Αναλύσεις

Καθορίζουν αύριο οδικό χάρτη για την Αμμόχωστο

Η κίνηση αυτή εντάσσεται ευρύτερα στα πλαίσια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ταυτόχρονα επέκταση της κατοχής και αναβάθμισης της παρουσίας της Τουρκία τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή

Τις συγχρονισμένες δράσεις της προς δημιουργία τετελεσμένων σε πολλαπλά επίπεδα συνεχίζει η Τουρκία, προκειμένου να δημιουργήσει μιαν ανυπέρβλητα διαχειρίσιμη κατάσταση για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτή την φορά οι προκλητικές οι κινήσεις γίνονται επί του εδάφους και αφορούν συγκεκριμένα τα σχέδια της τουρκικής πλευράς αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Αν και εκτιμάται ότι το «χαρτί» του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αποτελεί την προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας του λεγόμενου «Υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι ενόψει των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα τον Απρίλη. Εντούτοις αυτή η κίνηση εντάσσεται ευρύτερα στα πλαίσια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ταυτόχρονα επέκταση της κατοχής και αναβάθμισης της παρουσίας της Τουρκία τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή.

«Πολιτικός και νομικός οδικός χάρτης»

Όπως έγραψε χθες η Kıbrıs (13.02.20) ένας συγκεκριμένος «πολιτικός και νομικός οδικός χάρτης» για άνοιγμα της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα καθοριστεί σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που για πρώτη φορά μετά το 1974 θα διοργανωθεί εντός της περίκλειστης πόλης το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου με τίτλο «Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές». Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak, η συζήτηση διοργανώνεται από την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας.

Στην έναρξη της συζήτησης θα μιλήσουν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ. Μετά τις ομιλίες, η συζήτηση θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ομάδα ειδικών θα συζητήσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και στόχος είναι όπως από την συνάντηση υπάρξει αποτέλεσμα που θα επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και θα είναι σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο.

Κάτω από τον τίτλο «Κρίσιμη συνάντηση κορυφής για το Βαρώσι», η Halkın Sesi (13.02.20) γράφει ότι η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας διεξάγει νομικές μελέτες για το Βαρώσι και ότι μετά τις συσκέψεις που θα διαρκέσουν ολόκληρη την ημέρα το προσεχές Σάββατο θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη το διεθνές δίκαιο.

Απέρριψαν πρόσκληση οι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι – Αντίδραση Έρχουρμαν – Άγνοια Ακιντζί

Κάτω από τον τίτλο «Απόρριψη από τον δικηγορικό σύλλογο στην σύσκεψη για το Βαρώσι», η Yeni Düzen (13.02.20) γράφει ότι το Βαρώσι, που κρατείται κλειστό υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το 1974 και αποκαλείται «πόλη φάντασμα», ανοίγει για την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας.

Ο δικηγορικός σύλλογος των Τουρκοκυπρίων απέρριψε πρόκληση να συμμετάσχει στην συνάντηση με τίτλο «Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές». Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θεώρησαν σωστό να συμμετάσχουν στην «εκλογική» διαδικασία. Ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την διοργάνωση πριν δύο μήνες και προσκλήθηκε για να την συνδιοργανώσει, όμως δεν είναι δυνατόν να ετοιμαστεί τέτοια εκδήλωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν προσκλήθηκε στην συνάντηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, πηγές της «προεδρίας» ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για την διοργάνωση και δεν τους απευθύνθηκε καμία πρόκληση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στην σύσκεψη κόμματα της αντιπολίτευσης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ορθό και αποδεχτό από την άποψη των «δημοκρατικών πρακτικών». Ανέφερε ότι επίκεινται «προεδρικές εκλογές» και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν αφορά το «πεδίο εξουσιών και αρμοδιοτήτων» του «προέδρου της δημοκρατίας».

