Αναλύσεις

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου «lockdown»

Αποτελεί την εσχάτη επιλογή, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων σε παγκύπρια κλίμακα – Για να μη χρειαστεί, όμως, να φτάσουμε ώς εκεί, πρέπει να συμμορφωθούμε με τα νέα αυστηρότερα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από την Παρασκευή

Όσο κι αν το απευχόμαστε, λόγω της εύθραυστης κατάστασης της οικονομίας, εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας συνεχίσει να επιβαρύνεται, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου «lockdown» είτε αυτό είναι τοπικό είτε καθολικό. Μότο της Κυβέρνησης είναι το «πάνω απ’ όλα η υγεία», γι’ αυτό και υπάρχει ήδη στο τραπέζι συγκεκριμένος σχεδιασμός, που περιλαμβάνει ακόμα και «lockdown» σε περίπτωση που συνεχιστεί τόσο η αυξητική πορεία των αριθμών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που καθημερινά είναι πλέον τριψήφιοι, όσο και ο αριθμός των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο αναφοράς και στους ειδικούς θαλάμους Covid-19. Το εν λόγω μέτρο, βεβαίως, αποτελεί την εσχάτη επιλογή για την Κυβέρνηση και είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε. Για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες των επιδημιολόγων και να τηρούμε ευλαβικά τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους ανοικτούς χώρους σε παγκύπρια κλίμακα και την απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 11 το βράδυ σε Λεμεσό και Πάφο.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα

για ένα ευρύτερο κλείσιμο»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένα νέο «lockdown», απάντησε πως υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα προς αποφυγήν των χειροτέρων που περιλαμβάνει ένα ευρύτερο κλείσιμο ή αλλιώς ένα «lockdown», όπως λέγεται. Αλλά, όπως είπε, πριν φτάσουμε εκεί θέλει να πιστεύει ότι ο κόσμος θα τηρεί τις αποστάσεις, θα φέρει τη μάσκα, θα αποφεύγει τις άσκοπες επαφές και μετακινήσεις, θα αποκαλύπτει τις επαφές του ώστε να γίνεται η ιχνηλάτηση το ταχύτερο δυνατό και να αποφεύγεται η διασπορά του ιού, θα ακολουθεί γενικά τις οδηγίες με στόχο την αποφυγή αυστηρότερων μέτρων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι στόχος να φέρουμε τον κόσμο σε δύσκολη θέση. Είναι και η οικονομία, η οποία δεν μπορεί ν’ αντέξει επ’ άπειρον. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία, αλλά ταυτόχρονα αν προσέξουμε την υγεία θα σώσουμε και την οικονομία», τόνισε ο Πρόεδρος.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο σχεδιασμός για ένα ευρύτερο κλείσιμο, στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος, θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση που οι αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίσουν να είναι ανοδικοί κάθε μέρα και βεβαίως αν ξαφνικά γεμίσουν τα νοσοκομεία αναφοράς, στα οποία ήδη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα και χρήζουν νοσηλείας. Πηγή ανέφερε στη «Σ» πως δεν καθορίστηκε ένας αριθμός κρουσμάτων που να θεωρείται ορόσημο για επιβολή ενός «lockdown», αλλά περαιτέρω ανησυχία θα προκληθεί εάν τα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες διπλασιαστούν, κάτι που όλοι απεύχονται. Τονίζεται πως το εν λόγω μέτρο αποτελεί την εσχάτη επιλογή για την Κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία. Αυτό το σενάριο μπορεί να αποφευχθεί εάν όλοι αναπτύξουμε ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ακολουθούμε με ευλάβεια τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και τις οδηγίες των επιδημιολόγων για ατομική υγιεινή, χρήση μάσκας, περιορισμό των μετακινήσεων και διατήρηση των αποστάσεων.

Μάσκα και σε ανοικτούς χώρους

Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη Παρασκευή η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 12 ετών και άνω σε όλους τους εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός άτομα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ταξί, λεωφορεία, κ.ο.κ.). Από την εν λόγω ρύθμιση, εξαιρούνται: οικίες, άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους (περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων), άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κ.λπ), ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος, άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας, άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα, και άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό. Τονίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου 2020 σε παγκύπρια βάση είναι τα ακόλουθα:

- Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών

- Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75.

- Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση/τραπέζι/ομάδα σε χώρους εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

- Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

- Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.

- Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

- Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.

- Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κ.λπ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Ειδικό καθεστώς σε Λεμεσό και Πάφο

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, και λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού τους φορτίου, οι επαρχίες Λεμεσού και Πάφου τελούν υπό ειδικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, στις δύο επαρχίες απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών από τις 11 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου. Περαιτέρω, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, ταβέρνες, καφετερίες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, και χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κ.ο.κ.) -περιλαμβανομένων και των χώρων όπου πραγματοποιούνται γάμοι και βαφτίσεις- μέχρι τις 10.30 μ.μ.. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω χώροι δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 10.30 μ.μ.. Τέλος, αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κ.λπ), όπως επίσης και οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την Επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.