Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Έκκληση για στήριξη στον αγώνα τους κατά Τούρκων-Αζέρων ζητούν οι «Φίλοι του Αρτσάχ» Κύπρου

Όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα στη διάσκεψη τύπου της «Ομάδας Φίλων του Αρτσάχ» στη Λευκωσία. Το κάλεσμα για πολιτική και πρακτική βοήθεια προς τον αγωνιζόμενο αρμενικό λαό. Πώς η αυτοδιάθεση του Αρτσάχ θυσιάστηκε στο παρελθόν στο βωμό του πολιτικού παζαριού μεταξύ παντουρκιστών και σοβιετικών και γιατί διαφέρει από το Κυπριακό.

Την στήριξή τους προς τον αγωνιζόμενο λαό του Αρτσάχ εξέφρασαν σήμερα Κύπριοι Έλληνες πολιτικοί ενώ οι Κύπριοι Αρμένιοι εκπρόσωποι εξήγησαν την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες του ζητήματος, το οποίο το διαφοροποιούν ποιοτικά από το Κυπριακό Ζήτημα.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο οίκημα του αρμενοκυπριακού Σωματείου Homenetmen AYMA στον Στρόβολο, τα μέλη της «Ομάδας Φιλίας Αρτσάχ» έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Αρμένιους. Επίσης, δεσμεύτηκαν για αύξηση των πολιτικών πιέσεων υπέρ του Αρτσάχ και παροχή πρακτικής βοήθειας στον απομονωμένο λαό του.

Εκεί ήταν και η «Σημερινή Online» και το «SigmaLive», το οποίο κατέγραψε τις δηλώσεις και μίλησε με τους Ακόπ Καζαντζιάν, Πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου και τον Σιμόν Αϊνετζιάν, Εκπρόσωπο Α.Ε.Ο. Τασνάκ Κύπρου.

Αρτσάχ & τουρκο-κομμουνιστικό παζάρι

Σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στη «Σημερινή Online» και το «SigmaLive», τα μέλη της «Ομάδας Φιλίας Αρτσάχ» εξήγησαν πως η περίπτωση του Αρτσάχ δεν είναι ίδια με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Το Αρτσάχ είναι για αιώνες αρμενικό έδαφος με αρμενικό πληθυσμό που δεν το δόθηκε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά το δώρισαν οι κομμουνιστές στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα σε σχέση με την δική τους παρουσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιμόν Αϊνετζιάν: «Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ποτέ δεν υπήρξε μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν σαν χώρα, πριν από 100 χρόνια δεν υπήρχε. Αν δόθηκαν αυτές οι περιοχές για τον ένα ή για τον άλλο λόγο, είναι άλλο. Και να σας πω και τον λόγο. Αυτό που δεν κατάφεραν οι παντουρκιστές, να το καταφέρουν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, να ενωθούν με όλες τις μουσουλμανικές χώρες μέχρι την Μογγολία, της Κεντρικής Ασίας, το κατάφεραν ποιοι; Το κατάφεραν οι κομμουνιστές. Νομίζω ξεχνούμε πως 100 εκατομμύρια από τους 250 εκ. σοβιετικούς λαούς, όλες αυτές οι δημοκρατίες, ήταν μουσουλμάνοι. Πως επέτυχε αυτό το εγχείρημα; Επέτυχε αυτό το εγχείρημα με το να φέρουν μέσα τις τουρκικές φυλές με διάφορες υποσχέσεις. Ελάτε στη Σοβιετική Ένωση, ορίστε αυτό το δώρο που λέγεται Καραμπάχ. Εμείς, η σοβιετική Αρμενία, έχουμε τραγούδι, μας το επέβαλαν, πως τάχα εμείς με “χαρά” και “αδελφική αλληλεγγύη” δίνουμε αυτό το δώρο στο “αδελφικό Αζερμπαϊτζάν”.» Αυτό είναι κάτι που επέβαλε στην Αρμενία ο Ιωσήφ Στάλιν. «Μέσα σε αυτό το κλίμα, ότι πλέον δεν υπάρχουν εθνικά θέματα, εδόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, με αρμένικο πληθυσμό», πρόσθεσε ο κ. Αϊνετζιάν. Είναι γι’ αυτό που με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ εκφράστηκε ο πόθος της ένωσης με την Αρμενία, έγινε το δημοψήφισμα. Ακολούθησε ο Πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου οι εθελοντές Αρμένιοι, οργανωμένοι σε τοπικές ομάδες με υποτυπώδη οπλισμό, προστάτευσαν την γενέθλια γη τους.

Ρωσία, Αρτσάχ και αγωγοί φυσικού αερίου

Στην ερώτηση γιατί σε αυτή τη χρονική συγκυρία ξεκίνησε ο πόλεμος, ο κ. Καζαντζιάν ανέφερε πως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία με τα ανοιχτά μέτωπα σε Ανατολική Μεσόγειο και έπρεπε να ανοίξει ένα καινούργιο. Το μέτωπο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είχε ποτέ υποχωρήσει, αλλά ήταν παγοποιημένο εδώ και χρόνια. Ο κ. Αϊνετζιάν ανέφερε πως γενικά δεν πιάστηκαν εξ απροόπτου, αφού Αζέροι και Τούρκοι είχαν ολοκληρώσει στρατιωτική άσκηση αμέσως πριν και είχαν εκδηλώσει πολεμοχαρείς τάσεις.

