Η Αμμόχωστος και το περίκλειστο τμήμα της πόλης

Όλες οι ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Το επίθετο περίκλειστη έχει γίνει σχεδόν σήμα κατατεθέν για την Αμμόχωστο. Όλες οι πιθανές εξελίξεις και όλα τα αιτήματα για την Αμμόχωστο αναφέρονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Αυτήν αναμένουμε να θέσουν οι Τούρκοι κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ και σ’ αυτή να επιστρέψουν οι κάτοικοι υπό τη διοίκηση των ΗΕ.

Με τον όρο αυτό έχει καθιερωθεί μια διχοτόμηση της Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος, είτε την αποκαλούμε Αμμόχωστο είτε την αποκαλούμε Βαρώσι, είναι μία και ενιαία. Απλώνεται από την ανατολική παραλία με τη χρυσή και μοναδική αμμουδιά και φτάνει δυτικά μέχρι τα όρια της αγγλικής βάσης στο Άγιο Νικόλαο. Στον νότο περιλαμβάνει τον Άγιο Μέμνονα και φτάνει ώς τις παρυφές της Κάτω Δερύνειας. Στον βορρά φτάνει ώς την περιοχή της αρχαίας Σαλαμίνας, το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα κα την Έγκωμη.

Το περίκλειστο τμήμα της πόλης είναι ένα μέρος της Αμμοχώστου, που έχει αποκλειστεί ως στρατιωτική περιοχή και στην οποία οι κατοχικές δυνάμεις απαγόρευαν ώς πριν λίγες ημέρες την είσοδο. Εκτείνεται από την περιοχή νότια του λιμανιού, περιλαμβάνει όλη την παραλία ώς τη νεκρή ζώνη και στα δυτικά έχει ως όριο τον δρόμο Κάτω Δερύνειας - Αμμοχώστου, που φτάνει ώς την εκκλησία της Αγίας Ζώνης. Η περιοχή δεξιά του δρόμου ανήκει στην περίκλειστη πόλη και η περιοχή αριστερά του δρόμου έχει εποικιστεί από Τουρκοκύπριους και εποίκους.

Προσωπικά δεν έχω επισκεφτεί την Αμμόχωστο, ούτε και το σπίτι μας, που απέχει τρία χιλιόμετρα από το οδόφραγμα της Δερύνειας, στ’ αριστερά του δρόμου προς την Αγία Ζώνη. Η προσωπική μου ιδεολογία και η εθνική μου δεοντολογία δεν μου επιτρέπουν να δείξω το διαβατήριο ή την ταυτότητά μου και να πάρω άδεια από τον κατακτητή για να επισκεφθώ το σπίτι μου. Βλέπω όμως τακτικά την Αμμόχωστο και τη γειτονιά μου από τα υψώματα της Δερύνειας. Και μελετώ την περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου στους χάρτες της Google, που είναι πολύ κατατοπιστικοί. Η περίκλειστη πόλη φαίνεται ολοκάθαρα κι έχει χρώμα σκούρο μαυριδερό, εξαιτίας της ερήμωσης και της εγκατάλειψης για πάνω από τέσσερεις δεκαετίες. Βλέπω όμως τις αλλαγές στις άλλες περιοχές. Και ξεχωρίζω σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το σπίτι μου ένα μεγάλο τζαμί με δύο μιναρέδες. Το έκτισαν μέσα στο πρόγραμμά τους για εκτουρκισμό της Αμμοχώστου και της Κύπρου.

Θα είναι μεγάλο λάθος, αν εμείς οι ίδιοι, οι πρόσφυγες της Αμμοχώστου, ταυτίσουμε το περίκλειστο τμήμα της πόλης με την Αμμόχωστο ή το Βαρώσι, όπως άλλως πως αποκαλείται η πόλη. Το περίκλειστο τμήμα της πόλης έχει δύο χαρακτηριστικά που ευκολύνουν την απόδοσή του αμέσως στους νόμιμους κατοίκους του, σε περίπτωση συμφωνίας, όπως αποκαλούνται, «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι το τμήμα αυτό δεν έχει κατοικηθεί. Έτσι, σε περίπτωση απόδοσής του στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες, δεν θα χρειαστεί μετακίνηση παράνομων, σφετεριστών κατοίκων. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι περιέχει όλα τα ξενοδοχεία και τις σημαντικές τουριστικές υποδομές της πρώτης τουριστικής μας πόλης. Έτσι μπορεί εύκολα και σύντομα να επαναλειτουργήσει η τουριστική δραστηριότητα της πόλης, αν αποδοθούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες και αν το τμήμα της πόλης λειτουργήσει υπό τη διοίκηση των ΗΕ. Η οικονομική ανάπτυξη της τουριστικής Αμμοχώστου είναι ίσως το μόνο κίνητρο για τους Τουρκοκυπρίους που θα ωφεληθούν κι αυτοί. Και όλοι ξέρουμε ότι οι Τούρκοι αποδέχονται κάποιο «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης», μόνο αν έχουν οι ίδιοι οικονομικό συμφέρον.

Αυτά εν ολίγοις με αφορμή τη νέα, απαράδεκτη, πειρατική και επεκτατική ενέργεια της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. Και κυρίως να μην ξεχνούμε ότι η ενιαία πόλη της Αμμοχώστου, εκτός από το περίκλειστο και έρημο τμήμα, περιλαμβάνει και άλλες ενορίες και περιοχές, όπως την περιοχή Πέρτζιενας, την περιοχή Λάξης, την ενορία του Αγίου Λουκά, τη Νέα Σμύρνη, το Κάτω Βαρώσι, την Αγία Παρασκευή, τη Χρυσοσπηλιώτισσα, την Αγία Αικατερίνη και την Αγία Ζώνη. Και να μην ξεχνούμε και τις ενορίες Αϊ-Γιάννη, Σταυρού και Αγίου Νικολάου, όπως και τις εμπορικές οδούς Ερμού, Δημοκρατίας και Ευαγόρου, που βρίσκονται στο περίκλειστο τμήμα της πόλης.

Η Αμμόχωστος μάς περιμένει, Βασιλεύουσα στις καρδιές μας και έρημη στα χέρια του Τούρκου εισβολέα. Ολόκληρη η πόλη μας και όχι μόνο το περίκλειστο τμήμα. Η Αμμόχωστος είναι το σύμβολο του αγώνα για επιστροφή και απελευθέρωση και όχι το αντάλλαγμα για κατάργηση της Κ.Δ. και νομιμοποίηση της διχοτόμησης και της κατοχής.