Αναλύσεις

Ο «ομφάλιος λώρος με Ελλάδα – Τουρκία – ΗΒ» και ΝΑΤΟ

Στην Εκπομπή του Σίγμα Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε o Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μίλησε για μια σειρά από θέματα όπως το Κυπριακό, η ηλεκτρική διασύνδεση, η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη αλλά και ο τρόπος άσκησης αντιπολίτευσης από τον ΔΗΣΥ.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ως πολιτικός έχει γνώμη και την εκφράζει και είτε συμφωνεί ένας είτε διαφωνεί όπως με κάθε πολίτη πόσο μάλλον πολιτικό πρόσωπο, αυτή πρέπει να μελετάται.

Από τις δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα Πρωτοσέλιδο όπου φιλοξενήθηκε (2.9.24,) ξεχωρίζω την εξής δήλωσή του:

«H μεγάλη εικόνα είναι μια ενωμένη Κύπρος χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με Ελλάδα-Τουρκία-ΗΒ για εγγυήσεις. Φανταστείτε μια Κύπρο ενωμένη εντός ΝΑΤΟ και εντός ΕΕ τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στα ενεργειακά».

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/9/2/aberoph-na-kopei-o-omphalios-loros-me-ellada-tourkia-hb-gia-eggueseis-binteo/

Η Συνθήκη Εγγυήσεως, η οποία καλύπτει «τον ομφάλιο λώρο Ελλάδα-Τουρκία - ΗΒ» και υπογράφτηκε στη Λευκωσία στις 16 Αυγούστου 1960, κύριο στόχο είχε την διασφάλιση των βρετανικών συμφερόντων σε σχέση με τις βρετανικές βάσεις και κατά δεύτερο να άφηνε παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία να μην επιτρέψει με μονομερή δράση την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα που ήταν πάντα η επιδίωξή της από το 1955.

Εξάλλου όπως έγραψα και παλαιότερα (και σε βιβλία μου) η πρώτη που επέκρινε το λεκτικό της εν λόγω Συνθήκης ήταν η Εισαγγελία στο Λονδίνο, η οποία ήταν θυμωμένη με το Υπουργείο Εξωτερικών της (και με το δίκαιο της), γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη της προτού υπογραφτεί καθώς τους την έστειλαν αφού υπογράφτηκε!

Για να κοπεί όμως ο «ομφάλιος λώρος Ελλάδα-Τουρκία-ΗΒ» θα πρέπει πιστεύω να παρθούν επίσημες αποφάσεις από το κράτος της ΚΔ και την Ελλάδα. Γιατί μέχρι τώρα ακούσαμε πολλούς να λένε δεν αναγνωρίζουν, δεν ισχύει κλπ. η Συνθήκη Εγγυήσεως, είναι αναχρονιστική (που είναι) αλλά αυτά είναι παραμύθια και δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, όπως π.χ. εκείνες του κ. Νίκου Κοτζιά, κατά την περίοδο του Κραν Μοντανά, ενόσω δεν γίνονται επίσημα διαβήματα.

Π.χ. Να σταλεί κατά τη γνώμη μου, ως πρώτο βήμα, ένα επίσημο διάβημα στον ΟΗΕ, το Σ.Α, και στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις που την υπέγραψαν ότι η ΚΔ που και αυτή την υπέγραψε (και αν συμφωνεί επίσημα και με την υπογραφή και της Ελλάδας) γνωστοποιώντας στο διεθνή αυτό βήμα, ότι ζητεί (ζητούν) την εγκατάλειψή της.

Και σε δεύτερο βήμα να γίνει αίτηση στο ΝΑΤΟ για συμμετοχή. Θα γίνει έξαλλη η Τουρκία αλλά η ΚΔ έχει το δικαίωμα όπως κάθε κράτος να κάνει αίτηση νοουμένου έχει τη διάθεση να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της τουρκικής άρνησης, ίσως και του ΗΒ. Αν και τα πράγματα άλλαξαν πολύ από τότε και ίσως το ΗΒ όπως έγραψα και παλαιότερα σε άρθρο μου να μην ενοχλείται, νοουμένου τα συμφέροντά του στη ΚΔ θα διασφαλίζονται (ότι αυτό συνεπάγεται)…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος