Αναλύσεις

Μπροστά στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης η χώρα

Η ευθύνη στην Κυβέρνηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και στην αντιπολίτευση του ετσιθελισμού, της μικροπολιτικής και της ανευθυνότητας - Παρακολουθούν την κρίση που προέκυψε με την καταψήφιση του Προϋπολογισμού οι Οίκοι αξιολόγησης και δίνουν πίστωση χρόνου μέχρι τον Φεβρουάριο

Μπροστά στον κίνδυνο μακράς πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης βρίσκεται η Κύπρος, μετά την ιστορική καταψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2021.

Κράτος και πολιτικό σύστημα βρίσκονται στον πάτο της ισοπέδωσης και της ανυποληψίας, με μια Κυβέρνηση ανεπαρκή, υπόλογη για πρωτοφανή σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής, και μιαν αντιπολίτευση ανίκανη, εθισμένη στη νάρκωση του ετσιθελισμού, της μικροπολιτικής και της ανευθυνότητας.

Την ώρα που οι Οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν τη νέα πρωτόγνωρη κρίση που προέκυψε στην Κύπρο, καθώς η χρονική παράταση αυτής της κατάστασης θα δημιουργήσει δυνητικές επιπτώσεις, Κυβέρνηση και αντιπολιτευόμενα κόμματα -πλην του ΔΗΚΟ- βρίσκονται σε συνεχείς εντατικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για καταρτισμό νέου Προϋπολογισμού και να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία για έγκρισή του.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή εντός Ιανουαρίου και η έγκρισή του το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε να αποφευχθεί η έγκριση δωδεκατημορίου για τον Φεβρουάριο.

Tην ίδια στιγμή, φαίνεται να κλιμακώνεται και η όζουσα, εδώ και καιρό, θεσμική κρίση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως συγκλίνουν όλες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού, να δίνει την εντολή για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την παύση του Γενικού Ελεγκτή. Το Προεδρικό εδώ και αρκετές μέρες συλλέγει υλικό, που, όπως υποστηρίζει, όχι μόνο δείχνει ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά, εκ τούτου, προκύπτουν και πιθανές ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένη υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.