Αναλύσεις

Οι βασιλείς γυμνοί…

Ενώ ο Σουλτάνος μάς απειλεί και μας ταπεινώνει, ο Πρόεδρος ετοιμάζεται για «κοινωνική συνάντηση» με τον Ερσίν Τατάρ και για νέα Πενταμερή. Χωρίς όρους; Ποιους όρους; Δεν συζητά καν το αυτονόητο. Δεν ζητά καν να τηρήσει η Τουρκία τα συμφωνηθέντα για την Αμμόχωστο πριν από τη Πενταμερή. Εάν η Τουρκία και ο Τατάρ θέλουν διάλογο για λύση και όχι για διάλυση, ας συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα, τα οποία οφείλουν να προτάξουν τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Δυστυχώς γι’ αυτούς, αλλά και για μας, δεν τους υπολογίζει ο Σουλτάνος. Δηλώνει, δε, απεριφράστως ότι θα πάει στην Πενταμερή για να θέσει τη διχοτομική φόρμουλα των δυο κρατών και της συνομοσπονδίας.

Ερώτημα: Τι θα πράξουν τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ εάν η τουρκική πλευρά θέσει θέμα συνομοσπονδίας; Θα σηκωθούν να φύγουν; Θα συζητήσουν; Ή μήπως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα τηρήσει ίσες αποστάσεις ώς την επόμενη φορά; Με βάση τις αρμοδιότητές του, ο κ. Γκουτέρες θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ας υποθέσουμε ότι υπέβαλε. Τι θα συμβεί; Θα τιμωρήσουν την Τουρκία; Πώς να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν το Κυπριακό δεν εμπίπτει στο κεφάλαιο 7. Συνεπώς δεν θα επιβληθούν ούτε οικονομικές, ούτε άλλες κυρώσεις στην Άγκυρα. Πόσω μάλλον να συμβεί ό,τι συνέβη με το Κουβέιτ. Να αποφασιστεί, δηλαδή, η χρήση στρατιωτικών μέτρων για την αποκατάσταση της παραβιασθείσας από την Άγκυρα εννόμου τάξεως.

Παραμύθια. Όπως παραμύθι είναι ο ΟΗΕ και ο Γενικός του Γραμματέας, τον οποίο επί σειράν ετών έχουμε θεοποιήσει. Από το 1974 ώς σήμερα έχουμε μια ηγεσία, η οποία τα έκανε θάλασσα. Και τώρα κινδυνεύουμε να πνιγούμε μέσα στο ψέμα και την ουτοπία που δημιούργησαν στον λαό. Ότι, δηλαδή, εάν εξευμενίσουν την Τουρκία και αν ονομάσουν τη διχοτομική λύση της ομοσπονδίας ως επανένωση, θα «τσιμπήσει» ο Ερντογάν και θα ξεγελαστούν οι Κύπριοι ιθαγενείς. Ο Σουλτάνος, όμως, δεν τους δίνει πια άλλοθι. Αισθάνεται πανίσχυρος. Και εμφανίζεται «απατημένος»! Διότι, όπως ισχυρίζεται, το 2004 τού υποσχέθηκαν ότι θα περάσει το σχέδιο Ανάν και ότι θα υποκύπταμε και θα εξυπηρετούνταν τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα. Αυτά δεν μας έλεγαν και δεν μας λένε δημόσια κι εμάς οι ηγέτες μας; Τα ίδια δεν είπαν και σε μας πριν από το Κραν Μοντανά; Επιμένει, πάντως, ότι και πάλι τον «εξαπάτησαν». Και μας δουλεύει και μας ταπεινώνει.

Τώρα αρνείται, όπως και ο Τατάρ, να δώσει ομοσπονδιακό άλλοθι. Και οι ημέτεροι παρακαλούν τον Σουλτάνο για μια έστω συγκαλυμμένη συνομοσπονδία, αλλά δεν δέχεται. Αρνείται. Ούτε καν να τον «ξεσκεπάσουν» για τη λύση των δυο κρατών, όπως έλεγαν, τους επιτρέπει. Τη φωνάζει ο ίδιος! Πάντα το έλεγε. Αλλά δεν ήθελαν να τον ακούσουν. Τελικώς, δεν είναι ο Ερντογάν που απατήθηκε, αλλά ένας ολόκληρος λαός, ο οποίος εμπιστεύθηκε επί 46 χρόνια την ηγεσία του, η οποία τον ενέπαιζε. Ενώ του έλεγε ότι πάμε για επανένωση, συζητούσε για διάφορες μορφές ομοσπονδιακής διχοτόμησης. Και ο Σουλτάνος αφήνει σήμερα, με την πολιτική που ασκεί, τους «Βασιλείς του Ουτοπισμού» γυμνούς. Και ανήμπορους να αποφύγουν έναν νέο εξευτελισμό μέσα από μιαν άτυπη Πενταμερή. Αυτοί, εάν θέλουν, ας συνεχίσουν να εξευτελίζονται. Εμάς, όμως, ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να μας εμπαίζουν και να μας εξευτελίζουν;