Ενέργεια

Ανασκόπηση 2020: Το «lockdown» της κυπριακής ΑΟΖ από Covid19 & Τουρκία

Ενεργειακή ανασκόπηση 2020 - Η υπογραφή του EastMed, η αναβολή των γεωτρήσεων, η εξαγορά Noble από Chevron και η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το 2020 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τα ενεργειακά της Κύπρου αλλά και της περιοχής, αφού από τον Ιανουάριο έπεσαν οι υπογραφές για κατασκευή του αγωγού East Med. Ωστόσο η εμφάνιση του κορωνοϊού ανέτρεψε τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ την ίδια ώρα που η Τουρκία συνέχισε τις παράνομες γεωτρήσεις και έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της Ανατολική Μεσόγειο. Η Ε.Ε παρά την λεκτική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, δεν προχώρησε στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων προς την Άγκυρα. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις μέσα στο 2020 ήταν η εξαγορά της Noble Energy από την Chevron και η υπογραφή του καταστατικού του EMGF. Σε γνωστοποίηση της απόφασής του να παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας, προχώρησε τον Ιούνιο ο Γιώργος Λακκοτρύπης που υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Την σκυτάλη στο Υπουργείο Ενέργειας πήρε η Νατάσα Πειλίδου

Ιανουάριο: Yπογραφές για EastMed – Γεωτρήσεις Yavuz

Στις 2 Ιανουαρίου έπεσαν στην Αθήνα οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, σε μια χρονική συγκυρία, όπου είχε κορυφωθεί η τουρκική προκλητικότητα. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, εκ μέρους της Ελλάδας υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και εκ μέρους του Ισραήλ ο Υπουργός Ενέργειας κ. Yuval Steinitz, στην παρουσία των ηγετών των τριών χωρών. Η Ιταλία που δεν υπέγραψε αλλά δεσμεύτηκε να υπογράψει σε κατοπινό στάδιο, εκπροσωπήθηκε μέσω του πρεσβευτή της. Επιστολή στήριξης του αγωγού έστειλε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλι.

Η Άγκυρα αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την υπογραφή ως μια ακόμη μάταιη προσπάθεια εξαίρεσης του ψευδοκράτους από τα ενεργειακά, ενώ ο πρώην κατοχικός ηγέτης είπε ότι ο αγωγός είναι δαπανηρός και αντίθετος με γεωγραφικές πραγματικότητες. Τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed, εξέφρασε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 10 Ιανουαρίου η Energean παρουσίασε στα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου την πρότασή της για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από το κοίτασμα Βόρειο Καρίς του Ισραήλ στην Κύπρο.

Στις 15 Ιανουαρίου οι Τούρκοι οι Τούρκοι δεσμεύουν μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο τριπλό σημείο επαφής ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για σεισμικές έρευνες από το ερευνητικό Oruc Reis και τα συνοδευτικά σκάφη ATAMAN και CENGİZ. Ο Tούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στέλνει παράλληλα μήνυμα ότι οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της Τουρκίας για τον EastMed και δηλώνει έτοιμος για υπογραφή ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Στις 17 Ιανουαρίου ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Γιαβούζ ανακοίνωσε την έναρξη παράνομης γεώτρησης στην Kυπριακή ΑΟΖ, τεμάχιο, από το γεωτρύπανο Φατίχ σε στόχο που αποκάλεσαν «Λευκωσία 1». Η προηγούμενη παράνομη γεώτρηση στον στόχο. Έντονη αντίδραση Κυβέρνησης και Κομισιόν. Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνει λόγο για επίσπευση καταρτισμού λίστας κυρώσεων για παράνομες γεωρήσεις .

Στις 22 Ιανουαρίου προκύπτει ζήτημα για το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν γεωλογικά στοιχεία για την στόχο Ερατοσθένη. Αν και αρχικά υπήρχαν υπόνοιες υποκλοπής, εντούτοις τα στοιχεία έλαβαν από ανηρτημένες στο διαδίκτυο εκθέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TÜRK ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δηλώνει πως μετά τη λύση του Κυπριακού η πιο φθηνή επιλογή είναι ένας αγωγός προς Τουρκία.

Παράλληλα η Άγκυρα συνεχίζει να εκβιάζει ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανέστειλε το γεωτρητικό της πρόγραμμα μέχρι τηνλύση, τότε θα συνεχίσει ακάθεκτη.

Φεβρουάριος: Στην Κύπρο ο Francis Fannon & το Charles De Gaulle

Φτάνει στο νησί στις 4 Φεβρουαρίου ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, κάνοντας έκκληση προς όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή. Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή ως ένα μέσο για την προώθηση ευρύτερα της πολιτικής σταθερότητας και ευημερίας. Αυτή είναι η οπτική, μέσα από την οποία βλέπουμε την ενεργειακή συνεργασία.

