Διεθνή

Τουρκική κατασκοπεία και ΜΚΟ σε Ουγγαρία και Βαλκάνια

Νέες αποκαλύψεις για την επιρροή πολιτιστικών και ανθρωπιστικών ΜΚΟ της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, παράλληλα με τη δράση του διπλωματικού σώματος και των μυστικών υπηρεσιών. Σφυρηλάτηση σχέσεων με μουσουλμανικά ιδρύματα της Ουγγαρίας και νέες πληροφορίες για την δράση τους στα Βαλκάνια.

Σχέσεις με τους μουσουλμάνους της Ουγγαρίας σφυρηλατεί η Τουρκία μέσα από την δράση ΜΚΟ και πολιτιστικών ιδρυμάτων ενώ νέες πληροφορίες έρχονται για την ύπαρξη κατασκοπευτικού δικτύου στα Σκόπια.

Τις πληροφορίες για την δραστηριότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος κάνει σε μια σειρά από δημοσιεύματά του η ομάδα του «Nordic Monitor» υπό τον Τούρκο δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στη Σουηδία.

Ισλάμ στην Ουγγαρία

Σε δημοσίευμα του «Nordic Monitor» (19/11/2020) αναφέρεται πως τουρκικές υπηρεσίες και ΜΚΟ όπως το Ίδρυμα για Ανθρωπιστικής Βοήθειαςς (İHH), η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας & Συντονισμού (TİKA), η Προεδρία για τους Τούρκους του Εξωτερικού & Συναφών Κοινοτήτων (YTB), το πολιτιστικό ίδρυμα Yunus Emre Enstitüsü και το εκπαιδευτικό ίδρυμα Türkiye Maarif Vakfı, «είναι η ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στην προώθηση της θρησκευτικής και εθνικιστικής προπαγάνδας στην περιοχή». Αυτές οι οργανώσεις σφυρηλατούν δεσμούς με τοπικές κοινότητες και οργανώσεις στην Ευρώπη.

Στην Ουγγαρία, η İHH έκανε συμφωνία για προώθηση κοινών προγραμμάτων με την Ουγγρική Ισλαμική Κοινότητα (Magyar Iszlám Közösséget - MIK). Ο Zoltán Bolek, επικεφαλής της MIK, επισκέφθηκε πρόσφατα τα κεντρικά γραφεία της İHH στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δελτίο τύπου της τελευταίας. Ανάμεσα στα προγράμματα είναι η προώθηση της συνεργασίας στην Ουγγαρία και οι ανάγκες των Ούγγρων Μουσουλμάνων. Το 2018 είχε φιλοξενήσει τον Osman Atalay της İHH στη Βουδαπέστη.

ihh1.JPG

Η İHH είχε κατηγορηθεί επανειλημμένως για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το «Nordic Monitor» αναφέρει πως η İHH λειτουργεί ως η μακρά χειρ του AKP και καλλιεργεί σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Κατηγορήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 πως «μετέφερε παράνομα όπλα σε τζιχαντιστές στη Συρία που σχετίζονται με την Al-Qaeda στα πλαίσια έρευνας κατά της τρομοκρατίας που διενήργησε εισγγελέας της επαρχίας Βαν της Τουρκίας. Η έρευνα για ένα τουρκικό πυρήνα της Al-Qaeda ανακάλυψε πως ο İbrahim Şen, ένα κορυφαίος πράκτορας της Al-Qaeda, κρατήθηκε στο Πακιστάν και φυλακίστηκε στο Guantanamo μέχρι το 2005 πριν να παραδοθεί στην Τουρκία, ο αδελφός του Abdurrahman Şen και άλλοι έστελναν όπλα, προμήθειες και χρήματα σε ομάδες της Al-Qaeda στη Συρία με τη βοήθεια της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας».

Και η Ρωσία είχε κατηγορήσει την İHH για διοχέτευση οπλισμού σε τζιχαντιστές στη Συρία, σύμφωνα με το «Nordic Monitor» αλλά και παλαιότερα δημοσιεύματα του ρωσικού «RT». Έγγραφα που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Φεβρουαρίου του 2016 αναφέρουν πως οι ρωσικές υπηρεσίες «παρείχαν στοιχεία μέχρι και για τις πινακίδες των φορτηγών που έστειλε η İHH φορτωμένα με όπλα και προμήθειες για την σχετιζόμενες με την Al-Qaeda οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης της Nusra». Σημειώνεται επίσης η σχέση του Berat Albayrak, γαμπρού του Προέδρου Erdoğan και πρώην Υπουργού Οικονομικών, με την χρήση της İHH για εξοπλισμό παραστρατιωτικών της Λιβύης από το 2011. Η İHH βρισκόταν επίσης πίσω από το πλοίο «Mavi Marmara» που προσπάθησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας τον Μάιο του 2010.

ihh2.JPG

Σε σχέση με την Ουγγαρία, έκθεση της Δρ. Zsuzsanna Vidra ("Counter-Islamophobia Kit", Ιούλιος 2017) του στηριζόμενου από την ΕΕ Centre for Ethnicity & Racism Studies, αναφέρει πως στην χώρα «υπάρχουν δύο επίσημα αναγνωρισμένοι ισλαμικοί θρησκευτικοί οργανισμοί, και οι δύο σουνιτικοί: η Ουγγρική Ισλαμική Κοινότητα τα μέλη της οποίας είναι κυρίως αλλαξοπιστήσαντες Ούγγροι, και η Εκκλησία των Μουσουλμάνων της Ουγγαρίας που είναι κυρίως ξένοι Μουσουλμάνοι που έχουν γεννηθεί εκτός χώρας. Υπήρξε και μια τρίτη οργάνωση, η Ισλαμική Εκκλησία, που ήταν και η μεγαλύτερη, αλλά το επίσημό της στάτους ανεκλήθη το 2012. Η μουσουλμανική κοινότητα αντιπροσωπεύεται σε κυβερνητικό επίπεδο από το Ισλαμικό Συμβούλιο Ουγγαρίας. Στην Βουδαπέστη υπάρχει μόνο ένα τζαμί και μια χούφτα δωμάτια προσευχής και ο τελευταίος μιναρές κτίστηκε πριν 500 χρόνια».

