Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Που στηρίζουν τα περί καλπονοθείας οι οπαδοί Trump - Ταραχές και διαμαρτυρίες

Που στηρίζονται οι κατηγορίες για καλπονοθεία και τα βίντεο από κρυφές κάμερες. Παρέμβαση Εθνικής Φρουράς για καταστολή ταραχών και βίας στο Πορτλαντ, ένοπλη διαμαρτυρία στην Αριζόνα. Το tweet που διέγραψαν οι «New York Times».

Με την ψυχή στο στόμα βρίσκονται ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες και μαζί τους και ο υπόλοιπος κόσμος που αναμένει με ενδιαφέρον τα απότελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Κατηγορίες για καλπονοθεία και σκηνές ταραχών σε διάφορα σημεία.

Ψυχραιμία Biden

Πολλά αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ μιλούν ήδη για νίκη του Joe Biden. Ο τελευταίος, αν και αισιόδοξος παραμένει ψύχραιμος και συνεχώς αναφέρει πως πρέπει να καταμετρηθούν όλοι οι ψήφοι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά για να σας πω ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε χθες ο Biden σε σύντομη ομιλία του στο προπύργιό του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ. Αφού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, είπε, θα είναι καιρός «να αφήσουμε τις επιθετικές ομιλίες της προεκλογικής εκστρατείας πίσω μας», σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός στη βαθιά διχασμένη χώρα. «Για να προχωρήσουμε πρέπει να σταματήσουμε να μεταχειριζόμαστε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς», πρόσθεσε.

Κατηγορίες για καλπονοθεία

Από την άλλη, ο Donald Trump αφήνει αιχμές για ενδεχόμενη καλπονοθεία ή έστω παρέμβαση στη διαδικασία κυρίως μέσα από τη διαδικασία της ταχυδρομικής ψήφου και της πρακτικής ορισμένων πολιτειών να παύσουν την καταμέτρηση. Ήδη η εκστρατεία του ανακοίνωσε σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη, ιδίως στο Ουισκόνσιν, όπου κέρδισε ο Biden με διαφορά μικρότερη από 1% σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν ανακαταμέτρηση και απαιτούν τοπικός δικαστής να εξετάσει εκ νέου τα ψηφοδέλτια. Κατέθεσαν επίσης προσφυγή για να σταματήσει η καταμέτρηση στην πολιτεία-κλειδί της Πενσυλβάνια, και στην Τζόρτζια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σε διάγγελμά του που προκάλεσε μάλλον σύγχυση, ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

tru.JPG

Που στηρίζουν τις κατηγορίες

Πολλές κατηγορίες για καλπονοθεία αναρτώνται από ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Trump στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πράγμα που κάνει και ο ίδιος ο υποψήφιος με τις δικές του αναρτήσεις στο Twitter.

Μια οργάνωση με έντονη δραστηριότητα είναι η «Project Veritas» του James O'Keefe με έδρα την Νέα Υόρκη, η οποία έχει δημοσιεύσει σωρεία βίντεο, πολλά από αυτά κινηματογραφημένα με κρυφές κάμερες. Σε ορισμένα από τα βίντεο φέρονται άτομα τα οποία αναφέρεται πως σχετίζονται με υποψήφιους των Δημοκρατικών να εξαγοράζουν ψήφους.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο James O'Keefe αναφέρει πως το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών επικοινώνησε μαζί του σχετικά με τις καταγγελίες για νοθεία μέσα από τις ταχυδρομικές ψήφους.

Στην Αριζόνα, αγρότης βρήκε κλεμμένες επιστολικές ψήφους πεταμένες σε χωράφι, πράγμα που επιβεβαίωσε η Αστυνομία.

Οι «New York Times» κατηγόρησαν το «Project Veritas» για παραπλανητικά δημοσιεύματα και το τελευταίο κινεί αγωγές για δυσφήμιση. Τα αποτελέσματα αναμένονται ενδιαφέροντα, καθώς το «Project Veritas» δεν έχει χάσει μέχρι στιγμής δικαστική αγωγή και από την άλλη οι «New York Times» δεν έχουν καταδικαστεί τα τελευταία 50 χρόνια για δυσφήμιση.

