Κυπριακό

Δερύνεια: Υπεύθυνος πατριωτισμός και ενότητα κόντρα στις τουρκικές προβοκάτσιες

Κλίμα όξυνσης κατά του αντικατοχικού κινήματος προσπαθούν να στήσουν ακραίοι κύκλοι στα κατεχόμενα. Η ειρηνική εκδήλωση «Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί - Είμαστε όλοι Κερυνιώτες» το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, στο οδόφραγμα Δερύνειας, είναι η απάντηση του υπεύθυνου πατριωτισμού και της εθνικής ενότητας που δεν πέφτει στην παγίδα της τουρκικής προβοκάτσιας.

Τεχνητή όξυνση του κλίματος προσπαθούν να καλλιεργήσουν ορισμένοι κύκλοι των κατεχομένων και της Τουρκίας, με αφορμή την προγραμματισμένη αντικατοχική εκδήλωση με σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί - Είμαστε όλοι Κερυνειώτες», το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 στο οδόφραγμα της Δερύνειας, καθώς και στη θαλάσσια γραμμή αντιπαράταξης. Σκοπός τους να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον Ερσίν Τατάρ στις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, αλλά και να αρπάξουν την ευκαιρία για να παρουσιάσουν στη διεθνή κοινή γνώμη τους Έλληνες της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία ως βίαιους και κακούς.

Εθνική ενότητα

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» προτάσσει ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και καλεί τον κυπριακό λαό, ενωμένο, να στείλει ένα ψύχραιμο μεν, ηχηρό δε, μήνυμα, στην κατοχική Τουρκία πως ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, αγωνίζεται και διεκδικεί πίσω τις πατρογονικές του εστίες.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία Μνήμης» αναφέρει πως «απορρίπτει κάθε ιδέα τουρκοποίησης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και καλεί κάθε πρόσφυγα, από κάθε τουρκοκρατούμενη γωνιά, να ενώσει τη φωνή του για να καταστεί σαφής ο πόθος του κυπριακού Ελληνισμού για απελευθέρωση. Αμφισβητεί κάθε υπόσχεση για επιστροφή ενός κομματιού των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες του και επαναλαμβάνει ότι η Κερύνεια, η Μόρφου, η Καρπασία, η Μεσαορία και η μισή Λευκωσία δεν θα γίνουν θυσία στον βωμό του συμβιβασμού».

Ιδιαίτερα δε, θέτει πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προ των ευθυνών τους. Η ΕΕ, και αφού κινητοποιήθηκαν οι Λευκορώσοι πολίτες με μαζικές διαδηλώσεις, έχει επιβάλει κυρώσεις στην Λευκορωσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο για νόθευση των εκλογών. Δεν θα έχει πλέον καμία δικαιολογία να κλείνει τα μάτια όταν Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες διαδηλώνουν για την εκμετάλλευση των παρανόμως κατεχόμενων περιουσιών τους. Χειρότερα και από τη Λευκορωσία, με το «άνοιγμα» της παραλίας της Αμμοχώστου, αυτές οι κλεμμένες περιουσίες βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας «εκλογικής» διαδικασίας τελείως παράνομης και στα όρια που θέτει η στρατιωτική κατοχή.

poreia.jpg

Σε μια στιγμή που η Αμμόχωστος, ελεύθερη και κατεχόμενη, βρέθηκε στη δίνη ενός πολύπλευρου διεθνούς πολιτικού κυκλώνα, με ξένα πρακτορεία ειδήσεων να κατηγορούν δεξιούς και αριστερούς πολιτικούς για διαφθορά, διασύροντας ολόκληρη την Κύπρο, μια υπερκομματική, πατριωτική εκδήλωση, μια έκφραση εθνικής ενότητας είναι περισσότερο από αναγκαία.

Τουρκικό προβοκατορικό κλίμα

Στις αρχές του Οκτώβρη η Τουρκία «αιφνιδίως» αποφάσισε να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Παραβίασε για μια ακόμη φορά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων, με δική της ευθύνη, τη βάση των συνομιλιών με τις λεγόμενες Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977. Η συμφωνία προνοούσε επιστροφή της πόλης και για δεκαετίες και σε αυτή τη βάση, κρατώντας την πόλη κλειστή και πουλώντας ψεύτικες υποσχέσεις στους Αμμοχωστιανούς, κατάφερε να διασπάσει τον προσφυγικό κόσμο σε επιστρέφοντες και μη. Επίσης, κρατούσε μουδιασμένη την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, με την ελπίδα πως θα επιστραφεί, έστω, το Βαρώσι.

Η απόφαση της Τουρκίας για χρήση της Αμμοχώστου, απετέλεσε πρόκληση που την εξέθεσε για μια ακόμη φορά στην διεθνή κοινή γνώμη, αλλά η έκθεσή της μετριάστηκε από το επικοινωνιακό λαχείο των αποκαλύψεων του «Al Jazeera» γύρω από διαφθορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η οργή μερίδας Κυπρίων πολιτών κατά της κατοχής και των νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο εκφράστηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, με έκτροπα στο οδόφραγμα Δερύνειας που οδήγησαν σε συλλήψεις από την Αστυνομία Κύπρου.

