Πολιτισμός

«Αιγαλούσης γεύσεις» του Γιώργου Πτωχόπουλου

«Στο τραπέζι κυριαρχούσαν τα άγρια χόρτα, βραστά ή τηγανητά, με αβγά, με όσπρια, με κρέας, με ψάρι, που τα συνόδευαν το ψωμί και το ελαιόλαδο, το αλάτι της θάλασσας και ο πανταχού παρών χυμός του λεμονιού ή του κιτρομήλου»

Το μεγαλείο της γιαλουσίτικης μαγειρικής, αλλά και της μαγειρικής όλων των χωριών της Κύπρου, παρουσιάζει ο Γιώργος Πτωχόπουλος μέσα από τις σελίδες της έκδοσης «Αιγαλούσης γεύσεις». Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιγαίον», μέσα από τις αναμνήσεις του συγγραφέα, μας ταξιδεύει στη Γιαλούσα. Στους ανθρώπους, τη θάλασσα, τους κάμπους, τα βουνά και τη μαγειρική της. Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να θυμίσει στους αναγνώστες του όλα εκείνα που βίωσαν στο χωριό τους.

Ο συγγραφέας στον πρόλογό του θυμάται τότε που οι μανάδες μας με λίγα υλικά, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και παραμένοντας πιστές στους ρυθμούς της φύσης, έφτιαχναν πλούσια πιάτα. Όπως αναφέρει, στο τραπέζι κυριαρχούσαν τα άγρια χόρτα, βραστά ή τηγανητά, με αβγά, με όσπρια, με κρέας, με ψάρι, που τα συνόδευαν το ψωμί και το ελαιόλαδο, το αλάτι της θάλασσας και ο πανταχού παρών χυμός του λεμονιού ή του κιτρομήλου.

Στο εν λόγω βιβλίο θα βρείτε συνταγές από το χωριό του συγγραφέα, τη Γιαλούσα, που δεν χαρακτηρίζονται από δύσκολες και χρονοβόρες τεχνικές, αλλά σέβονται τις αρετές των πρώτων υλών, ώστε να μην αλλοιώνουν αλλά να αναδεικνύουν τις γεύσεις τους. Ο συγγραφέας σέβεται την απλότητα των συνταγών αυτών, χωρίς να προσπαθεί να προσθέσει ή να τις διαφοροποιήσει με σύγχρονες διαδικασίες που διαθέτουμε και μας μεταφέρει τη γνώση της γιαλουσίτικης κουζίνας, όπως αυτός την πήρε από την οικογένεια και τον τόπο του.