Διεθνή

Τα νομικά επιχειρήματα του Trump για την καταμέτρηση ψήφων σε πολιτείες-κλειδιά

Η επιχειρηματολογία πίσω από τις αγωγές του προεκλογικού επιτελείου Trump. Ζητούν αυξημένη πρόσβαση για παρατηρητές της εκστρατείας του στους τόπους που γίνεται η καταμέτρηση και να σταματήσει σε άλλους χώρους η καταμέτρηση μέχρι να υπάρξει πλήρης «διαφάνεια». Τι ισχυρίζεται για Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Γεωργία, Νεβάδα και Γουισκόνσιν.

Πέραν από τις διαδηλώσεις και τους ισχυρισμούς σε ΜΜΕ και ΜΚΔ για καλπονοθεία, που συμπεριλαμβάνουν βίντεο από κρυφές κάμερες, η εκστρατεία του Προέδρου Donald Trump εξαπέλυσε μια σειρά νομικών κτυπημάτων την Τετάρτη σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά συμπεριλαμβανομένης και της Πενσυλβάνιας και του Μίσινγκαν. Ζήτησε επίσης ολική επανακαταμέτρηση στο Γουισκόνσιν καθώς ο αγώνας για τους 270 εκλέκτορες εντείνεται.

Τα κυριότερα νέα μέχρι αυτή την ώρα

Όπως μεταδίδει το «SigmaLive», ο Biden πήρε το προβάδισμα στην Γεωργία, η οποία δεν είχε υποστηρίξει Δημοκρατικό πρόεδρο από το 1992. Η τελευταία ενημέρωση θέλει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να προηγείται στο 99% με περίπου 1000 ψήφους διαφορά.

Ο Trump προηγείται στη Πενσυλβάνια με 20,000 ψήφους, αλλά ο Biden τον πλησιάζει όσο καταμετρούν επιστολικές ψήφους. Ο Biden προς το παρόν προηγείται σε Αριζόνα και Νεβάδα.

Το περιεχόμενο των αγωγών

«Οι αγωγές που σκοπεύουν να σταματήσουν την καταμέτρηση σε πολιτείας όπου βρίσκεται μπροστά δεν φαίνονται καθόλου σοβαρές καθώς προχωρούν σύμφωνα με τους πολιτειακούς νόμους», δήλωσε ο Charles Steward, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο MIT στην Rachel Buchinno του «National Interest». «Η εκστρατεία του έχει επίσης καταθέσεις αγωγές σχετικά με την παρακολούθηση της καταμέτρησης. Αλλά καθώς η καταμέτρηση ήδη τυγχάνει παρατήρησης από την εκστρατεία του, είναι δύκολο να δούμε ότι θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.»

Ενώ το επιτελείο του Trump εκτοξεύει αγωγές σε αυτές τις πολιτείες, το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden παραμένει σε κατάσταση αναμονής. Οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται στη συλλογή χρημάτων για τη δημιουργία μιας τεράστιας νομικής ομάδας που θα αντιμετωπίσει τις νομικές επιθέσεις του αντιπάλου του.

Ακολουθεί η ανάλυση της Bucchino για τα επιχειρήματα της εκστρατείας Trump για την κάθε πολιτεία.

Πενσυλβάνια

Στην κρίσιμη πολιτεία που δύο μέρες μετά τις εκλογές δεν έχει μέχρι στιγμής ανακηρύξει νικητή, οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκίνησαν ήδη μισή ντουζίνα νομικών επιθέσεων.

Η εκστρατεία του Trump υπέβαλε μια αγωγή που ζητά τη διακοπή κάθε διαδικασίας καταμέτρησης «έως ότου υπάρξει ουσιαστική διαφάνεια», απαιτώντας περισσότερη πρόσβαση για τους παρατηρητές της εκστρατείας στους χώρους όπου τα ψηφοδέλτια τυγχάνουν επεξεργασίας και καταμέτρησης.

Η εκστρατεία του Προέδρου πιέζει επίσης για παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση οι ψήφοι που ελήφθησαν έως τις 6 Νοεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας αποφάσισε πως οι επιστολικές ψήφοι που είναι σφραγισμένοι με την ημερομηνία των εκλογών θα τύχουν επεξεργασίας και καταμέτρησης με την προϋπόθεση ότι θα φθάσουν μέχρι τη Παρασκευή. Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη για τους Δημοκρατικούς καθώς το επιτελείο Biden ενθάρρυνε την χρήση των ταχυδρομικών ψήφων για αυτές τις εκλογές για να προσφέρει μια εναλλακτική μέθοδο ψηφοφορίας που θα μείωνε τους φόβους για μόλυνση από τον κορωνοϊό σε περίπτωση προσωπικής παρουσίας στα εκλογικά κέντρα.

