσταση, που την έχουν δημιουργήσει οι απαράδεκτες υποχωρήσεις της ηγεσίας μας τα τελευταία ένδεκα χρόνια. Η διπλωματία της πλευράς μας έχει εξαντληθεί στις προσπάθειες καλοπιάσματος του θηρίου της τουρκικής βουλιμίας, διατήρησης ενός επίπλαστου καλού κλίματος και του εξωραϊσμού της κατοχής.

Οι ενέργειες και η ανοχή της ηγεσίας μας έχουν μετατρέψει τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. σε Πόντιους Πιλάτους, που νίπτουν τας χείρας τους και αναμένουν από τους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε λύση ΔΔΟ, την οποία να ευλογήσουν και η οποία θα τους απαλλάξει από τις ευθύνες τους, που δεν θέλουν να αναλάβουν.

Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί. Ξέρει ότι μπορεί να προβαίνει σε απαράδεκτες ενέργειες, να καταπατεί το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αναμένει μόνο μερικές χλιαρές ανακοινώσεις και φυσικά τις γράφει στα παλιά της τα παπούτσια.

Το 2020 ετοιμάζεται να συνεχίσει τη χρήση της βίαιης καταπάτησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ετοιμάζεται να συνεχίσει την πολιτική των κανονιοφόρων, που θα συνοδεύουν τα τρυπάνια της σε περιοχές κυριαρχίας άλλης χώρας. Το έπραξε ήδη με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η μόνη αντίδραση που συνάντησε ήταν οι διαμαρτυρίες μας και οι εκκλήσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. για επίδειξη αυτοσυγκράτησης. Θα καταφέρει άραγε το 2020 να επιβάλει το οθωμανικό δίκαιο και να αχρηστεύσει το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο για τις θάλασσες και το ευρωπαϊκό δίκαιο; Θα μπορεί ανενόχλητη να παίρνει αποφάσεις και να προβαίνει σε ενέργειες παράνομες και να ισχυρίζεται ότι είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο;

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε δεινή θέση. Η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο του εδάφους της και αλωνίζει ανενόχλητη στην ΑΟΖ της. Τα γεωτρύπανά της και οι κανονιοφόροι της έχουν επιβάλει κατοχή και στις θαλάσσιες περιοχές της. Η Κύπρος δεν έχει την ισχύ για οποιαδήποτε πρακτική αντίδραση. Αναμένει μόνο την υπεράσπισή της από το διεθνές δίκαιο και τους οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί για την επιβολή του.

Κάποιες ηγεσίες και κάποιες ομάδες στην Κύπρο εναποθέτουν όλες τις προσδοκίες τους στην επίτευξη λύσης για να λυθούν τα προβλήματα της κατοχής στην ξηρά και στη θάλασσα. Ξεχνούν, όμως, ότι, για να εξευρεθεί λύση, πρέπει η πλευρά μας να αποδεχτεί τους τουρκικούς όρους, δηλαδή να νομιμοποιήσει την κατοχή, τον εποικισμό, την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων και τον σφετερισμό των περιουσιών μας.

Αλλά η σημαντικότερη παραχώρηση και υποχώρηση θα είναι η αποδοχή της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού μιας ΔΔΟ, δύο ισοτίμων κρατιδίων.

Η Κ.Δ. πρέπει να ισχυροποιήσει την άμυνά της και να ενδυναμώσει την Ε.Φ. για να αποκτήσει αποτρεπτική δύναμη και ικανότητα αντίστασης σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Η στρατιωτική επίθεση δεν είναι εύκολη για την Τουρκία. Και τούτο γιατί η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Θα είναι όμως πολύ εύκολο για την Τουρκία να πραγματοποιήσει τα στρατιωτικά της σχέδια από τη στιγμή που η Κ.Δ. θα καταστεί εκλιπούσα. Αν δηλαδή η ηγεσία μας αποδεχτεί την κατάργησή της για χάρη της λύσης. Τέτοια απόφαση θα είναι το κύκνειο άσμα του Ελληνισμού της Κύπρου.

Για τους πιο πάνω λόγους το 2020 πρέπει να έχουμε ως κύριο στόχο του αγώνα μας τη διατήρηση της Κ.Δ. Είναι το τελευταίο και αποτελεσματικότερό μας όπλο. Την ΑΟΖ μας μπορεί να την λεηλατήσουν. Το αέριό μας μπορεί να το κλέψουν. Την Κ.Δ. όμως, την τελευταία μας έπαλξη, δεν μπορούν να τη διαλύσουν ή να την καταργήσουν. Σε περίπτωση λύσης που θα καταργεί την Κ.Δ. θα την υπερασπιστεί ο λαός στο δημοψήφισμα. Κανείς δεν μπορεί να καταργήσει την Κ.Δ. χωρίς την αποδοχή μας με δημοψήφισμα. Μόνο ένας μπορεί να το κάνει. Κι αυτός είναι ο ΠτΔ, αν αποδεχτεί και υπογράψει ενδιάμεση λύση, όπως επιδιώκει να μας επιβάλει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Για τούτο ο ΠτΔ πρέπει να είναι ανένδοτος και αποφασιστικός. Να τονίσει ότι δεν θα αποδεχτεί ενδιάμεση λύση. Τότε ο λαός θα σταθεί δίπλα του.