Το ΔΗΚΟ εκβιάζει ή απαιτεί διαφάνεια;

Κύριο θέμα των ημερών είναι η απόφαση και η προειδοποίηση του ΔΗΚΟ προς την Κυβέρνηση, ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021, αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται να δώσει για έλεγχο στο Γ. Ελεγκτή του φακέλους ή αντίγραφά τους, που έχουν σχέση με τις πολιτογραφήσεις τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί υποστηρικτές της Κυβέρνησης και της ανεξέλεγκτης δραστηριότητάς της προσπαθούν να παρουσιάσουν την προειδοποίηση του ΔΗΚΟ για τις συνέπειες που θα προκύψουν, αν η Κυβέρνηση επιμένει στην άρνησή της να δώσει τους φακέλους στον Γ. Ελεγκτή, ως εκβιασμό του ΔΗΚΟ. Οι συνέπειες, δηλαδή η πιθανή καταψήφιση του προϋπολογισμού, θα είναι σοβαρές για την οικονομία της Κύπρου. Η Κυβέρνηση μάλιστα απαριθμεί και μεγαλοποιεί τις συνέπειες και τις παρουσιάζει ως εκβιασμό του ΔΗΚΟ εναντίον των πολιτών, της υγείας, της παιδείας και άλλων τομέων και δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό. Τονίζει ότι όλα αυτά τα κακά θα μας βρουν, αν οι έξι βουλευτές του ΔΗΚΟ είναι, μέσα στην ομάδα των 27 ή 28 βουλευτών, που θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Η απάντηση φυσικά και η λύση του γόρδιου δεσμού είναι απλή. Η Κυβέρνηση μπορεί ν’ ανταποκριθεί στη συνταγματική υποχρέωσή της να δίνει στο Γ. Ελεγκτή όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για έλεγχο. Έτσι θα αποφευχθούν όλα τα προβλήματα, που θα προκύψουν από καταψήφιση του προϋπολογισμού και όλες οι πληρωμές θα μπορούν να γίνουν κανονικά.

Η Κυβέρνηση, όμως, οι υποστηρικτές της αδιαφάνειας, όσοι θέλουν να καλύψουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά, θεωρούν ότι το ΔΗΚΟ κάνει εκβιασμό στην Κυβέρνηση. Είναι δηλαδή το ΔΗΚΟ εκβιαστής και η Κυβέρνηση το εκβιαζόμενο μέρος. Ο εκβιασμός όμως είναι μια κακόβουλη και πολλές φορές παράνομη πράξη. Γιατί συνήθως ο εκβιαστής για να εξυπηρετήσει έναν ανήθικο ή παράνομο στόχο ή συμφέρον του, προσπαθεί να εξαναγκάσει τον εκβιαζόμενο να κάμει κάτι που δεν τον συμφέρει ή που του επιφέρει σοβαρή οικονομική ή άλλη βλάβη.

Στην περίπτωση αυτή όμως ποιον ανήθικο ή παράνομο στόχο επιδιώκει το ΔΗΚΟ; Και ποια οικονομική ή άλλη βλάβη επιδιώκει να καταφέρει στην Κυβέρνηση; Αντίθετα. Το ΔΗΚΟ μπορεί να έχει πολιτικό κόστος είτε ικανοποιηθεί είτε όχι η προϋπόθεση που θέτει για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Από την άλλη η Κυβέρνηση, που θεωρεί ότι την εκβιάζει το ΔΗΚΟ, μπορεί να αχρηστεύσει τον «εκβιασμό», εκτελώντας απλώς τη συνταγματική της υποχρέωση να δώσει τους φακέλους στον Γ. Ελεγκτή. Επομένως τα περί εκβιασμού είναι παραμύθια της Χαλιμάς ή απλώς κουρουφέξαλα.

Από την άλλη, κάποιοι που αντιλαμβάνονται την λανθασμένη θέση της Κυβέρνησης, αλλά θέλουν να ενοχοποιήσουν την απόφαση του ΔΗΚΟ, επιχειρηματολογούν με ψεύδη. Λένε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν μπορεί να βασίζεται σε σκάνδαλα ή θέματα κακοδιαχείρισης. Το κυρίαρχο θέμα πρέπει να είναι η οικονομία και η οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι του προϋπολογισμού. Συμφωνούμε απόλυτα. Όμως οι προβάλλοντες αυτό το επιχείρημα ξεχνούν ότι η προϋπόθεση που έθεσε το ΔΗΚΟ δεν ήταν ούτε τα σκάνδαλα, ούτε η διαπλοκή, ούτε η κακοδιαχείριση. Όσο και να ισχύουν αυτά, ακόμα δεν έχουν αποδειχθεί σε δικαστική διαδικασία. Η προϋπόθεση του ΔΗΚΟ έχει σχέση μόνο με την υποχρέωση της Κυβέρνησης να δώσει στον Γ. Ελεγκτή τους φακέλους των πολιτογραφήσεων για τον συνηθισμένο έλεγχο, που κάνει ο Γ. Ελεγκτής. Τίποτε περισσότερο.

Επομένως κάθε πλήγμα στην οικονομία και τους πολίτες δεν θα οφείλεται στην προϋπόθεση που έθεσε το ΔΗΚΟ. Θα οφείλεται αποκλειστικά στην Κυβέρνηση και στην άρνησή της να δεχθεί έλεγχο για πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου μέλος ήταν ο Γ. Εισαγγελέας, που έδωσε και τη γνωμάτευση και που διόρισε και την Επιτροπή, η οποία τώρα κάνει το έλεγχο. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει να κάμει και ο Γ. Ελεγκτής τον δικό του έλεγχο. Το μόνο πρόβλημα είναι ο φόβος της Κυβέρνησης για πιθανές αποκαλύψεις που θα κάμει ο Γ. Ελεγκτής και που θέλει να κρύψει η Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση πιθανόν να εκβιαστεί και να περιλάβει δαπάνες, που δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Πιθανόν να υποσχεθεί την προεδρία της Βουλής. Μόνο και μόνο για να πάρει τις ψήφους των μικρών κομμάτων. Ας μην κατηγορούν το ΔΗΚΟ για εκβιασμό. Ας κατηγορούν την Κυβέρνηση για απέλπιδα προσπάθεια απόκρυψης σκανδάλων, δεχόμενη ακόμα και εκβιασμούς.

Το ΔΗΚΟ εκφράζει τη λαϊκή απαίτηση για διαφάνεια και έλεγχο.