Υγεία

Κλείδωσαν Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά: Αναλυτικά τα νέα μέτρα του λόκνταουν

Νέο παγκύπριο «λόκνταουν» που ουσιαστικά «κλειδώνει» την Κύπρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέο παγκύπριο «λόκνταουν» που ουσιαστικά «κλειδώνει» την Κύπρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη βάση εισηγήσεων των ειδικών αποφασίστηκε παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων και ενίσχυσή τους με επιπλέον μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από μεθαύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί.

Ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ TOΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ COVID-19

Με ισχύ από 11/12/2020 (ώρα 06.00 π.μ) έως 31/12/2020 (ώρα 05.00 π.μ.)

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 μ.μ. έως 05.00 π.μ. εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(i) Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,

(ii) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά, και

(iii) διακίνηση κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, όπως καθορίζονται στους περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2017, από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου (νοείται ότι πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους την άδεια κυνηγίου για σκοπούς ελέγχου).

2. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και Μαρίνες, κλπ.), νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.

3. Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

4. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

5. Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις (πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανηλίκων παιδιών).

6. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

7. Η λειτουργία των Λυκείων και Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τη Δευτέρα 14/12/2020 θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Νοείται ότι αφορά τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία / ιδρύματα.

8. Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.

9. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ) με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away (Μετά τις 21.00 μ.μ. επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή).

Σημειώνεται ότι οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 21:00 μ.μ. μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα (με ρύθμιση μέγιστου αριθμού ατόμων αναλόγως τετραγωνικών, στα 40 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και στα 80 άτομα σε εξωτερικούς χώρους).

Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στον Αερολιμένα Πάφου και Λάρνακας.

10. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

11. Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1.5 μέτρο μεταξύ των προσώπων βάσει πρωτοκόλλου.

12. Παραμένει η απαγόρευση των μαζικών και άλλων εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, παρελάσεων, συναυλιών, υπαίθριων πανηγυριών, χριστουγεννιάτικων παζαριών, φεστιβάλ σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

13. Η χωρητικότητα των δημόσιων μεταφορών θα ρυθμίζεται από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανά Επαρχία.

14. Αναστέλλεται η λειτουργία κλειστών εμπορικών κέντρων.

15. Επιτρέπεται η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων καθώς και τα μεγάλων καταστημάτων, πέραν των 500 τ.μ., με τήρηση του μέτρου 1 άτομο προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου. Τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ., οφείλουν να διασφαλίζουν έλεγχο στην είσοδο του καταστήματος για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας.

16. Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση.

17. Επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και υπό τις προϋποθέσεις ότι τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. κατ’ ελάχιστον και ότι οι πελάτες παραμένουν εντός της επιχείρησης μόνο για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα συμπλήρωσης και κατάθεσης του δελτίου στοιχήματος ή πληρωμής κερδών.

18. Αναστέλλεται η λειτουργία των καζίνο.

19. Αναστολή της λειτουργίας των κολυμβητηρίων εξαιρούμενης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για θεραπευτική άσκηση ή για προπονήσεις μέχρι 4 προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.

20. Γυμναστήρια, πισίνες και spa καθώς και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα (οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο μέχρι τις 21:00 μ.μ).

21. Το Λιμάνι Λεμεσού και Λάρνακας θα λειτουργεί μόνο για εμπορικές Συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

22. Αθλητισμός:

-Αναστολή των προπονήσεων και των αθλητικών διοργανώσεων για πρόσωπα κάτω των 18 ετών

-Αναστέλλεται η λειτουργία και η χρήση κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(i) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο για χρήση από πρόσωπα ή ομάδες έως τεσσάρων (4) προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών,

(ii) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, για τα πρωταθλήματα των ομάδων Α΄, Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας και εθνικών ομάδων, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, και

(iii) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπόνηση αθλητών και αθλητριών υψηλής επίδοσης οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού με τη συμμετοχή μέχρι 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, όπως αθλητές και αθλήτριες που έχουν εξασφαλίσει ή διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και/ή συμπεριλαμβάνονται στους Σχεδιασμούς Υψηλής Επίδοσης και Ταλέντου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

23. Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών:

Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή.

24. Συνεχίζεται η λειτουργία των Δικαστηρίων, με βάση σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

25. Εξυπηρέτηση αποκλειστικά προσώπων 65 ετών και άνω καθώς και ατόμων με αναπηρίες, από το λιανεμπόριο τροφίμων, από την ώρα έναρξη της λειτουργίας τους έως τις 9.00 π.μ.

