Κυπριακό

Πώς η στήριξη επαναπροσεγγιστών Ελληνοκυπρίων προς Ακιντζί βοήθησε τον Τατάρ

Για μια ακόμη φορά Τουρκοκύπριοι και έποικοι κατάφεραν να έχουν τον ηγέτη που στηρίζει η Άγκυρα. Πώς η ανοιχτή στήριξη των επαναπροσεγγιστών Ελληνοκυπρίων προς τον Ακιντζί τελικά βοήθησε επικοινωνιακά την «εκλογή» του Τατάρ.

Με τον Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία του ψευδοκράτους βρίσκει την Κύπρο η επόμενη μέρα. Ήδη, άρχισε να μιλά για συνομιλίες με βάση τις «πραγματικότητες στο νησί», θυμίζοντας τον Ραούφ Ντενκτάς που χρησιμοποιούσε αυτό το σύνθημα από την επομένη της εισβολής του 1974.

Ο Τατάρ «εξελέγη» μέσα από μια διαδικασία παράνομη και βεβαίως διαβλητή και καθόλου αξιόπιστη, αφού λαμβάνει χώρα σε μη-αναγνωρισμένο, αποσχιστικό καθεστώς το οποίο συντηρείται με τα όπλα και τα χρήματα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής.

Ήταν πάντοτε γνωστό πως το ψευδοκράτος της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» ήταν καθεστώς-μαριονέτα της Τουρκίας, αποτέλεσμα της βίαιης, ρατσιστικής απόσχισης που επέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς με όργανο την ΤΜΤ. Με αυτόν στην ηγεσία τους, οι Τουρκοκύπριοι προλείαναν το έδαφος για την εθνοκάθαρση του τουρκικού στρατού το 1974, με αποκορύφωμα την προσφυγοποίηση των Ελληνοκυπρίων και την μεταφορά όλων των Τουρκοκυπρίων στον κατεχόμενο βορρά.

Μετά την αποχώρηση του Ραούφ Ντενκτάς από την λεγόμενη «προεδρία», άλλοι Τουρκοκύπριοι εναλάσσονταν σε αυτή τη θέση, όπως οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί. Όλοι, τη στιγμή που ανέρχονταν στην εξουσία, είχαν την στήριξη ή έστω την ανοχή της Τουρκίας.

Και βεβαίως, όλοι είχαν αποδεχτεί την νομιμότητα του αποσχιστικού ψευδοκράτους που ίδρυσε ο Ντενκτάς, συμπεριλαμβανομένου και του Ακιντζί, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα που παραθέτει πιο κάτω η ακαδημαϊκός των κατεχομένων Εμετέ Γκιοζουγκιουζελί.

TT001.JPG

Καθόλη την διάρκεια αυτής της στερούμενης αξιοπιστίας «εκλογικής διαδικασίας», ο ίδιος ο απερχόμενος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε πως δέχθηκε ακόμη και απειλές κατά της ζωής του και ασφυκτική πίεση από την Τουρκία. Μετά δε την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ευχήθηκε συγχαρητήρια στον Τατάρ και ανακοίνωσε άρον-άρον την αποχώρησή του από την πολιτική, λέγοντας:

«Εχω αναφερθεί στο τί βιώσαμε. Να μην το επαναλάβω. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει το έχει γίνει. Εάν λέγαμε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ήταν η πραγματικότητα... Εύχομαι άλλη φορά η δημοκρατία μας να μην περιέλθει σε αυτή τη θέση».

Οι απόκρυφες δηλώσεις Ακιντζί δείχνουν και τα όρια της πολιτικής ελευθερίας, βούλησης και «ανεξαρτησίας» των Τουρκοκυπρίων. Αποδεικνύουν πως ακόμη και ένας Τουρκοκύπριος πολιτικός να θέλει κάποιας μορφής περιορισμένη τουρκοκυπριακή αυτονομία από την Τουρκία, ακόμη και στα κατεχόμενα από αυτήν εδάφη, δεν του επιτρέπεται.

Την βδομάδα που μας πέρασε, πολλοί Ελληνοκύπριοι, υπέρμαχοι της επαναπροσέγγισης και της σχολής της «όποιας λύσης», ισχυρίζονταν πως η αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, θα δημιουργούσε «επεισόδια» και θα λειτουργούσε υπέρ του Ερσίν Τατάρ. Κάποιοι, έφτασαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα ποταπότητας και φανατισμού, που χαρακτήρισαν την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» ως «φασιστική», ξεχνώντας προφανώς πως είναι στις δικές τους διαδηλώσεις που σημειώθηκε βία στα οδοφράγματα.

