Υγεία

Αγώνας δρόμου για τη Β’ φάση του ΓεΣΥ

Στο φουλ οι μηχανές του ΟΑΥ, που «τρέχει» παράλληλα πολλές διαδικασίες, με στόχο να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου 2020

Σε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο επιδίδεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), που μέσα στους επόμενους τρεις μήνες έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση, ώστε να φτάσει με επιτυχία στον πολυπόθητο τερματισμό, που δεν είναι άλλος από την έναρξη της Β’ φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Για τα επόμενα βήματα, και όλα όσα πρέπει να γίνουν μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, μίλησε στη «Σημερινή» η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση.

Ενδιαφέρον από 45

ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Αρχικά, η κ. Καμμίτση αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα της ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα. Όπως είπε, αρχίζει η διαπραγμάτευση με τα νοσηλευτήρια που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. «Περιμένουμε κάποια δεδομένα -κυρίως οικονομικά- που θα μας στείλει το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, ώστε ν’ αρχίσουν οι διαβουλεύσεις», είπε. Ερωτηθείσα εάν τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, εξήγησε ότι δεν μπορούν να ξέρουν από τώρα πόσες συναντήσεις θα χρειαστεί να γίνουν με το κάθε νοσηλευτήριο, ωστόσο τόνισε πως ο στόχος είναι να καταλήξουν το συντομότερο, ώστε να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να προετοιμαστούν. Φυσικά, όπως ξεκαθάρισε η κ. Καμμίτση, όλα τα νοσηλευτήρια θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο σύστημα ακόμα και μετά την 1η Ιουνίου.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Σάββας Καδής, ανέφερε στη «Σ» ότι μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία έληξε η προθεσμία, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξή τους στο ΓεΣΥ συνολικά 45 ιδιωτικά νοσηλευτήρια από τα 75 που λειτουργούν στη χώρα μας. Όπως εξήγησε, το ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν σημαίνει και ότι θα ενταχθούν τελικά στο σύστημα. Πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά βρίσκεται στη διαδικασία διαβουλεύσεων με τον ΟΑΥ και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί. «Δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα, ωστόσο το συντομότερο δυνατό πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, ώστε να έχουν χρόνο και τα νοσηλευτήρια να προετοιμαστούν για την 1η Ιουνίου 2020», είπε.

Ο κ. Καδής δεν θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά στα νοσηλευτήρια που εξέφρασαν ενδιαφέρον, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο συναντίληψης, πέραν των υπολοίπων, έχουν υπογράψει δύο μεγάλες κλινικές στη Λευκωσία, δυο στη Λεμεσό και δύο στην Πάφο. Όσον αφορά τη Λευκωσία, φέρεται να πρόκειται για το «Απολλώνειο» και το «Αρεταίειο», στη Λεμεσό πρόκειται για το «Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο» και το «Μediterranean», ενώ στην Πάφο φέρεται να πρόκειται για το «Βlue Cross» και τον «Ευαγγελισμό».

Περαιτέρω, ο κ. Καδής ξεκαθάρισε πως όσον αφορά τα νοσηλευτήρια που δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, μπορούν όλα να ενταχθούν στο ΓεΣΥ αλλά με διαφορετικούς όρους από αυτούς που προνοούνται στο μνημόνιο συναντίληψης του ΠΑΣΙΝ με τον ΟΑΥ.

Επαγγελματίες υγείας,

ΤΑΕΠ και ασθενοφόρα

Στο μεταξύ, με την έναρξη της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ θα ενταχθούν στο σύστημα και άλλοι επαγγελματίες υγείας που δεν συμμετείχαν στην Α’ φάση, όπως φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, κλινικοί ψυχολόγοι και κλινικοί διαιτολόγοι, νοσηλευτές και μαίες, όπως επίσης και οι οδοντίατροι. Όπως ανέφερε η κ. Καμμίτση, ο ΟΑΥ εντός των επόμενων 15 ημερών θα καλέσει τον κάθε σύνδεσμο ξεχωριστά σε διαβούλευση, ώστε να τεθεί το τελικό πακέτο παροχών που θα προσφέρει εντός ΓεΣΥ η κάθε κατηγορία.

Την ίδια ώρα, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, στο σύστημα θα περιλαμβάνονται και τα ασθενοφόρα, όπως επίσης και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). Σύμφωνα με την κ. Καμμίτση, η συζήτηση που γίνεται αφορά τον τρόπο ένταξης ειδικά των ασθενοφόρων, ωστόσο τόνισε πως αυτό που έχει σημασία να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι δεν θα αλλάξει σε τίποτα η διαδικασία όπως την ξέρουμε σήμερα. Όπως εξήγησε, θα εισαχθούν κάποιες προδιαγραφές για τα ασθενοφόρα, τις οποίες τουλάχιστον τα δημόσια, δηλαδή όσα ανήκουν στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, τις πληρούν.

