Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αναζητούν Μολδαβό ολιγάρχη στην Κύπρο; - Η σχέση με την Τουρκία

Περίεργη αναφορά στην Κύπρο από τον Γενικό Εισαγγελέα της Μολδαβίας. Ζητούν την έκδοση «του τελευταίου ολιγάρχη» της χώρας και πρώην Αν. Προέδρου της Βουλής που κατηγορείται για σωρεία εγκλημάτων. Ποιά η σχέση του με την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Την έκδοση του πρώην Αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής τους ζητούν από την χώρα μας οι εισαγγελικές αρχές της Μολδαβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Teleradio Moldova» που αναφέρει την Κύπρο.

Στο σημερινό δημοσίευμα του κρατικού μέσου ενημέρωσης που υπογράφεται από την Rodica Mazur γίνεται μια περίεργη ειδική αναφορά σε Κύπρο, Τουρκία και Σαουδική Αραβία.

Μολδαβός Γενικός Εισαγγελέας

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Γενική Εισαγγελεία (Procuratura Generală) της Μολδαβίας «έστειλε αιτήματα έκδοσης για τον Vlad Plahotniuc από την Κύπρο και την Σαουδική Αραβία. Η ανακοίνωση έγινε από τον γενικό εισαγγελέα, Alexandru Stoianoglo σήμερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με έμφαση στην μεταφορά του ελέγχου στον τομέα του τζόγου σε μερικές ξένες εταιρείες, μέσα από διάφορα ύποπτα σχέδια.»

Ο Μολδαβός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε: «Εκτός από την Τουρκία, η Γενική Εισαγγελία απέστειλε επίσης αιτήματα έκδοσης για τον Vlad Plahotniuc από Κύπρο και Σαουδική Αραβία. Μέχρι στιγμής, έχουμε μόνο την απάντηση της Σαουδικής Αραβίας ότι ο κ. Plahotniuc δεν πέρασε τα σύνορα αυτής της χώρας. Αναμένουμε.»

Πρόσθεσε πως δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε από την Τουρκία μέχρι στιγμής.

Alexandru-Stoianoglo.jpg

Οι μολδαβικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως η καταχώρηση ποινικής υπόθεσης έγινε «στο γεγονός της κατάχρησης εξουσίας που διαπράχθηκε με συμμετοχή δημόσιων προσώπων, για προσωπικό υλικό όφελος ή προς όφελων τρίτων, που εκδηλώθηκε με ανάθεση προς όφελος ξένων εταιρειών, σύμφωνα με ύποπτα σχέδια στον τομέα του τζόγου, με αποτέλεσμα την ζημίωση του εθνικού δημόσιου προϋπολογισμού».

«Ως αποτελέσμα αυτής της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, 65 περίπου εταιρείες έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, δεκάδες εταιρείες και άτομα έχουν διωχθεί παράνομα, δεκάδες εταιρείες ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών αποζημιώσεις εκατομμυρίων μολδαβικών λέι σε σχέση με την αναστολή των αδειών τους, τις οποίες πλήρωσαν εκ των προτέρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Βρίσκεται στην Κύπρο;

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό γιατί το μολδαβικό δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στην Κύπρο.

Εικάζεται, χωρίς να υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, πως η αναφορά σχετίζεται με ενδεχόμενη μετάβασή του στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς ο ύποπτος φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να βρισκόταν στην Τουρκία τον αμέσως προηγούμενο καιρό. Ο Plahotniuc κατηγορείται πως είχε στενές επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdoğan.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σημερινή Online», ο ύποπτος πράγματι βρίσκεται στις σχετικές βάσεις δεδομένων της Interpol και καταζητείται διεθνώς με βάση την πάγια πρακτική αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ειδικό αίτημα από τις μολδαβικές αρχές προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγές αναφέρουν επίσης ο Vladimir Plahotniuc δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και δεν υπάρχει καμία πληροφορία ή ένδειξη που να υποδηλώνει το αντίθετο.

«Αυτού Φαιά Εξοχότης»

Ο 54χρονος Plahotniuc ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μολδαβίας (Partidul Democrat din Moldova) με έντονη επιχειρηματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Εξελέγη βουλευτής το 2010 και βρισκόταν σε αυτή τη θέση μέχρι την φυγή του από την χώρα το 2019. Μεταξύ 2010-2013 κατείχε το αξίωμα του Πρώτου Αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής της Μολδαβίας.

Το πολιτικό σύστημα στην πρώην σοβιετική χώρα, που είναι περίκλειστη μεταξύ Ρουμανίας, και συνεπώς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στα δυτικά και Ρωσίας στα ανατολικά, είναι μοιρασμένο σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους.