Εκτός του ότι διαψεύστηκαν (παρά την προβοκατορική τουρκική τρομολαγνεία που υιοθέτησαν και οι ίδιοι) και η αντικατοχική πορεία στη Δερύνεια ήταν άψογη και με μεγάλη παρουσία κόσμου, αυτό που δεν αντιλήφθηκαν τελικά είναι πως ήταν η δική τους ανοιχτή στήριξη προς τον Ακιντζί που χρησιμοποιήθηκε ως επικοινωνιακό όπλο υπέρ του Τατάρ.

Η τόσο απροκάλυπτη στήριξη στον Ακιντζί, όχι από την επίσημη κυπριακή κυβέρνηση η οποία κράτησε αποστάσεις, αλλά από πρώην ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, ενεργά στελέχη κομμάτων, ακτιβιστές και διάφορες προσωπικότητες με πολλούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάστηκε από τους Τουρκοκύπριους εθνικιστές ως «παρέμβαση των Ελληνοκυπρίων στα εσωτερικά μας».

Τα παραδείγματα (ακολουθούν περισσότερα μετά το κείμενο) είναι χαρακτηριστικά του τι «πέτυχαν» οι Ελληνοκύπριοι υποστηρικτές του Ακιντζί:

TT002.JPG

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρέμβαση της ρωμαίικης πλευράς στις εκλογές. Σεβαστείτε τη βούλησή μας. Ψηφίστε Ερσίν Τατάρ για βούληση.»

TT003.JPG

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΑΣ. Πάλι οι Ρωμιοί άρχισαν να ασκούν πίεση. Άρχισαν να κραυγάζουν υπέρ του Μουσταφά Ακιντζί. Γιατί ο Ακιντζί και οι οπαδοί του Ερχιουρμάν δεν λένε ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας;»

TT004.JPG

«Η στήριξη των Ρωμιών δεν είναι προς τον Ακιντζί αλλά και προς τον Ερχιουρμάν. Προς Ακιντζί και Ερχουρμάν: Πάρτε τις ψήφους σας από τους Ρωμιούς. Ντραπείτε! Ντραπείτε!»

TT005.JPG

Εθνικιστική εφημερίδα «Nacak»: «Οι Ρωμιοί έδωσαν πλήρη στήριξη στον Ακιντζί»

Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να προβληματίσει τους υποστηρικτές της «όποιας λύσης», πρέπει να μειώσει τον ευσεβοποθισμό και πρέπει να τερματίσει την επικίνδυνα αφελή πολιτική πως μια διάτρητη «εκλογική» διεργασία σε εδάφη υπό στυγνή στρατιωτική κατοχή μπορούσε να αποδώσει αντικατοχικούς καρπούς.

Το αντίθετο, ενθάρρυνε τον τουρκικό και τουρκοκυπριακό εθνικισμό και απομάκρυνε ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας καλής λύσης μέσα από τις συνομιλίες, αφού όμως καρπώθηκε η κατοχική Τουρκία τετελεσμένα (όπως την «Πενταμερή») μέσα από τις δικές μας υποχωρήσεις. Η λανθασμένη βάση των συνομιλιών, ιδιαίτερα των υποστηρικτών της «όποιας ομοσπονδίας» αντί να απομακρύνει την λύση δύο κρατών, την δυνάμωσε στη συνείδηση των Τουρκοκυπρίων.

Όπως μαρτυρούν και τα παραδείγματα που παραθέτουμε, οι υπέρμαχοι του συμβιβασμού και της «όποιας ομοσπονδίας» πέτυχαν, εν τη αφελεία αυτών, ακριβώς το αντίθετο - τη συσπείρωση Τουρκοκυπρίων και εποίκων υπέρ του Τατάρ...

Αυτό, δηλαδή, που κατηγορούσαν ψευδώς τους μοτοσικλετιστές...

TT006.JPG

TT008.JPG

TT009.JPG

TT010.JPG

TT011.JPG

TT012.JPG

TT013.JPG

Άλλες δηλώσεις στήριξης Ελληνοκυπρίων υπέρ του Ακιντζί:

TT014.JPG

tt1.JPG

tt2.JPG

11:15 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

«Δόξα τον Αλλάχ, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους».

Με αυτή την ανάρτηση στο Facebook εξέφρασε την χαρά του για την νίκη του Ερσίν Τατάρ ο Ερχάν Αρικλί, ηγέτης του Κόμματος Αναγέννησης. Το κόμμα του εκφράζει τους Τούρκους έποικους.