26. Παραμένει η αναστολή της λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, δισκοθηκών, κέντρων διασκέδασης και μουσικοχορευτικών χώρων.

27. Παραμένει η αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λουνα παρκ και θεματικών πάρκων.

28. Αναστολή διεξαγωγής συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων και συνελεύσεων.

29. Απαγόρευση επισκεπτηρίων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας, εξαιρουμένων των επισκέψεων σε άτομα με αναπηρία όπου κάθε ένοικος μπορεί να δεχτεί δύο επισκέψεις τη βδομάδα και σε εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις θα εξετάζονται από τον αρμόδιο λειτουργό πρόσθετες επισκέψεις.

30. Αναστολή της λειτουργίας των κατασκηνωτικών χώρων.

31. Απαγόρευση της εισόδου και/ή εξόδου από τα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης αιτητών ασύλου οποιουδήποτε προσώπου, πλην της εισόδου των νεοεισερχομένων αιτητών ασύλου:

Νοείται ότι, επιτρέπεται η είσοδος και/ή έξοδος από τα εν λόγω κέντρα για τους εργαζόμενους και η κατ’ εξαίρεση είσοδος και/ή έξοδος για ανθρωπιστικούς και/ή ιατρικούς λόγους κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Εσωτερικών.

Οι εξαιρέσεις στο παγκύπριο «κέρφιου»: Εργαζόμενοι, νοσοκομεία, κυνηγοί

Το Υπ.Υγείας διευκρινίζει τα μέτρα και τις λεπτομέρειες των όσων θα ισχύουν από την 11η Δεκεμβρίου.

Πιο κάτω συνοπτικά οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις. Μεταξύ άλλων εξαιρούνται οι κυνηγοί, οι εργαζόμενοι έχοντας φυσικά το σχετικό έντυπο καθώς και μετάβαση σε γιατρό, φαρμακείο ή κτηνίατρο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 μ.μ. έως 05.00 π.μ. εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(i) Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,

(ii) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά

(iii) διακίνηση κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, όπως καθορίζονται στους περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2017, από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου (νοείται ότι πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους την άδεια κυνηγίου για σκοπούς ελέγχου).

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας

Κυρίες και κύριοι,

Όταν ανακοινώσαμε την τελευταία δέσμη μέτρων στις 27 Νοεμβρίου, αφήσαμε ανοικτό το παράθυρο για μερική αποκλιμάκωση ορισμένων περιορισμών ενόψει των εορτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επέτρεπε η επιδημιολογική εικόνα. Είχαμε προειδοποιήσει επίσης και για το ενδεχόμενο επαναφοράς αυστηρότερων μέτρων εάν υπάρξει επιδείνωση των δεδομένων. Τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας δεν μας αφήνουν πολλές επιλογές.

Όλοι γνωρίζετε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, η χειρότερη από τότε που ενέσκηψε η πανδημία. Τα κρούσματα αυξάνονται και αρκετοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται νοσηλεία. Δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στις νοσηλείες, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Μας ανησυχεί συνεχιζόμενη αύξηση της «θετικότητας» που καταγράφεται από τα τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου σε όλη την Κύπρο. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού, σε όλες τις πόλεις, χωριά, επαρχίες. Θέλουμε να καταστείλουμε την περαιτέρω διασπορά του προτού είναι αργά. Για αυτό, το επόμενο διάστημα η προσπάθειά μας θα επεκταθεί σε κλειστούς χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, στη βάση εισηγήσεων των ειδικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων και την ενίσχυσή τους με τα εξής επιπλέον μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από μεθαύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί:

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών εμπορικών κέντρων (malls). Τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και τα μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ. (εξαιρείται το λιανεμπόριο τροφίμων, δηλαδή οι υπεραγορές) θα λειτουργούν με τήρηση του μέτρου του 1 ατόμου προς 10 τ.μ. και με πλαφόν στον αριθμό πελατών.
  2. Αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης. Το μέτρο αφορά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρους εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ, με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στον Αερολιμένα Πάφου και Λάρνακας.

  1. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες), επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
  2. Από την προσεχή Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, η φοίτηση στα δημοσία και ιδιωτικά Λύκεια, Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, πέραν από την αναστολή των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για άτομα κάτω των 18 η οποία παραμένει, αναστέλλεται η λειτουργία των φροντιστηρίων.