Μια πρωτοβουλία με τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων νομική συνδρομή από το Ανώτατο Δικαστήριο για την υπόθεση και απορρίφθηκε. Ωστόσο, τρεις συντηρητικοί δικαστές δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί στην επανεμφάνιση του ζητήματος. Όπως προτάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, οι πολιτειακοί αξιωματούχοι έχουν διαχωρίσει τις ψήφους που έφθασαν με καθυστέρηση από τις υπόλοιπες.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η απόφαση του πολιτειακού Ανωτάτου Δικαστηρίου να παραβιάζει το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα», έγραψε ο Δικαστής Samuel A. Alito.

Η ομάδα του Trump σημείωσε μια μικρή νομική νίκη την Πέμπτη το απόγευμα όταν η Φιλαδέλφεια σταμάτησε προσωρινά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων για να αντιμετωπίσει μια δικαστική απόφαση αλλά επανήλθε αρκετά γρήγορα μετά την κατάθεση έφεσης στο πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Η εκστρατεία Trump επιτίθεται επίσης στους τρόπους ταυτοποίησης των ψηφοφόρων της πολιτείας, σημειώνοντας πως σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την καθοδήγηση της Πενσυλβάνιας σχετικά με τους κανόνες.

«Δεν νομίζω πως τα πολιτειακά δικαστήρια θα έχουν πολλή υπομονή με αγωγές που θεωρούνται ότι παρενοχλούν εκλογικούς αξιωματούχους που προσπαθούν να προχωρήσουν σύμφωνα με το πολιτειακό δίκαιο», ανέφερε ο Καθηγητής Charles Steward.

Ο Κυβερνήτης της Πενσυλβάνιας Tom Wolf, που ανήκει στους Δημοκρατικούς, χαρακτήρισε τις νομικές επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων ως προσπάθεια «να ανατραπεί η δημοκρατική διαδικασία».

Μίσιγκαν

Αν και δεν καταμετρήθηκαν όλες οι ψήφοι, αρκετά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του «Associated Press», προβάλλουν νίκη του Biden για το Μίσιγκαν.

Το επιτελείο Trump κατέθεσε αγωγή κατά της Υπουργού Εσωτερικών της Πολιτείας του Μίσιγκαν με τον ισχυρισμό ότι η καταμέτρηση των καλπών για αυτούς που απουσίαζαν δεν έχει γίνει μέσα από μια διακομματική διαδικασία. Κάλεσαν σε παύση της καταμέτρησης των καλπών που απέμειναν καθώς αρνήθηκαν στο επιτελείο «ουσιασική πρόσβαση» στην παρατήρηση της διαδικασίας καταμέτρησης.

«Δεν έχει παραχωρηθεί στην εκστρατεία του Προέδρου Trump ουσιαστική πρόσβαση σε ένα αριθμό σημείων καταμέτρησης για να παρατηρούν το άνοιγμα των καλπών και την διαδικασία καταμέτρησης, όπως εγγυάται ο νόμος του Μίσιγκαν», ανέφερε ο διευθυντής της εκστρατείας Bill Stepien. «Καταθέσαμε σήμερα αγωγή στο Δικαστήριο του Μίσιγκαν για να παύσει η καταμέτρηση μέχρι να παραχωρηθεί ουσιαστική πρόσβαση. Απαιτούμε επίσης να αναθεωρήσουμε τα ψηφοδέλτια που άνοιξαν και μετρήθηκαν ενώ δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση. Ο Πρόεδρος Trump έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι όλες οι νόμιμες ψήφοι μετρώνται στο Μίσιγκαν και οπουδήποτε αλλού».

Γεωργία

Με το 98% των ψήφων της Γεωργίας να έχει ήδη ανακοοινωθεί, ο Trump ήταν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης στην πρωτοπορία με τη στήριξη του 49.5%.

Την Τετάρτη, η εκστρατεία του Trump, μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Γεωργίας, προώθησαν μια κοινή νομική προσπάθεια ισχυριζόμενοι πως καταμετρήθηκαν οι ψήφοι αυτών που απουσίαζαν και που έφτασαν μετά την εκπνοή της πολιτειακής προθεσμίας.