Με τον Αρικλί, ο οποίος είναι ένας εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ το 1996 και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ, είχε συναντηθεί στις αρχές της βδομάδας ο Τατάρ.

erhan.JPG

08:45 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Για «φτιαχτό αποτέλεσμα» κάνει λόγο ο Ακιντζί. Με κατηγορίες στο πρώτο του μήνυμα, λίγη ώρα αφού έκλεισαν οι «κάλπες» των παράνομων εκλογών, τοποθετήθηκε ο απερχόμενος «πρόεδρος» του αποσχιστικού ψευδοκράτους.

Ο Ακιντζί, μεταξύ άλλων, είπε ότι «δεν είναι μια εκλογική διαδικασία που θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. Δεν έμεινε κανείς που να μην είδε τι συνέβη», είπε ο απερχόμενος κατοχικός ηγέτης, αφήνοντας αιχμές για την διαδικασία των εκλογών.

Ο Ακιντζί ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποσύρεται από την πολιτική και ευχαρίστησε τον τουρκοκυπριακό λαό.

08:35 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Την ικανοποίησή του για την εκλογή του Ερσίν Τατάρ εκφράζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις «αρχές» του ψευδοκράτους για την εκπλήρωση των συμβατικών και ιστορικών υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους Τουρκοκύπριους. Αυτά αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Ζαχαράκη.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (18 Οκτωβρίου) στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, διεξήχθη με υποδειγματικά δημοκρατικό τρόπο, όπως ταιριάζει στην ΤΔΒΚ, και με πολιτική ωριμότητα εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ κέρδισε τις εκλογές. Συγχαίρουμε τον κ. Τατάρ και του ευχόμαστε επιτυχία σε αυτήν την ανώτατη θέση, στην οποία εξελέγη. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Η δύναμη του τουρκοκυπριακού λαού πηγάζει από την ικανότητά του να διατηρεί την ενότητα και την αλληλεγγύη του στο πλαίσιο των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενό συντονισμό με όλα τα θεσμικά όργανα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, για να υποστηρίξουμε την κυριαρχική ισότητα των Τ/Κ, που είναι ο συνιδιοκτήτης του νησιού, και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο σε κάθε περίσταση, καθώς και να εκπληρώσουμε τις συμβατικές και ιστορικές μας υποχρεώσεις με ευαισθησία και αποφασιστικότητα».

08:25 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

«Με όλα τα ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί, ο Τατάρ, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, εξασφάλισε το 51,74 τοις εκατό των ψήφων την Κυριακή, μπροστά από τον Μουσταφά Ακιντζί, στο 48,26 τοις εκατό, σύμφωνα με επίσημα μέσα», σημειώνει δημοσίευμα του «Al Jazeera».

08:20 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Το πρώτο μήνυμα του Τούρκου ΥΠΕΞ για την «εκλογή» Τατάρ στο Twitter αναφέρει:

«Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Έρσιν Τατάρ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της ΤΔΒΚ. Θα συνεργαστούμε για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.»

tc00055.JPG

Συγχαρητήρια ανάρτηση για τον Τατάρ έκανε και το MHP στην Τουρκία, το κόμμα των Γκρίζων Λύκων:

«Συγχαίρουμε τον Tatar για την εκλογή του ως πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου. Ευχόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα να οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους σε καλύτερες μέρες.»

tc000555.JPG

08:05 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

«Το αποτέλεσμα καταδεικνύει πιθανή λύση δύο κρατών στην Κύπρο», αναφέρει ο Τούρκος ακαδημαϊκός, με έδρα τις ΗΠΑ, Soner Cagaptay.

tc0003.JPG

07:45 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Όπως μεταδίδει το «SigmaLive», ο Ερσίν φαίνεται να είναι τελικά ο νικητής των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα.

Με καταμετρημένες τις 667 από 738 τις κάλπες ο Ερσίν Τατάρ λαμβάνει ποσοστό 51,94 % (61260 ψήφοι) και ο Μουσταφά Ακιντζί 48,06% (56675 ψήφοι).

Η διαφορά των ψήφων σε αριθμούς δεν αφήνει ελπίδες στον Ακιντζί για ανατροπή της τελικής έκβασης των παράνομων εκλογών.

07:30 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu αναφέρει σε tweet του:

«Ο Έρσιν Τατάρ, ο δεξιός Τούρκος εθνικιστής νίκησε τον σημερινό Πρόεδρο Μουσταφά Ακιντζί στις εκλογές της Βόρειας Κύπρου σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα. Αυτό θα περιπλέξει περαιτέρω τις συνομιλίες επανένωσης της Κύπρου».

tc0002.JPG

07:25 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ζωντανή κάλυψη της παράνομης «εκλογικής διαδικασίας» στα κατεχόμενα από το «SigmaLive» και παράλληλη ανάλυση από την «Σημερινή Online».

Μείνετε συντονισμένοι με τακτική ανανέωση/refresh της σελίδας.

07:00 μμ