Στο θαλασσοτεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz έρχεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία

Στις 9 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά, τονίζοντας ότι η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο για το Κυπριακό, χωρίς αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή προαπαιτούμενα. Ενόψει της επιβολής κυρώσεων ο Ερντογάν αναφέρει πως τα νερά της Μεσογείου θα θερμανθούν και άλλο.

Ο Υπουργός Ενέργειας κάνει λόγο για «πυκνό πρόγραμμα γεωτρήσεων από τον Απρίλιο»

Στις 21 Φεβρουαρίου, Κύπρος και Νορβηγία υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα ενέργειας, στο οποίο προνοείται, μεταξύ άλλων, η μεταφορά τεχνογνωσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Στις 27 Φεβρουαρίου η Ε.Ε εξέδωσε κυρώσεις σε βάρος δυο Τούρκων υπηκόων που σχετίζονται με τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Μάρτιος – Λεκτική στήριξη από ΗΠΑ

Φτάνει στο λιμάνι της Μερσίνας το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας Kanuni. Στις 3 Μαρτίου από την Ελληνική Κυβέρνηση ο αδειοδοτικός κύκλος του αγωγού EastMed με χρονικό ορίζοντα λήξης της όλης διαδικασίας τα τρεισήμισι χρόνια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης ενέκρινε την έναρξη του κύκλου αδειοδότησης για τον αγωγό EastMed και πιο συγκεκριμένα του ελληνικού χερσαίου τμήματος του αγωγού. Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει οδηγηθεί στο περιθώριο της ενεργειακής εξίσωσης της Ανατολικής Μεσογείου με δική της υπαιτιότητα προχώρησε ο Τζόσουα Βολζ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο υπό την αιγίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα ενέργειας και γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Απρίλιος – Ο Covid19 ακυρώνει τις γεωτρήσεις

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού (COVID19) και η εξάπλωσή του σε όλον τον πλανήτη δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον ενεργειακό τομέα και τη βιομηχανία έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υπό κανονικές συνθήκες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προετοιμαζόταν τον Απρίλιο ω για γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος» στο θαλασσοτεμάχιο 6 της ΑΟΖ, το οποίο ανήκει στην κοινοπραξία ENI-TOTAL. Χωρίς να υπάρξει επίσημη διαβούλευση διαφάνηκε πως δύσκολα θα μπορούσαν να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Γίνεται ακολούθως γνωστό ότι η Εχχοn Mobil "παγώνει" μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 τις δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω χαμηλής τιμής του πετρελαίου. Την είδηση επιβεβαιώνει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Το Yavuz αποχωρεί από την Κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει με κάποια επιτυχία την παράνομη γεώτρησή του στο οικόπεδο 8 όπου βρισκόταν και επιστρέφει στο οικόπεδο 6 για νέες γεωτρήσεις με συνοδεία πολεμικών πλοίων. Χλιαρές αντιδράσεις από την Ε.Ε.

Η εταιρεία Hoegh LNG με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι υπέβαλε πρόταση προς την Κυβέρνηση για εγκατάσταση πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Ανώτερος Αντιπρόεδρις της Eni για Διεθνή Θέματα Marco Piredda, είπε το κυπριακό ζήτημα, οι δράσεις της Άγκυρας και ο ανταγωνισμός μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων στη Μεσόγειο συγκρατούν τις προοπτικές ατης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Ελπίδα του, είπε, είναι να ενοποιηθεί ένας δομημένος διάλογος - ακόμη και μεταξύ ιστορικών αντιπάλων - που ξεκίνησε με το East Med Gas Forum.

Παράλληλα η εταιρεία IGI Poseidon προκήρυξε διαγωνισμό για δραστηριότητες Μελέτης, Προμήθειας, Κατασκευής και Εγκατάστασης (Engineering, Procurement, Construction and Installation/EPCI) που σχετίζονται με τα υπεράκτια τμήματα του έργου αγωγού EastMed.

Μάιος - Κοινή Διακύρυξη των «5» κατά Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ όπου καταδικάζουν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Προς επέκταση των συμβολαίων του γεωτρητικού προγράμματος της ENI/TOTAL, λόγω των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, κινήθηκε το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Qatar Petroleum δεν χρειάστηκε αναθεώρηση. Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ξεκαθαρίζει πως η ΕΝΙ δεν φεύγει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Με ευρεία συναίνεση εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο η συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Ο Μπορέλ στέλνει το μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει καμία διαπραγμάτευση με την Άγκυρα όσο συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.

Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε 7 οικόπεδα στην Μεσόγειο εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου, στα ανατολικά.

Ιούνιος – Ανακοίνωση αποχώρησης Λακκοτρύπη

«Ιστορική» υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπης να λέει ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ .

Εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ για υποδομές έλευσης ΥΦΑ στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο «Σίγμα» στις 16 Ιουνίου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ρωτήθηκε για την προοπτική υπογραφής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και απάντησε ότι θα μπορούσε να γίνει τμηματική συμφωνία και να αφήσει το κομμάτι του Καστελόριζου έξω, παρά να μην υπάρξει καμιά συμφωνία.