Σύμφωνα με το «Fox News», ένας παρατηρητής στην κομητεία του Chatham ανέφερε πως μια στοίβα μη-επεξεργασμένων ψηφοδελτίων φαίνεται να βρισκόταν μαζί με ψηφοδέλτια που είχαν ήδη επεξεργαστεί και μετρηθεί. Όταν ο παρατηρητής ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από ένα αξιωματούχο της πολιτείας για αυτή τη κατάσταση, αρνήθηκε να του απαντήσει.

«Παρά τις προσπάθειες του εκλογικού παρατηρητή να λάβει πληροφορίες από το Εκλογικό Συμβούλιο της Κομητείας του Chatham σχετικά με την πηγή αυτών των κατ' εξουσιοδότηση ψηφοδελτίων και της ανάμιξής του με άλλα, ήδη επεξεργασμένα κατ' εξουσιοδότηση ψηφοδάλτια που πινακοποιήθηκαν στην κομητεία του Chatham, δεν δόθηκαν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την πηγή αυτών των ψηφοδελτιών στον παρατηρητή», αναφέρει η γραπτή διαμαρτυρία.

Νεβάδα

Μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα, η Νεβάδα, παραδοσιακά «μπλε» των Δημοκρατικών, εξακολουθεί να μην έχει ανακοινώσει αποτελέσματα με τον Biden να προηγείται στο 49.4%.

Στο κύμα των αγωγών των Ρεπουμπλικάνων, το τοπικό παράρτημά τους με το επιτελείο Trump πυροδότησαν κάποιες νομικές προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για να σταματήσουν την καταμέτρηση ορισμένων ταχυδρομικών ψήφων, ιδιαίτερα στην κομητεία Clark, μια κομητεία όπου οι Δημοκρατικοί είναι ισχυροί και έχουν δώσει στον Biden δυνατό πάτημα στην πολιτεία.

Παρά την πίεση των Ρεπουμπλικάνων, η κομητεία του Clark θα συνεχίσει την καταμέτρηση σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες της.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της κομητείας, οι αξιωματούχοι πρέπει να προσμετρήσουν τις ταχυδρομικές ψήφους που έχουν σφραγιστεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου αλλά η άφιξή τους στην κάλπη είναι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δηλαδή μια βδομάδα μετά την ημέρα των εκλογών. Η πολιτεία πρέπει επίσης να ολοκληρώσει την καταμέτρηση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Ένας εκπρόσωπος της κομητείας ανέφερε την Πέμπτη πως όλες οι ταχυδρομικές ψήφοι αναμένεται πως θα προσμετρηθούν μέχρι το Σάββατο ή την Κυριακή.

Γουισκόνσιν

Με το 99% των ψήφων στο Γουισκόνσιν να είχε καταμετρηθεί, το «Associated Press» είχε αναφερθεί σε νίκη του Biden στην πολιτεία.

Με το περιθώριο τόσο στενό όσο η κόψη του ξυραφιού, ο Trump ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων, μια κίνηση που προκάλεσε την αντεπίθεση του επιτελείου Biden καθώς η Hillary Clinton έχασε με παρόμοιο ποσοστό το 2016.

«Όταν ο Donald Trump κέρδισε το Ουισκόνσιν το 2016 με περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων με τους οποίους τώρα κέρδισε ο Joe Biden, καυχιόταν για μια συντριπτική νίκη και ονόμαζε τις προσπάθειες επανακαταμέτρησης "απογοητευτικές"», ανέφερε στο «Fox News» ο Andrew Bates, εκπρόσωπος του επιτελείου του Biden. «Αυτό που κάνει αυτά τα παραμύθια ιδιαίτερα αξιολύπητα είναι το ότι ενώ ο Trump ζητά επανακαταμέτρηση σε σημεία που έχει ήδη χάσει, προσπαθεί παράλληλα με άκαρπες προσπάθειες να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων σε άλλες πολιτείες όπου βρίσκεται στο δρόμο για την ήττα.»

«Μόλις πάει στις επανακαταμετρήσεις, υπάρχουν αγωγές σχετικές με τη προστασία των καλπών που μπορεί να είναι πιο επιτυχημένες, αλλά πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρώτα», δήλωσε ο Charles Steward.