Αναλύσεις

Σαλαμοποίηση λύσης μέσω ΜΟΕ και τουρκική φόρμουλα για Τύμπου

Πώς η Άγκυρα προσδοκά σε κυριαρχία μέσω της Αμμοχώστου και σε διχασμό των Ε/κ - Νομική γνωμάτευση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπει ότι μόνον η ΚΔ μπορεί να ανοίγει και να κλείνει λιμάνια και αεροδρόμια

Στο νέο σκηνικό του Κυπριακού, όπως το διαμορφώνουν οι Τούρκοι, επανέρχεται η τουρκική φόρμουλα της διασύνδεσης του ανοίγματος του αεροδρομίου της Τύμπου με αυτό της Αμμοχώστου, στη λογική των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η προσπάθεια αυτή προωθείται στο παρασκήνιο και από τους Βρετανούς, αλλά και από ημετέρους, ενόψει μάλιστα και των εκλογών, με «λανθάνοντα», πλην απώτερο, στόχο, την υφαρπαγή των ψήφων των Αμμοχωστιανών. Είναι, δε, ενταγμένη στη λογική τής εν δυνάμει λύσης και της ισότιμης κυριαρχίας, αλλά και της σαλαμοποίησης του Κυπριακού μέσω των ΜΟΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά έχει διασυνδέσει το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου με αυτό της Αμμοχώστου, κάτι που είναι σε γνώση των Ην. Εθνών αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, λίαν προσφάτως είχε αφεθεί να διαρρεύσει προς τον Τύπο ότι η πρόταση αυτή τελεί υπό την μελέτη κυβερνητικών κλιμακίων. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε σύμβουλοι του Προέδρου έχουν κληθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη για να μελετήσουν πρόταση διασύνδεσης του αεροδρομίου της Τύμπου με την πόλη της Αμμοχώστου. Εκείνο που τονίζεται είναι ότι, όντως, θα γίνει από κυβερνητικής πλευράς μελέτη σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ. Ωστόσο, στελέχη από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαφωνούν με την άποψη της υιοθέτησης μιας πρότασης που θα συνδέει το αεροδρόμιο της Τύμπου μαζί με τον Αμμόχωστο, διαβλέποντας τον κίνδυνο απώλειας κυριαρχίας και δημιουργίας τετελεσμένων υπέρ της τουρκικής πλευράς με τη δική μας συναίνεση. Η διασύνδεση αυτή ευνοείται, όμως, από μέλη της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ.

Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις συνυφαίνονται με τον «σχεδιασμό» της Πενταμερούς, ο οποίος, στην ουσία, εκφράζει το περιβόητο βρετανικό «Δόγμα Macmillan», εξυπηρετεί τη νεο-οθωμανική ατζέντα της Τουρκίας και υποσκάπτει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.