Σε γνωστοποίηση της απόφασής του να παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας προχώρησε ο Γιώργος Λακκοτρύπης που υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Την σκυτάλη στο Υπουργείο παίρνει η Νατάσα Πειλίδου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε στις 26 Ιουνίου επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ. Gabi Ashkenazi, ενώ διεξήχθηκαν επίσης διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκε ήταν και η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ενημερώθηκε από τον πρώην Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τουρκικές προκλήσεις και επιθεώρησε με ελικόπτερο την περιοχή.

Ιούλιος – Εξαγορά Noble από Chevron

Σε δηλώσεις του σε αραβικό ΜΜΕ ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Νικόλαος Γαριλίδης, αναφέρει πως Ελλάδα-Αίγυπτος είναι κοντά στην υπογραφή ΑΟΖ.

Ο ενεργειακός κολοσσός Chevron Corp ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της Noble Energy Inc. για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε έναν κλάδο που υπέστη μεγάλο σοκ από την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου πραγματοποιεί τις επόμενες μέρες, τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής τόσο της Chevron όσο και της Noble Energy, με σκοπό να τύχει πλήρους ενημέρωσης για τα διαλαμβανόμενα στην μεταξύ τους συμφωνία, ειδικότερα αυτά που αφορούν την ανάπτυξη του «Αφροδίτη».

Σ’ αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο, μετά την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας καθώς στις 21 Ιουλίου η Τουρκία εξέδωσε παράτυπες NAVTEX για σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο. Νέες έρευνες παράλληλα από Barbaros νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Αύγουστος – Υπογραφή ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Στις 6 Αυγούστου πέφτουν οι υπογραφές οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος Αιγύπτου εν μέσω τουρκικών αντιδράσεων. Η συμφωνία δεν αγγίζει το τριπλό σημείο επαφής ΑΟΖ με Κύπρο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της . Νωρίτερα η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Οι χώρες που έθεσαν βέτο στη δήλωση ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε προθεσμία ένα μήνα στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στραφούν στο μαστίγιο των κυρώσεων.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία προχωρούν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας με το όνομα «ΕΥΝΟΜΙΑ».

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε άδεια για σταθμό ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιεί στις 31 Αυγούστου τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Chevron κ. Μάικλ Γουίρθ , με την εταιρεία να επιβεβαιώνει την βούλησή της για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σεπτέμβριος – Υπογραφή καταστατικού EMGF

Εντείνονται οι συζητήσεις Κύπρου- Αιγύπτου για κατασκευή αγωγού μεταφοράς ΦΑ. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας απειλεί πως όσοι κάνουν νταηλίκια στην Ανατολική Μεσόγειο, θα φύγουν όπως ήρθαν. Παράλληλα η Μόσχα απορρίπτει ισχυρισμούς ότι υποστηρίζει τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Πραγματοποιούνται κοινές ναυτικές ασκήσεις Κύπρου-ΗΠΑ μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στις 22 Σεπτεμβρίου υπογράφεται το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum .

Πρόκειται για έναν περιφερειακό οργανισμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και εμπλέκει επτά χώρες – ιδρυτικά μέλη, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Aρχή. ΗTουρκία συνεχίζει ακάθεκτη να ανανεώνει συνεχώς τις παράτυπες Navtex για ασκήσεις στην νοτίως του Καστελορίζου από το Oruc Reis.

Οκτώβριος – Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε χαϊδεύει την Τουρκία

Πραγματοποιείται στις αρχές του μήνα η Σύνοδος Κορυφής όπου οι ηγέτες της ΕΕ καλούν μεταξύ άλλων την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών με την Κύπρο» και σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Το Barbaros αποχωρεί στις 9 Οκτωβρίου από την ανατολική πλευρά της ΑΟΖ και κατευθύνεται δυτικά της Πάφου.

Διεξάγεται, στις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα η Τριμερής Συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών Υπουργών Εξωτερικών ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή αλλά και ζητήματα που άπτονται της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των χωρών, ειδικά στο επίπεδο της ενέργειας.

Νοέμβριος – Νέες τουρκικές γεωτρήσεις

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ παρατείνει, με απόφασή του στις Νοεμβρίου , το υφιστάμενο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για ένα έτος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει συνεπώς την ικανότητά της να επιβάλλει στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα γεώτρηση του γεωτρύπανου Γιαβούζ δυτικά της Κύπρου, ανακοινώνει στις 13 Νοεμβρίου ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι «το Γιαβούζ ολοκλήρωσε γεώτρηση 6 χιλιάδων μέτρων στο στόχο «Σελτσούκος-1», τα αποτελέσματα που έλαβαν ήταν αισιόδοξα και κοντά στην περιοχή αυτή θα ξεκινήσουν νέα γεώτρηση.