Ειδήσεις

Απαλλάσσεται η Ε.Φ. από καθήκοντα αστυνόμευσης: Συνδράμουν 42 λειτουργοί άλλων υπηρεσιών

Το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς επιστρέφει στις Μονάδες του και στους Διεθνείς Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου. Από ποιες υπηρεσίες προέρχονται οι 42 άλλοι λειτουργοί που θα βοηθούν από σήμερα την Αστυνομία.

Από σήμερα και με την εφαρμογή των νέων μέτρων απαλλάσσεται το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς από τα καθήκοντα συνδρομής της Αστυνομίας Κύπρου στην εφαρμογή των διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου - Κεφ. 260 για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί πως η Ε.Φ. μαζί με την Αστυνομία είχαν ετοιμάσει επιχειρησιακό πλάνο για τα σημεία ελέγχου που στήθηκαν για την κυκλοφορία από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, απαγορευτικό που έχει τώρα αρθεί. Επίσης, Αστυνομία και Στρατονομία είχαν δημιουργήσει κοινά περίπολα με στόχο την εφαρμογή των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.

Στρατιωτικοί σε Μονάδες & Αεροδρόμια

Το προσωπικό της Ε.Φ. επιστρέφει στις Μονάδες του και στους Διεθνείς Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου όπου συνεργαζόταν επιτυχώς εδώ και τρία περίπου χρόνια με την Αστυνομία σε καθήκοντα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.

Όπως δήλωσε στην «Σημερινή Online» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χρίστος Ανδρέου, οι στρατιωτικοί που φεύγουν έχουν αντικατασταθεί από αστυνομικούς που υπηρετούν στην ΔΑΣΑ (Διεύθυνση Ασφαλείας Αεροδρομίων) οι οποίοι έχουν διαμοιραστεί σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Χρήστο Πιερή, Εκπρόσωπο του Τμήματος Τύπου & Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Άμυνας, 40 μέλη της Ε.Φ. επέστρεψαν πίσω στις Μονάδες τους. Το υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό επέστρεψε στα προηγούμενα καθήκοντα του στην ασφάλεια αεροδρομίων με βάση την συμφωνία μεταξύ ΓΕΕΦ-Αρχηγείου Αστυνομίας που ισχύει εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Με βάση την παλαιότερη συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης στρατιωτικοί αποσπάστηκαν από το ΓΕΕΦ στην Αστυνομία. Αυτός είναι και ο λόγος που στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, για παράδειγμα, μπορεί να δει κάποιος ένστολους στρατιωτικούς με μπλε αλεξίσφαιρα γιλέκα που φέρουν την ένδειξη «Police». Τα τότε προληπτικά μέτρα λήφθηκαν μετά από τις τακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλους δημόσιους χώρους, ειδικά κατά την περίοδο των εορτών, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

42 λειτουργοί από 4 Υπηρεσίες

Την Αστυνομία θα συνδράμουν από σήμερα 42 λειτουργοί από τέσσερις άλλες υπηρεσίες. Πρόκειται για προσωπικό του Ταμείου Θήρας, διαφόρων υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού και οι Ιατρικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Οι 42 λειτουργοί θα υποβοηθούν το έργο της Αστυνομίας στη βάση του Διατάγματος («το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 55) του 2020») που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Νοεμβρίου 2020 με ισχύ από σήμερα, 30 Νοεμβρίου 2020. Οι λειτουργοί, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Αστυνομίας, «έχουν αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ελέγχους και καταγγελίες προσώπων που παραβιάζουν τα διατάγματα».

Η Αστυνομία Κύπρου, καταλήγει ο κ. Ανδρέου, κάθε φορά που τροποποιούνται τα διατάγματα αναπροσαρμόζει τα καθήκοντά της και εκδίδει νέες διαταγές επιχειρήσεων για να εφαρμόζει και να επιτηρεί την εφαρμογή των διαταγμάτων.

Τέτοιου είδους διυπηρεσιακή συνεργασία υπήρξε και κατά τη διάρκεια του πρώτου απαγορευτικού («λόκνταουν») την περασμένο Απρίλιο με την Αστυνομία στον άχαρο ρόλο και τη «δύσκολη θέση» της εφαρμογής των διαταγμάτων, σύμφωνα με τον Αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου. Ως ο «διαχειριστής-κλειδί», είχε εργαστεί με τη βοήθεια τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της Πολιτικής Άμυνας, της Πυροσβεστικής και του Ταμείου Θήρας. Τον Μάρτιο, μέλη της Εθνικής Φρουράς, καθώς και Ιδιώτες Φύλακες, ασκούσαν έλεγχο στις εισόδους και τις εξόδους των ξενοδοχείων που είχαν οριστεί ως χώροι 14μερης καραντίνας.