DaAsKwSWkAEFGyc.jpg

Ο Plahotniuc ήταν ένας από τους πολιτικούς που πίστευαν στην ενσωμάτωση με την ΕΕ και πίεζε προς αυτό τον γεωπολιτικό προσανατολισμό. Ο Matthias Williams του «Reuters» (11/11/2016) ανέφερε τότε πως «η επιρροή του Plahotniuc στην κυβέρνηση, την αστυνομία και τα ΜΜΕ τον κάνουν τον πιο ισχυρό άνδρα στην χώρα των 3.5 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Το 2017 σε κοινή επιχείρηση των ουκρανικών και μολδαβικών αστυνομικών αρχών, ματαιώθηκε σχέδιο δολοφονίας του Plahotniuc, ο οποίος είχε ήδη αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Όπως αναφέρει ο Cristi Vlas στο «Moldova.org» (07/04/2017), στις δύο παράλληλες επιχειρήσεις, συνελήφθησαν οι οργανωτές της δολοφονίας στο Κίεβο και ανακαλύφθηκε ο οπλισμός και τα χρήματα στο Κισινάου. Η επιχείρηση έγινε με προσωπική έγκριση του τότε Προέδρου της Ουκρανίας Petro Poroshenko. Η ίδια πηγή αναφέρει πως οι Ουκρανοί συνέδεσαν τους δολοφόνους με τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις και οι Μολδαβοί με άτομα του υποκόσμου που είναι γνωστά σε Μολδαβία και Ρωσία.

Ο Vlas γράφει πως ο ο Plahotniuc «αναφέρεται συχνά ως ο εις και μόνος εναπομείναντας ολιγάρχης της Μολδαβίας, η Αυτού Φαιά Εξοχότης και ο κουκλοπαίχτης της μολδαβικής πολιτικής». Παρά την αποχώρησή του από αξιώματα, «είναι γνωστός ο έλεγχός του στη κυβέρνηση, στη δικαστική εξουσία, στο εισαγγελικό σύστημα και στα σώματα καταπολέμησης της διαφθοράς μέσα από το πληρεξούσιό του Δημοκρατικό Κόμμα, άλλα υποτελή κόμματα και συγκεκριμένα άτομα στην κορυφή της διαχείρισης των μολδαβικών θεσμών».

Ο Plahotniuc φέρεται να είναι επίσης κάτοχος ρουμανικής υπηκοότητας, σύμφωνα με έρευνα της Alina Turcanu στο «Adevarul.md» (27/01/2011).

Φυγοδικία στην Τουρκία;

Τον Ιανουάριο του 2020 το State Department απαγόρευσε την είσοδο αυτού και των συγγενών του στις ΗΠΑ. Ο ΥΠΕΞ Mike Pompeo δήλωσε πως «η πράξη μας σήμερα στέλνει ένα δυνατό μήνυμα πως οι ΗΠΑ δεν ανέχονται την διαφθορά και στέκονται μαζί με τον μολδαβικό λαό στον αγώνα εναντίον της» (Balkan Insight, 14/01/2020). Την απόφαση χαιρέτισε και ο Μολδαβός Πρόεδρος Igor Dodon, ο οποίος πρόσκειται στην Ρωσία.

Μέχρι τον Ιούνιο, ο φυγόδικος Μολδαβός επιχειρηματίας αναφέρεται πως βρισκόταν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ισχυρίζεται σε επιστολή τους προς το State Department πως «τιμωρείται διότι στάθηκε απέναντι στη ρωσική επιρροή στη Μολδαβία και διότι πολέμησε την ρωσική προπαγάνδα» (Balkan Insight, 11/06/2020).

Το «Nordic Monitor» (10/10/2020) γράφει πως ο ευρωπαϊστής Plahotniuc «κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, απάτη, διεύθυνση εγκληματικών οργανώσεων και συμμετοχή στην κλοπή $1 δις από μολδαβικές τράπεζες μεταξύ 2014-15». Αρχικά η μολδαβική εισαγγελεία ζήτησε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ αλλά ο ίδιος έφυγε από το Μαϊάμι στις 28 Αυγούστου.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Μολδαβίας «ενημερώθηκε επίσημα» πως ο Plahotniuc έφτασε στην Τουρκία στις 10 Σεπτεμβρίου και είχε πει πως θα ζητήσει την έκδοσή του από εκεί (RFE/RL, 29/09/2020).

Plahotniuc_Erdogan.jpg

Μολδαβοί πολιτικοί κατηγορούν τον Plahotniuc για στενές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan και τον Vasile Botnari, τέως επικεφαλής της μολδαβικής υπηρεσίας πληροφοριών SIS (Serviciul de Informații și Securitate).

Όπως αναφέρει το «Nordic Monitor», επικαλούμενο μολδαβικές πηγές, ο Plahotniuc βρισκόταν πίσω από την απέλαση από την χώρα 7 Τούρκων δασκάλων που πρόσκεινται στο κίνημα του Fethullah Gülen. Τις παράνομες κρατήσεις και απελάσεις οργάνωσαν οι μολδαβικές και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Οι 7 μεταφέρθηκαν στην Τουρκία όπου και φυλακίστηκαν με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» (Nordic Monitor, 09/08/2020).

Moldova.jpg

Ο τέως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τιμωρήθηκε με πρόστιμο €125,000 και φυλάκιση με αναστολή, μετά την προσφυγή των δικηγόρων των δασκάλων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Alexander Stoianoglo. Ο Botnari, που είναι ο μόνος που ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση, πλήρωσε επίσης €19,000 για την πτήση που έστειλε τους δασκάλους στην Τουρκία (Balkan Insight, 09/09/2020).

Την σύλληψη και απέλαση των 7 μεθόδευσε ο Τούρκος Πρέσβης στο Κισινάου, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χρησιμοποιεί την κάλυψη του διπλωματικού σώματος για συλλογή πληροφοριών και συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις των μυστικών της υπηρεσιών (Σημερινή, 30/09/2020).

Υποστηρίξτε τη