Πολιτισμός

ART AERI: Αικατερίνη Κορνάρο

Η Αικατερίνη Κορνάρο γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1454 και πέθανε στις 10 Ιουλίου 1510. Ήταν η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου από τις 26 Αυγούστου 1474 ώς τις 26 Φεβρουαρίου 1489 και είχε ανακηρυχτεί "Κόρη του Αγίου Μάρκου" προκειμένου η Δημοκρατία της Βενετίας να είχε τη δυνατότητα να πάρει τον έλεγχο της Κύπρου μετά τον θάνατο του συζύγου της Ιάκωβου Β΄.

Το 1468, ο Ιάκωβος Β΄ της Κύπρου, αλλιώς γνωστός ως Ιάκωβος ο Νόθος, έγινε Βασιλιάς της Κύπρου. Το 1468 διάλεξε την Κατερίνα για γυναίκα του και Βασίλισσα-Σύζυγο του Βασιλείου της Κύπρου, επιλογή η οποία χαροποίησε ιδιαίτερα τη Βενετική Δημοκρατία, καθώς έτσι θα εξασφάλιζε στο εξής εμπορικά δικαιώματα και άλλα προνόμια της Βενετίας στην Κύπρο. Παντρεύτηκαν στη Βενετία στις 30 Ιουλίου 1468 μέσω πληρεξουσίου, ενώ ήταν 14 χρονών. Τελικά ξεκίνησε για την Κύπρο τον Νοέμβριο του 1472 και παντρεύτηκε αυτοπροσώπως τον Ιάκωβο στην Αμμόχωστο.

Ο Ιάκωβος πέθανε σύντομα μετά τον γάμο λόγω αιφνίδιας ασθένειας και, σύμφωνα με τη διαθήκη του, η Κατερίνα, που ήταν τότε έγκυος, θα ενεργούσε ως αντιβασιλέας. Έγινε τελικά αυτή η μονάρχης όταν ο γιος της Ιάκωβος Γ΄ της Κύπρου πέθανε πριν από τα πρώτα του γενέθλια, πιθανότατα από ασθένεια, παρόλο που φημολογείτο ότι δηλητηριάστηκε από τη Βενετία ή από χωρικούς της Καρλότας. Tο Βασίλειο είχε ήδη από καιρό αρχίζει να παρακμάζει και ήταν φόρου-υποτελές κράτος των Μαμελούκων από το 1426. Υπό την Κατερίνα, που βασίλεψε στην Κύπρο από το 1474 ως το 1489, το νησί ήταν υπό τον έλεγχο Βενετών εμπόρων. Στις 14 Μαρτίου 1489 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει τη διοίκηση του νησιού στη Βενετική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Βουστρώνιο, "στις 15 Φεβρουαρίου 1489 η βασίλισσα ξεκίνησε από τη Λευκωσία για να πάει στην Αμμόχωστο, για να φύγει από την Κύπρο. Όταν ήταν καβάλα στο άλογο φορώντας έναν μαύρο μεταξένιο μανδύα, με όλες τις κυρίες και τους ιππότες της συνοδείας της, τα μάτια της δεν σταμάτησαν να χύνουν δάκρυα σε όλη τη διαδρομή. Ομοίως και ο κόσμος έχυσε πολλά δάκρυα". Έχοντας εκθρονιστεί τον Φεβρουάριο, η Κατερίνα αναγκάστηκε να φύγει από την Κύπρο στις 14 Μαΐου 1489.

Έτσι λοιπόν το τελευταίο Σταυροφορικό κράτος, η Κύπρος, έγινε αποικία της Βενετίας, και ως αποζημίωση επιτράπηκε στην Κατερίνα να διατηρήσει τον τίτλο της Βασίλισσας και έγινε το 1489 Κυρία του Άσολο, μιας επαρχίας στο Βένετο της Ιταλίας. Το Άσολο έγινε σύντομα γνωστό ως αυλή λογοτεχνικής διάκρισης στην τέχνη, κυρίως ως η μυθοπλαστική τοποθεσία των πλατωνικών διαλόγων για τον έρωτα του Πιέτρο Μπέμπο, Gli Asolani. Η Κατερίνα πέθανε στη Βενετία το 1510.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία