Χρειαζόμαστε πρόεδρο διεκδικήσεων και όχι υποχωρήσεων

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Τουρκία προκαλεί, προχωρεί ακάθεκτη σε νέα στάδια της εισβολής και της κατοχής και η πλευρά μας παρακολουθεί αδρανής, για να μην προκαλεί την Τουρκία και να διατηρεί ένα ανύπαρκτο «καλό κλίμα» για επανάληψη των συνομιλιών.

Η Τουρκία καταπατεί παράφορα το διεθνές δίκαιο, αγνοεί και συμπεριφέρεται αντίθετα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, βάσει των οποίων προσδοκούμε σε λύση του Κυπριακού. Αλωνίζει και κάνει διατρήσεις στη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κ.Δ., αλλάζει το status quo των Βαρωσίων και συνεχίζει την προέλασή της επιβάλλοντας τα κατοχικά δεδομένα και στην Αμμόχωστο, καταπατώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Κ.Δ. δεν αντιδρά. Δεν αποτείνεται στον ΟΗΕ και να καταγγείλει την καταπάτηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τις απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία ζητά διχοτόμηση της Κύπρου και λύση δύο κρατών. Και ο ΠτΔ, πιεζόμενος από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, δηλώνει πανέτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες των δυο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων για εξεύρεση λύσης χαλαρής ομοσπονδίας. Φυσικά η συζήτηση θα αρχίσει από τη νέα απαίτηση των Τούρκων για λύση δύο κρατών. Ο Γ.Γ. αποδέχτηκε να γίνει συζήτηση και για τη νέα θέση της Τουρκίας. Και ο ΠτΔ αντιπρότεινε τη χαλαρή ομοσπονδία. Δίνει έτσι στην Τουρκία την ευκαιρία να αποσύρει τη λύση δύο κρατών και να ζητήσει και άλλες υποχωρήσεις της πλευράς μας για να αποδεχτεί τη χαλαρή (ΣΥΝ)ομοσπονδία, η οποία με εποικοδομητική ασάφεια θα ονομαστεί ΔΔΟ, που θα διαδεχθεί την Κ.Δ.

Κάθε πολίτης της Κ.Δ. πρέπει να κάμει μερικές διαπιστώσεις. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη θέση. Η Κ.Δ. κινδυνεύει να καταργηθεί για να δώσει τη θέση της σε ένα κράτος τουρκικών προδιαγραφών και ευρωπαϊκής και διεθνούς ευλογίας. Σε λίγους μήνες είναι πολύ πιθανό ο Ελληνισμός της Κύπρου να απολέσει την Κ.Δ. και να μετατραπεί σε κοινότητα, χωρίς διεθνή προσωπικότητα.

Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή ηγεσίας. Ο ΠτΔ έχει απολέσει την αξιοπιστία του. Διατηρεί μόνο την αξιοπιστία των υποχωρήσεων σε κάθε στάδιο των ατερμόνων διαπραγματεύσεων. ΄Εχει συνδέσει το όνομά του αρρήκτως με το σχέδιο Ανάν και τις προσπάθειες για επιβολή του. ΄Εχει συνδέσει το όνομά του με την διαπλοκή και την ανοχή της διαφθοράς. Είναι αδέσμευτος από κάθε δέσμευση, που μπορεί να δώσει στον λαό. Όλοι, και κυρίως οι ξένοι, ξέρουν ότι το επόμενό του βήμα είναι η επόμενη υποχώρησή του στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Πιθανόν να βρίσκεται υπό εκβιασμό για να αποδεχτεί απαράδεκτη λύση.

Χρειαζόμαστε πρώτιστα αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε σε κάποιο κεφαλόσκαλο στην κλίμακα των υποχωρήσεων και των παραχωρήσεων. Πρέπει να τερματίσουμε τις υποχωρήσεις. Η πορείας μας πρέπει να γίνει αντίστροφη. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε τον δρόμο για να συναντήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις. Πρέπει να πορευτούμε για να συναντήσουμε τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και να απαιτήσουμε την εφαρμογή τους. Κανένας δεν θα μας προσφέρει το δίκαιο και τα δικαιώματά μας, αν εμείς δεν τα διεκδικήσουμε. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή, μιαν ανανεωμένη διεκδίκηση.

Ο ΠτΔ δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για την αλλαγή της παλιάς νοοτροπίας. Ο ίδιος θα προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία με την παραίτησή του. Είναι γνωστή η νοοτροπία του, νοοτροπία των υποχωρήσεων. Είναι γνωστή η προσήλωσή του στο σχέδιο Ανάν. Είναι καιρός να απέλθει.

Χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία, με νέα νοοτροπία. Με νοοτροπία αντίστασης. Με νοοτροπία διεκδίκησης. Με πολιτική που να απαιτεί σεβασμό των δικαιωμάτων μας. Με πολιτική που να απαιτεί από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο..

Χρειαζόμαστε έναν νέο ηγέτη, που να εμπνέει τον λαό. Που να μην αποδέχεται υποβιβασμό της Κ.Δ. και του Προέδρου της. Έναν Πρόεδρο που να καθορίσει τις κόκκινες γραμμές των υποχωρήσεών μας. Που να δηλώσει στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. ότι, για να προσέλθει σε συνομιλίες, πρέπει να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κ.Δ. Έναν Πρόεδρο που να πάει στις συνομιλίες με νοοτροπία διεκδικήσεων και όχι με νοοτροπία υποχωρήσεων.

Ο ΠτΔ με την παραίτησή του θα μας δώσει την ευκαιρία μιας νέας προοπτικής.