Οι καταχρήσεις και το

σύστημα πληροφορικής

Όσο αφορά τις καταχρήσεις, ερωτηθείσα σχετικά, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ υπέδειξε ότι βρίσκονται υπό μελέτη πρωτόκολλα που θα τεθούν για την ενδονοσοκομειακή φάση, όπως έγινε και για την εξωνοσοκομειακή φροντίδα στην Α’ φάση του ΓεΣΥ, όπου τέθηκαν κανόνες και είχαμε και περιπτώσεις που επιβλήθηκαν κυρώσεις. «Παράλληλα», όπως είπε, «σχεδιάζουμε το σύστημα πληροφορικής για όλα όσα θα περιληφθούν στη Β’ φάση, ενώ θα ακολουθήσει και η σχετική εκπαίδευση των νέων παροχέων». Καταληκτικά, ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα τρέχει και η Α’ φάση του συστήματος, που συνεχίζει κανονικά να παρέχει τις υπηρεσίες του στους δικαιούχους.

Προετοιμάζονται τα

δημόσια νοσηλευτήρια

Από πλευράς τους τα δημόσια νοσηλευτήρια, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπο Χαριλάου, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου 2020. Ο κ. Χαριλάου εξήγησε πως η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων συνεχίζεται. Γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως είπε, έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή των διευθύνσεων του οργανισμού, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή και έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του. Το σχέδιο, όπως υπέδειξε, αποσκοπεί στο να βελτιωθούν οι χώροι μέσα και έξω από τα νοσηλευτήρια, ούτως ώστε να γίνουν πιο φιλικά προς τον χρήστη και επιπρόσθετα έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εξυπηρέτηση του ασθενούς, το οποίο θα τον βοηθά για να ξεναγείται μέσα στους χώρους του νοσοκομείου εύκολα και να τυγχάνει της καλύτερης μεταχείρισης χωρίς να ταλαιπωρείται.

Όσον αφορά τη στελέχωση, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, συνεχίζεται κανονικά καθώς έχουν προσληφθεί πάνω από 100 γιατροί και αναμένεται εντός των ημερών η απάντηση και άλλων. «Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα πληρώσουμε όλες τις θέσεις που είναι κενές», δήλωσε. «Η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας θα μπει σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου του 2020. Στο μεταξύ, εμείς λειτουργούμε τα χειρουργεία μας κανονικά σύμφωνα με τις λίστες αναμονής και ευελπιστούμε ότι θα κρατήσουμε ή θα αυξήσουμε τον όγκο των εγχειρήσεων, ώστε να παραμείνουμε ένας βιώσιμος οργανισμός», είπε κλείνοντας.

Κοντοζυγώνει η αύξηση των εισφορών

Λίγες μόνο ημέρες μάς χωρίζουν από την αύξηση των εισφορών στο ταμείο του ΓεΣΥ, η οποία θα επηρεάσει τις τσέπες όλων μας. Αρχικά να υπενθυμίσουμε πως η βασική πηγή χρηματοδότησης του ΓεΣΥ είναι οι εισφορές και από την αρχή γινόταν ξεκάθαρο πως για την πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος αυτές θα ήταν μειωμένες σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή του. Η καταβολή των εισφορών για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ ξεκίνησε από την 1η Μαρτίου 2019 και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2020, ενώ από την 1η Μαρτίου 2020 και έκτοτε θα αρχίσει η καταβολή των εισφορών για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος που θα επέλθει τρεις μήνες μετά. Οι κατηγορίες των εισφορέων είναι οι μισθωτοί, οι εργοδότες, το κράτος, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες, οι αξιωματούχοι και τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την καταβολή σε αξιωματούχους των προβλεπόμενων αποδοχών τους.

Τα ποσοστά εισφοράς για την κάθε κατηγορία εισφορέων καθορίζονται με βάση τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2017.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοθεσία, από την 1η Μαρτίου 2020 οι εισφορές θα αυξηθούν ως ακολούθως:

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αξιωματούχους και τους εισοδηματίες αυξάνονται από το 1,70% στο 2,65%, για τους αυτοτελώς εργαζόμενους από 2,55% στο 4%, για τους εργοδότες και τη Δημοκρατία ή φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την καταβολή των απολαβών σε αξιωματούχο από το 1,85% αυξάνονται στο 2,90% και για το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας από το 1,65% στο 4,70%.

Ο νόμος προνοεί επίσης πως το μέγιστο συνολικό ετήσιο ποσό για κάθε φυσικό πρόσωπο πάνω στο οποίο θα καταβάλλονται εισφορές, είναι το ποσό των €180.000.

Η πραγματική επίδραση

Η αύξηση των εισφορών σε πραγματικά χρήματα μεταφράζεται ως ακολούθως:

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με καθαρές μηνιαίες απολαβές ύψους €1000, μετά με την περικοπή του 2,65% για το ΓεΣΥ θα παίρνει €973,50.

Ένας αυτοτελώς εργαζόμενος που σήμερα έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές ύψους 700 ευρώ, με τις εισφορές της τάξης του 4% για το ΓεΣΥ θα παίρνει €672.

Ένας συνταξιούχος με σύνταξη ύψους 700 ευρώ, με την περικοπή του 2,65% για το ΓεΣΥ θα παίρνει συνολικά €681,45.

Περαιτέρω, ένας εργοδότης, του οποίου οι ασφαλιστέες αποδοχές των υπαλλήλων του ανέρχονται σε 12 χιλιάδες ευρώ, σήμερα με τις εισφορές του στα διάφορα ταμεία επωμίζεται επιπλέον κόστος ύψους €1.440. Με την αύξηση, όμως, των εισφορών στο ΓεΣΥ και τις περικοπές ύψους 2,90% για τις εισφορές, το κόστος του θα αυξηθεί κατά €348 ευρώ, άρα θα φτάσει τα €1788.