Αναλύσεις

Κινήσεις εξπρές με σκηνικό εκβιασμών επί του Προέδρου

Ποιο σκηνικό διαμορφώνεται μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και πώς ενεργούν Μέρκελ - ΟΗΕ

Οι Γερμανοί έχουν στείλει το μήνυμα ότι οι κινήσεις στο Κυπριακό θα είναι ταχύτατες στο επόμενο διάστημα. Μπροστά θα βάλουν την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ, για να προχωρήσει σε μιαν άτυπη αρχικά συνάντηση, σε επίπεδο Πενταμερούς, κατόπιν πρόσκλησης του Γ. Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού και εν συνεχεία σε μια επίσημη Πενταμερή, όπου θα τεθούν οι τελευταίες πινελιές στη λύση.

Αρχικά, η Γερμανία φαίνεται ότι απέσπασε την σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας για την άτυπη Πενταμερή, με την προϋπόθεση ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί σήμερα ως κατοχικός ηγέτης, θα θέσει ό,τι αυτή επιθυμεί στην ατζέντα των συνομιλιών. Η Καγκελάριος Μέρκελ θέλει να υπάρξουν αποτελέσματα ώς το τέλος της δικής της Προεδρίας στην Ε.Ε. Εξ ου και το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για τις κυρώσεις λήγει στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια απαξίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς μέσω της υπόθεσης των «χρυσών διαβατηρίων». Ήδη, εκείνο που κυκλοφορεί και το οποίο βγήκε αρχικώς ως διαρροή από το ίδιο το Προεδρικό είναι ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται οι μυστικές Υπηρεσίες και δη ξένων χωρών, όπως της Βρετανίας, της Τουρκίας και του Κατάρ, για να πλήξουν την Κύπρο και μάλιστα διεθνώς, εντός της ΕΕ και αλλού. Προς αυτήν την κατεύθυνση βοήθησε η χρόνια διαφθορά.

Εάν ισχύουν όσα από το Προεδρικό και από αλλού αφήνονται να διαρρεύσουν, θα επιχειρηθούν και άλλοι εξευτελισμοί από τον Al Jazeera ή εάν κάποια βίντεο δεν θα βγουν προς τα έξω, αυτό θα αποτελεί εργαλείο εκβιασμών ενόψει συνομιλιών και λύσης. Ο Πρόεδρος οφείλει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.