Υγεία

Πότε θα έχουμε το εμβόλιο για τον Covid-19

Μέχρι την Άνοιξη αναμένεται ότι θα κυκλοφορούν στην αγορά τα πολυπόθητα εμβόλια κατά του κορωνοϊού – Πόσο, όμως, προστατεύουν τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου;

Κανένα εμβόλιο από αυτά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ασθένεια του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους ειδικούς το μόνο εμβόλιο που θα μπορεί να μας προστατέψει από τον Covid-19 είναι το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει για την αντιμετώπισή του.

Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι πως κάποια εμβόλια, όπως το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα δίνει μέχρι 60-70% αποτελεσματικότητα, δηλαδή 7 στους 10 από αυτούς που θα εμβολιαστούν θα προστατευτούν από μία πιθανή μόλυνση στον ιό. Άλλα εμβόλια έχουν μεγαλύτερες αποτελεσματικότητες. Για παράδειγμα, το εμβόλιο ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, το λεγόμενο MMR, μας δίνει μέχρι και 90% αποτελεσματικότητα.

Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Αυτό που θέλουν, όμως, είναι να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έτσι ώστε όταν εμβολιαστεί ο πληθυσμός να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία.

Τώρα βρισκόμαστε στην τρίτη και τελική φάση των δοκιμών έντεκα εμβολίων, εκ των οποίων 4 είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Πιθανολογείται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ορισμένα ασφαλή αποτελέσματα από τις δοκιμές εμβολίων. Θα χρειαστεί χρόνος να δοθεί η σχετική έγκριση, επιπλέον χρόνος για τη διανομή του στις διάφορες χώρες και ακολούθως περίπου άλλοι τρεις μήνες για να φτάσει το εμβόλιο στην Κύπρο.

Μια ευγενική προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας MEDOCHEMIE.