17oct2.JPG

Από εκείνη την ημέρα όμως, σε πολλά μεσα κοινωνικής δικτύωσης, καλλιεργείται ένα κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού και γίνεται προσπάθεια σύνδεσης των όσων έγιναν την Κυριακή με την προγραμματισμένη αντικατοχική εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

17oct6.JPG

Όπως φαίνεται και από μερικά tweets που παρουσιάζουμε (περισσότερα κάτω από το κείμενο), κύκλοι των κατεχομένων προσπαθούν να περάσουν την εικόνα πως «ετοιμάζεται προβοκάτσια», «είναι Ρωμιοί φασίστες και ρατσιστές» και «είναι Ρωμιοί υποστηρικτές του Ακιντζί». Άλλοι, πιο ακραίοι, προκαλούν και απειλούν πως θα επαναληφθεί ο Αύγουστος του 1996 αν περάσουν οι διαδηλωτές την «συνοριακή πύλη» της Δερύνειας.

17oct1.JPG

Όχι στην τουρκική παγίδα

Με την Τουρκία να προκαλεί την Ελλάδα, να ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο σε όλη την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο και να προσβάλει συνεχώς την Ευρώπη, η αντικατοχική διαμαρτυρία του Σαββάτου πρέπει να λάβει χώρα με υπευθυνότητα, χωρίς έκτροπα και χωρίς οποιαδήποτε ακραία συμπεριφορά. Η περιφρούρηση της διαμαρτυρίας θα είναι τέτοια που να μην δώσει οποιαδήποτε λαβή στις κατοχικές δυνάμεις να δημιουργήσουν προβοκάτσια και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην Κύπρο.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» καλεί «όλα τα προσφυγικά σύνολα, τους Μορφίτες, τους Κερυνειώτες, τους Καρπασίτες, τους Αμμοχωστιανούς, να διατρανώσουν ξανά και να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη το σύνθημα «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους». Καλεί κάθε πολίτη που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και τον φασισμό, τον εποικισμό και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα πολέμου και τον συμβιβασμό να παρευρεθεί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας».

Επίσης, «καλεί κάθε πολίτη που απορρίπτει κάθε ιδέα διχοτόμησης, κάθε ιδέα τουρκοποίησης, κάθε ιδέα θυσίας της Κερύνειας για υπόνοιες επιστροφής στην Αμμόχωστο, κάθε ιδέα δημιουργίας «χαμένων πατρίδων» για την επικράτηση της ήττας και του οδυνηρού συμβιβασμού, να φωνάξει ότι δεν θα ανεχτεί το μακρύ χέρι της κατοχικής Τουρκίας σε καμιά γωνιά της πατρίδας του, από το Βαρώσι μέχρι την Κερύνεια και από τους Σόλους μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως θα υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου χώροι συγκέντρωσης για όσους ενδιαφέρονται να μεταβούν το Σάββατο στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Επιπλέον, τονίζεται πως «καθ΄όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID – 19, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας».

k.jpg

Με χθεσινή ανακοίνωσή της στο Facebook, υπερθεματίζει να είναι «ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ με λευκές φανέλες, χωρίς κομματικά ή οπαδικά διακριτικά» και να έχουν μαζί τους ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Η σύνεση, η σωφροσύνη και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των διοργανωτών είναι χαρακτηριστικά υπεύθυνου πατριωτισμού που δεν θα δώσει κανένα περιθώριο στις τουρκικές προβοκάτσιες να βρουν πρόσφορο έδαφος.

Υπεύθυνος πατριωτισμός

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» διαδηλώνει όλα αυτά τα χρόνια άψογα, συντεταγμένα χωρίς να επιτρέπει το παραμικρό έκτροπο στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, χωρίς φανατισμό και με αυστηρό σεβασμό της νομοθεσίας.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης» ιδρύθηκε το 2008. Τον Αύγουστο του 2020 έκανε πορεία από τον Μαχαιρά στη Δερύνεια και το 2019 έκλεισε συμβολικά, για μικρό χρονικό διάστημα, τα οδοφράγματα και απέτισαν φόρο τιμής στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

tasosisaak.jpg

Τον Δεκέμβριο του 2018 έστησε δύο λευκούς σταυρούς και φύτεψε τέσσερεις ελιές, στην παρουσία των γονιών των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού δίπλα από το οδόφραγμα. Να σημειωθεί πως το σεμνό και απέριττο μνημείο, μαζί με πέτρες που έγραφαν τα ονόματα κατεχόμενων δήμων, αφαιρέθηκε το καλοκαίρι του 2019 έπειτα από καταγγελία. Η αφαίρεση συνέπεσε με τις δηλώσεις Κουντρέτ Οζερσάι και Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Το 2017, οι μοτοσυκλετιστές διέσχισαν την γραμμή αντιπαράταξης με ένα οδοιπορικό που ξεκίνησε από την Χλώρακα, όπως και το 2015 που έκλεισαν και πάλι συμβολικά τα οδοφράγματα Λιμνίτη, Αστρομερίτη, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και οδού Λήδρας και διένειμαν ενημερωτικό υλικό.

eu.jpg

Στην επέτειο των 20 χρόνων από την θυσία των Ισαάκ-Σολωμού, η «Πρωτοβουλία Μνήμης» αναβίωσε το δρομολόγιο της αυθεντικής «Πορείας Ελευθερίας» του 1996. Ξεκινώντας από το Βερολίνο και διασχίζοντας Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια και Ελλάδα, οι μοτοσυκλετιστές κατέληξαν στο Παραλίμνι, γενέτειρα των δύο ηρώων. Παρούσα ήταν και η κόρη του Τάσου Ισάακ, το «χελιδονάκι», η οποία γεννήθηκε λίγο μετά την θυσία του εθνομάρτυρα πατέρα της.

Ακολουθούν παραδείγματα του κλίματος που επιχειρούν να δημιουργήσουν στα κατεχόμενα για την ειρηνική διαμαρτυρία της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού»:

17oct3.JPG

17oct4.JPG

17oct5.JPG