Υγεία

Γεν. Γραμματέας ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: «Επενδύοντας σε γνώσεις προσφέρουμε καλύτερη νοσηλεία στους ασθενείς μας»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη μέρα του Πρώτου Επιστημονικού Συνεδρίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ – Προκλήσεις και Προοπτικές» που διοργάνωσε η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών για πρώτη φορά στην Κύπρο. Το Συνέδριο έγινε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών και σε αυτό συμμετείχαν πέραν των 450 συνέδρων (νοσηλευτές/τριες, μαίες και επισκέπτριες υγείας).

Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας Σάββας Ιακώβου επεσήμανε πως «το συνέδριο επικεντρώνεται στην ανάδειξη της σημαντικότητας του κλάδου μας, ως επαγγελματίες υγείας, στα υψηλά επίπεδα παρεχόμενης νοσηλευτικής και μαιευτικής φροντίδας, στη διατήρηση της ποιότητας και ασφάλειας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ιακώβου εξήγησε πως «η πανδημία και οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα συστήματα υγείας διεθνώς αναδεικνύουν το έργο μας αλλά και μας επιβάλλουν να είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι. Θεωρούμε ότι, επενδύοντας σε γνώσεις και φροντίζοντας για την εκπαίδευση των νοσηλευτών, μαιών και επισκεπτών/πτριών υγείας, προσφέρουμε καλύτερη νοσηλεία και ικανοποιούμε τις αυξημένες ανάγκες των συνανθρώπων μας».

«Το νοσηλευτικό προσωπικό», συνέχισε, «αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας και καίριο παράγοντα στην προαγωγή της υγείας, καθώς και στην πρόληψη των ασθενειών και τη φροντίδα των ασθενών. Ωστόσο, για να στηριχθεί ένα σύστημα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, το προσωπικό θα πρέπει να έχει ευκαιρίες για επιμόρφωση για τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας».

22.4. ΠΑΣΥΝΟ 2.jpg

Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε και στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων τονίζοντας πως «σήμερα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας, είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν σε μια ανταγωνιστική αγορά, με πολλές απαιτήσεις και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα που επενδύουν εκατομμύρια σε προηγμένη τεχνολογία. Εκτός από το δικό μας μερίδιο ευθύνης για νοσηλευτές εκπαιδευμένους και καταρτισμένους, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να επενδύσει σε τεχνολογία και νέες πρακτικές για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική που θα εξασφαλίσει στα νοσηλευτήρια μια νέα γενιά νοσηλευτικού προσωπικού. «Δυστυχώς», κατάληξε, «αποτύχαμε ως πολιτεία, να προσελκύσουμε νέους στο επάγγελμα, την ίδια ώρα που προσφέρονται πτυχία και γνώσεις σε επαγγέλματα που δεν εξασφαλίζουν στους νέους επαγγελματικές προοπτικές και ικανοποιητικούς μισθούς».

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, και τίμησαν με την παρουσία τους Προέδροι ή Εκπρόσωποι κομμάτων και σε αυτό απεύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., του ΠΑΣΥΝΜ, του Παγκύπριου Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιών, της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και άλλοι.