Bolek_Atalay_Hungary-768x576.jpg

Σύμφωνα με τον Csaba Tóth της «The Budapest Beacon» (19/01/2015), ο Zoltán Bolek κατηγορήθηκε για απάτη και απόπειρα δωροδοκίας, κατηγορίες που ο ίδιος αντέκρουσε επικαλούμενος την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Viktor Orbán, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια πολύ πιο χριστιανοκεντρική πολιτική (Σημερινή, 11/11/2020).

Πέραν των ισλαμικών δικτύων και της οθωμανικής παράδοσης, η Τουρκία προωθεί συστηματικά και το υπερεθνικιστικό αφήγημα της δήθεν «μεγάλης οικογένειας του Τουράν» (Σημερινή, 15/11/2020) με σκοπό να προσεταιριστεί λαούς στην Ευρώπη, όπως τους Ούγγρους (Σημερινή, 22/11/2020).

Ανθρωπιστικές και πολιτιστικές ΜΚΟ, όπως η TİKA, χρησιμοποιούνται και για τουρκική διείσδυση στην ήπειρο της Αφρικής (Σημερινή, 13/11/2020).

Βαλκάνια & Αυστρία

Έγγραφα που περιήληθαν στα χέρια του «Nordic Monitor» (21/11/2020) αναφέρουν πως Τούρκοι διπλωμάτες στα Σκόπια αύξησαν την κατασκοπευτική τους δραστηριότητα κατά επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης με σκοπό να τους τιμωρήσουν, αλλά και άλλων πολιτών του βαλκανικού κράτους. Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολουθούσαν περιλαμβάνονται πολίτες που πιστεύεται πως σχετίζονταν με το Κίνημα Gülen, αντιπρόσωποι τοπικών οργανώσεων, επιχειρηματίες και τα μέλη των οικογενειών τους.

Τα έγγραφα που αποκάλυψε το «Nordic Monitor» είχαν σταλεί από Τούρκους διπλωμάτες στην Τουρκία και χρησιμοποιήθηκαν για την έναρξη έρευνας με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας.

Πριν μερικούς μήνες το «Nordic Monitor» (20/04/2020) αποκάλυψε πως η τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT) «διείσδυσε σε καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα με σκοπό να κατασκοπεύει επικριτές της ισλαμικής κυβέρνησης του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, όπως αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα».

Τον Σεπτέμβριο είχαν έλθει στο φως πληροφορίες για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με διπλωματική κάλυψη σε Βουλγαρία και Αυστρία κατά Τούρκων αντιφρονούντων, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων αλλά και Ευρωπαίων πολιτών των χωρών αυτών (Σημερινή, 30/09/2020).

Οι αρχές ασφαλείας της Αυστρίας διερεύνησαν τις επιχειρήσεις κατασκοπείας ενός τουρκικής καταγωγής Αυστριακού πολίτη, ο οποίος παρακολουθούσε Τούρκους και διαβίβαζε τις πληροφορίες στην Τουρκία. Ο κατάσκοπος ομολόγησε πως «στρατολογήθηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία για να κατασκοπεύει άλλους Τούρκους πολιτες ή Αυστριακούς πολίτες με τουρκικό μεταναστευτικό παρελθόν και να τους αναφέρει στις τουρκικές αρχές ασφαλείας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Karl Nehammer δήλωσε πως μεταξύ 2018-2020, περισσότερα από 30 άτομα που πήγαν στην Τουρκία από την Βιέννη, είχαν συλληφθεί. Μετά τη σύλληψή τους, η MİT απαίτησε την συνεργασία τους με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.

«Η τουρκική κατασκοπεία δεν έχει θέση στην Αυστρία. Δεν υπάρχει χώρος για τουρκική επιρροή στην ελευθερία και τα βασικά δικαιώματα στην Αυστρία. Θα το πολεμήσουμε σθεναρά», δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΣ, προσθέτοντας πως ενημερώθηκε η Europol και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας Ιταλός πολίτης με τουρκικές ρίζες ομολόγησε πως τον Αύγουστο διατάχθηκε από την MİT να δολοφονήσει την κουρδικής καταγωγής Αυστριακή πολιτικό Aygül Berîvan Aslan, βουλευτή του κόμματος των Πρασίνων. Η Aslan είχε ξεσκεπάσει ένα δίκτυο Τούρκων πρακτόρων σε πολλές επαρχίες της Αυστρίας, συμπεριλαμβανομένης και της Βιέννης. Τα άτομα της MİT, σύμφωνα την Aslan, «είχαν διαταχθεί να δημιουργήσουν ταραχή μεταξύ των τουρκικών και κουρδικών κοινοτήτων στην χώρα». Ο ίδιος κατάσκοπος είχε ομολογήσει πως παρακολουθούσε την Aslan με σκοπό να την δολοφονήσει.