Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ομοφωνία για τις συναθροίσεις στην ΕΕ

Στον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων επικεντρώνονται τα μέτρα που εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρώπης

Σημαντική ομοφωνία παρατηρείται στις πλείστες χώρες της Ευρώπης σε σχέση με τα μέτρα που υιοθετούνται στην προσπάθεια για αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάζονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) για 31 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για την διαχείριση της πανδημίας, οι ενέργειες που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις επικεντρώνονται στον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων και, κατ’ επέκτασιν, των επαφών που έχουν οι πολίτες.

Τα κοινά μέτρα

Όπως παρουσιάζεται σε σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, στην παρούσα φάση εφαρμόζονται αυστηρές απαγορεύσεις στις μαζικές συναθροίσεις και τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Οι 11 από τις 31 χώρες, όπου δεν ισχύει πλήρης απαγόρευση των κοινωνικών συγκεντρώσεων, εφαρμόζουν περιορισμούς ως προς τον μέγιστο αριθμό των παρευρισκομένων. Σε σχέση δε με τους τομείς, οι πλείστες χώρες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, υποστατικών διασκέδασης και γυμναστηρίων, χώροι οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα για τη μετάδοση του ιού, λόγω συγχρωτισμού, ανάμειξης ομάδων ατόμων, φαινομένων υπερμετάδοσης και δυσκολίας στη σωστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, περιοριστικά μέτρα στους χώρους διασκέδασης εφαρμόζονται στις πλείστες χώρες της ΕΕ, πλην της Δανίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Σουηδίας και του Λίχτενσταϊν. Στους χώρους εστίασης περιορισμοί υπάρχουν σε όλες τις χώρες εκτός από την Ισπανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Σλοβενία. Στα γυμναστήρια δεν εφαρμόζονται περιορισμοί μόνο στη Βουλγαρία, τη Δανία, την Ισπανία, το Λίχτενσταϊν, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Τέλος, όσον αφορά τις μαζικές δημόσιες συναθροίσεις σε 20 χώρες μέλη της ΕΕ ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Οι υπόλοιπες χώρες, που δεν εφαρμόζουν μέτρα σε αυτήν την κατηγορία είναι οι Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Φιλανδία.

Ο κίνδυνος των εορτών

Δεδομένης της ανησυχίας που εκφράζεται από την επιστημονική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη για ενδεχόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας με την πάροδο των εορτών των Χριστουγέννων, το ECDC σε πρόσφατη αναφορά του επισημαίνει ότι δραστηριότητες όπως οι δημόσιες και ιδιωτικές κοινωνικές συναθροίσεις και κατά τη διάρκεια των εορτών εγκυμονούν κινδύνους για μετάδοση του ιού και συστήνει περιορισμό του μεγέθους και της διάρκειάς τους. Προκρίνει δε τη σταδιακή και στοχευμένη άρση των μέτρων, με στόχο να αποφευχθεί η απότομη αύξηση στους αριθμούς των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα των θανάτων, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στα Συστήματα Υγείας.

Υποστηρίξτε τη