To tweet των «NYT»

Σε ένα tweet τους την ημέρα των εκλογών, οι «New York Times», που είχαν συγκρουστεί με τον Πρόεδρο Trump, ανέφερε πως «ο ρόλος της ανακήρυξης του νικητή μιας προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ πέφτει στους ώμους των ΜΜΕ. Τα δίκτυα ενημέρωσης υποσχέθηκαν να είναι συνετά.»

nyt1.jpg

Έπειτα από αντιδράσεις, αφού το tweet θεωρήθηκε έμμεση παραδοχή ότι είναι τα ΜΜΕ που θα προκαθορίσουν το αποτέλεσμα, οι «New York Times» το διέγραψαν και σε νέα ανάρτηση ανάφεραν: «Διόρθωση: Διαγράψαμε ένα προηγούμενο tweet το οποίο ανέφερε με ανακρίβεια τον ρόλο των ΜΜΕ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Τα ΜΜΕ κάνουν προβολή των νικητών και ανακοινώνουν αποτελέσματα, αλλά δεν ανακηρύσσουν τον νικητή των εκλογών.»

nyt2.jpg

Ταραχές στο Πόρτλαντ

Όπως μεταδίδει το «SigmaLive», ταραχές ξέσπασαν μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Πόρτλαντ το βράδυ της Τετάρτης με αποτέλεσμα να επέμβει η Εθνική Φρουρά του Όρεγκον καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα συνέχισαν να κυλούν σε όλη τη χώρα. Οι αρχές δήλωσαν ότι η Εθνική Φρουρά αναπτύχθηκε επειδή υπήρχε "εκτεταμένη βία" στο κέντρο του Πόρτλαντ, ειδικά στην περιοχή του Νοτιοδυτικού 10ου διαμερίσματος και του Χάρβεϊ.

Τα μέλη της φρουράς ήταν ντυμένα με τις στρατιωτικές στολές τους, ανέφεραν οι αρχές. Τουλάχιστον 10 άτομα συνελήφθησαν. Η αστυνομία είπε ότι ένα από τα άτομα που συνελήφθησαν είχε ένα τουφέκι και τσάντα πυρομαχικών. Εντοπίστηκε επίσης αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή, ένα μαχαίρι και σπρέι.

«Όλες οι συγκεντρώσεις που χαρακτηρίστηκαν ταραχές εντοπίζονταν στο κέντρο της πόλης. Προχωρήσαμε σε 10 συλλήψεις», δηλώνει εκπρόσωπος της αστυνομίας του Πόρτλαντ σε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστειλε στο «Reuters».

0d1dc206346787ce2729f70ac06defc9.jpg

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ χθες το βράδυ, καθώς ακτιβιστές που αιτούνται να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η καταμέτρηση των ψήφων των αμερικανικών εκλογών πραγματοποίησαν πορείες σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ατλάντα, το Ντιτρόιτ, η Νέα Υόρκη και το Όκλαντ. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη περίπου 50 ανθρώπων κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν αργά χθες το βράδυ στην πόλη.

Νωρίτερα χθες περίπου 100 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για μια δράση πριν από προγραμματισμένη πορεία στο κέντρο του Ντιτρόϊτ, στην κρίσιμη όσον αφορά την έκβαση των φετινών προεδρικών εκλογών πολιτεία του Μίσιγκαν, με αίτημα την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων και μια, σύμφωνα με τους ίδιους, ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Τοπικές οργανώσεις του Protect the Results, ενός συνασπισμού περισσότερων από 165 οργανώσεων πολιτών, ομάδων άσκησης πιέσεων και εργατικών συνδικάτων, έχουν διοργανώσει 100 δράσεις σε όλη τη χώρα από χθες, Τετάρτη, ως το Σάββατο.

Αντιδράσεις στην Αριζόνα

Την ώρα που η  καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται στην κεντρική συνοικία, Maricopa της Αριζόνα -όπου ο Biden διατηρεί το προβάδισμα – πολλοί οπαδοί του Trump με καπέλα «Make America Great Again» συγκεντρώθηκαν έξω από εκλογικό τμήμα διαμαρτυρόμενοι για απάτη και καλπονοθεία.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, κάποιοι από αυτούς ήταν οπλισμένοι.

Αστυνομικοί της κομητείας έχουν εισέλθει στο εκλογικό τμήμα καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος συνεχίζει να αυξάνεται.