Επαναλαμβάνω, τα πιο πάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί. Με βάση τον σχεδιασμό που κάνουμε, θα παραμείνουν σε εφαρμογή μέχρι τα μεσάνυκτα της 31ης Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης με στόχο την αναθεώρηση των μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα.

Κυρίες και κύριοι,

Όλα τα πιο πάνω μέτρα αφορούν κλειστούς χώρους στους οποίους παρατηρείται πολυάριθμη συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός, εκεί δηλαδή όπου ευκολότερα γίνεται διασπορά του ιού. Με τα συγκεκριμένα μέτρα προσπαθούμε να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης τώρα που έχουμε τη δυνατότητα, προτού η επιδημιολογική εικόνα γίνει μη αναστρέψιμη. Οι αποφάσεις για μέτρα λαμβάνονται στη βάση των δεδομένων που διαφοροποιούνται συνεχώς.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μετά από 9 μήνες έχει επέλθει κόπωση στην κοινωνία και στον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά. Κατανοούμε ότι η κόπωση αυτή, προκαλεί αντίδραση και οδηγεί είτε σε χαλαρώσεις ή μη συμμόρφωση στα επιβαλλόμενα μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κόπωση αυτή δεν προβληματίζει μόνο εμάς, αλλά όλες τις κυβερνήσεις αφού δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στη χωρά μας. Το στοίχημα είναι να αντέξουμε ακόμα λίγο.

Η άφιξη της πρώτης παρτίδας εμβολίων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ίσως τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, είναι κάτι που πρέπει να μας αναπτερώσει το ηθικό και να μας πεισμώσει περισσότερο. Ετοιμάζουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ώστε να γίνουν γνωστές οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες της ΕΕ εξασφάλισης εμβολίου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία έλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε όλους τους Κύπριους πολίτες, που το επιθυμούν δωρεάν.

Όλες οι συστάσεις τόσο του ΠΟΥ όσο και του ECDC είναι να μην εφησυχάσουμε και να χαλαρώσουμε αυτή την περίοδο. Η έγνοια μας στρέφεται στις υποδείξεις για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης τον Ιανουάριο 2021 και στρατηγικός μας στόχος παραμένει η αναχαίτηση του ιού ώστε να διαφυλαχθεί το Συστήμα Υγείας και να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

Μαζί θα επιχειρήσουμε να ανακόψουμε αυτή την επιδείνωση της κατάστασης τώρα που μπορούμε. Όπως προανέφερα, θα επαναξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα προτού εκπνεύσουν τα μέτρα, με την ελπίδα εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ότι θα αναθεωρηθούν κατά την περίοδο των γιορτών. Δεν θέλω όμως να δημιουργήσω υπερβολικές προσδοκίες. Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα. Και οι όποιες χαλαρώσεις και εάν υπάρξουν πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι αυτά τα Χριστούγεννα, θα είναι διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν καλά περιοριστικά μέτρα και ευχάριστες απαγορεύσεις. Υπάρχουν όμως μέτρα αναγκαία και πολλές φορές δυσάρεστα, με στόχο να διαφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα προέχει η υγεία μας. Μπροστά σ᾽ αυτή την προτεραιότητα που έχει θέσει η πολιτεία από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της Πανδημίας στη χώρα μας, όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν. Αυτό επιβάλλει η συνείδησή μας. Αυτή ήταν πάντα η υποχρέωση μας ως κράτος έναντι των πολιτών του. Παράλληλά, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου που επηρεάζεται από τα μέτρα και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση εφάρμοσε Σχέδια στήριξης των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου τα Σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν με τις αναγκαίες τροποποιήσεις και το Δεκέμβριο, έτσι ώστε να στηριχθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα. Επιπρόσθετα θα εφαρμοσθούν και νέα σχέδια από το Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω στήριξη.

Κυρίες και κύριοι,

Από την αρχή της Πανδημίας, ξέραμε ότι οι συνθήκες που θα ζούσαμε θα ήταν πρωτόγνωρες, με επιπτώσεις στην καθημερινότητα του καθενός ξεχωριστά αλλά και όλης της κοινωνίας. Ξέραμε ότι θα διανύαμε ένα μαραθώνιο και θα έπρεπε να φυλάξουμε δυνάμεις για να φθάσουμε στο τέρμα με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες. Για μια ακόμη φορά σας καλώ να συνεχίσουμε την προσπάθεια για λίγο καιρό ακόμη, μέχρι να είμαστε οριστικά ασφαλείς.

Σας ευχαριστώ.

Υπουργείο Υγείας

9 Δεκεμβρίου 2020