Η Ρωσία, όπως ανέφεραν, είχε στείλει πριν την έναρξη των εχθροπραξιών στρατιωτική βοήθεια με φορτηγά μέσω Ιράν. Εκτιμάται ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει το Αρτσάχ εξαιτίας ιστορικών, γεωπολιτικών, ακόμη και ενεργειακών λόγων, που συνδέονται με τους αγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στα πεδία των μαχών.

IMG_20201005_121542.jpg

Δηλώσεις Κυπρίων μελών της «Ομάδας Φιλίας Αρτσάχ»

Όπως εξήγησε ο κ. Καζαντζιάν, η «Ομάδα Φιλίας Αρτσάχ» ιδρύθηκε στις 6 Μαρτίου 2020 με σκοπό να στηριχθεί πολιτικά το Αρτσάχ, που βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια σε απομόνωση και χρειάζεται να ανοιχτεί στον κόσμο πολιτιστικά, διπλωματικά και σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα στα μέλη της έχει βουλευτές, δημάρχους, διανοούμενους και δημοσιογράφους. Στην διάσκεψη τύπου μίλησαν μερικά από τα μέλη της «Ομάδας Φιλίας Αρτσάχ».

Η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης, που διατηρεί βαθιές σχέσεις με την Αρμενία, εξέφρασε την λύπη της που δεν είναι η ίδια στο Αρτσάχ. Δεσμεύτηκε να κάνει το παν για να σταλούν φάρμακα στην αποκλεισμένη περιοχή. Η κ. Θεοχάρους υπογράμμισε πως μέσα από το πρόγραμμα Eastern Partnership της European External Action Service της ΕΕ βοηθούνται στην πορεία εκδημοκρατικοποίησης και η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Τα αποτελέσματα φαίνονται, είπε η κ. Θεοχάρους, αφού η Αρμενία έχει προχωρήσει στις επιστήμες, στις τέχνες και στην ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών, ενώ το Αζερμπαϊτζάν κυβερνάται από ένα αυταρχικό καθεστώς, με τους Αζέρους να ζουν στην φτώχεια. «Η Αρμενία είναι η πέτρινη χώρα που αντλεί δύναμη από τα πετρώματά της», σαφής παραπομπή στον εθνικό μύθο του «Καραστάν».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν στερηθεί του δικαιώματος ελευθερίας και αυτοδιάθεσης, με την ειρήνη να δέχεται πλήγματα. Είπε πως ένα «καθεστώς αδίστακτο», αυτό της Σοβιετικής Ένωσης, έδωσε δώρο στο Αζερμπαϊτζάν την αρμενική περιοχή, κάτι που οι Αρμένιοι ουδέποτε αποδέχτηκαν. Συνεπώς, συμβούλευσε τους Κύπριους πολιτικούς και δημοσιογράφους ώστε «να μην επαναλαμβάνεται η τουρκο-αζερική προπαγάνδα» για δήθεν ομοιότητες με τα κατεχόμενα.

«Η καρδιά μας πάλλεται στο οροπέδιο της Στεπανακέρτ», είπε ο βουλευτής των Οικολόγων και πρόσθεσε πως δεν τον νοιάζουν τα παιχνίδια της διπλωματίας. Στο Αρτσάχ ο ίδιος γνώρισε ένα λαό με εθνική συνείδηση και αξιοπρέπεια και ανέφερε πως η αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους και των λαών της Ευρώπης παίζεται στην Αρμενία. «Ο Θεός να φυλάει τα δικά μας παιδιά», είπε για τους αγωνιζόμενους στο Αρτσάχ. Ο κ. Περδίκης είπε πως «είναι οι σύγχρονοι Σουλιώτες, οι σύγχρονοι Μεσολογγίτες» και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να μεσολαβήσει με τον Γαλλία, που είναι συμπροεδρεύει μαζί με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, την Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο Αρτσάχ βίωσαν την πραγματικότητα της απομόνωσης, ανέφερε ο Μιχάλης Γιωργάλλας, βουλευτής της Αλληλεγγύης και είπε πως εκεί οι στρατιώτες αντιστέκονται στον τουρκο-αζερικό φασισμό. Ως Κύπρος πρέπει να «πάρουμε μαθήματα από τους αδελφούς μας στο Αρτσάχ», πρόσθεσε, ενώ επίκειται κατάθεση ψηφίσματος στη Βουλή των Αντιπρόσωπων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους το τουρκο-αζερικό ψέμα θα συντριβεί και θα επικρατήσει η ιστορική αλήθεια. Επανέλαβε πως το ζήτημα δεν συνδέεται με το Κυπριακό και ως Έλληνες της Κύπρου γνωρίζουμε πως οι Αρμένιοι του Αρτσάχ αγωνίζονται για αυτοδιάθεση.

Την απαρέσκεια τους εκδήλωσαν όλοι οι συμμετέχοντες για την απουσία δημοσιογράφων του ΡΙΚ από την εκδήλωση.

Υποστηρίξτε τη