Μετά τις «εκλογές» θα γίνουν τα βήματα για την Αμμόχωστο, λέει ο Όζερσαϊ

Η Kıbrıs Postası (13.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ όζερσαϊ δήλωσε ότι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου για την Αμμόχωστο θα είναι απλώς μια ανταλλαγή απόψεων, μια θύελλα ιδεών. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Όζερσαϊ είπε ότι τα βήματα θα γίνουν μετά τις «προεδρικές εκλογές» για να μην τύχουν προεκλογικής εκμετάλλευσης, όμως θα συνεχίσουν οι επιστημονικές μελέτες.

Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι πριν την εκλογή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζί δήλωνε ότι θα έκανε βήματα για την Αμμόχωστο, όμως δεν έκανε κανένα βήμα μέσα σε πέντε χρόνια. «Αν εκλεγώ πρόεδρος, θα συνεχίσω το όραμα εκείνο που υποστήριζα πριν πέντε χρόνια», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα ο Ακιντζί να εξηγήσει στην κοινή γνώμη κατά τις προσεχείς ημέρες σε ποιο βαθμό υλοποίησε τις δεσμεύσεις του για την Αμμόχωστο. Είπε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται για να ανοίξει η Αμμόχωστος για τους «παλιούς της κατοίκους» υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Εξάλλου, μιλώντας στην τηλεόραση Diyalog TV, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι η αυριανή εκδήλωση για την Αμμόχωστο είχε προγραμματιστεί πριν καιρό, όμως πήρε παράταση και δεν πρέπει να συσχετίζεται με τις «προεδρικές εκλογές». Είπε ότι στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα τεθούν τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την μελέτη της απογραφής και θα αξιολογηθούν από αξιωματούχους της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Πρόσθεσε ότι μετά την θύελλα ιδεών θα διαμορφωθούν τα βήματα που θα κάνει η «κυβέρνηση». «Θα είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν σε αυτή την διαδικασία οι αξιωματούχοι από την Τουρκία», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, ολοκληρώθηκε σε διάφορά σημεία η απογραφή που αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» στην περίκλειστη Αμμόχωστο, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σε σχέση με τα κτίρια και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είπε ότι υπήρξε μια νέα εξέλιξη σε σχέση με τα κτίρια και ότι υπογράφηκε ένα «πρωτόκολλο» με το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», που θα προσφέρει τις υπηρεσίες των πολιτικών του μηχανικών και των αρχιτεκτόνων του για γρήγορη ολοκλήρωση της απαραίτητης απογραφής των κτιρίων στην περίκλειστη πόλη.

Καταδικάζει ο Δήμος Αμμοχώστου
Ο Δήμος Αμμοχώστου καταδικάζει τις ενέργειες που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένταση, σημειώνει ότι η επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του θα αποτελέσει το κίνητρο για λύση του Κυπριακού, και καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να σταθούν εμπόδιο στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.

«Με αφορμή την ανακοινωθείσα σύσκεψη για το προσεχές Σάββατο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων που θα πραγματευτεί, όπως έχει δημοσιευθεί, το μέλλον της περιφραγμένης Αμμοχώστου», ο Δήμος Αμμοχώστου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι «ενέργειες που αφορούν την Αμμόχωστο και οι οποίες δεν συνάδουν με τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σκοπό έχουν, ανάμεσα σε άλλα, να δημιουργήσουν ένταση και να εκτρέψουν το Κυπριακό από την από καιρού συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο Δήμος Αμμοχώστου «καταδικάζει έντονα τέτοιες ενέργειες, δηλώνει πως θα αντισταθεί σε τέτοιο ενδεχόμενο με όσες δυνάμεις διαθέτει και καλεί όλους, ιδιαιτέρως τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που αντιτίθενται στους όποιους σχεδιασμούς για διχοτόμηση της Κύπρου, να σταθούν συμπαραστάτες σε αυτό τον αγώνα».

Επίσης, επισημαίνει ότι «η επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα θα αποτελέσει το κίνητρο για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού και ευχή του είναι το συντομότερο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε αίσιο τέλος».

Καταλήγοντας, «καλεί τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλη τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα των δημοτών της Αμμοχώστου και να σταθούν εμπόδιο στις παράνομες και πειρατικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της σε σχέση με την Αμμόχωστο».