Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ART AERI: Γεώργιος Δ΄

Ο Γεώργιος Δ΄ γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1762 και πέθανε στις 26 Ιουνίου 1830. Ήταν βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και του Ανόβερο.

Γεννήθηκε στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και ήταν το πρώτο παιδί του Βασιλιά Γεωργίου Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βασίλισσας Καρλότας. Με τη γέννησή του έγινε αυτόματα Δούκας της Κορνουάλης και του Ρόθσι και, λίγες μέρα μετά, Πρίγκιπας της Ουαλίας και Κόμης του Τσέστερ. Ο Γεώργιος ήταν ταλαντούχος μαθητής και γρήγορα έμαθε να μιλάει, πέρα από τα αγγλικά, που ήταν η μητρική του γλώσσα, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

Στις 8 Απριλίου 1795 παντρεύτηκε, κατ’ απαίτησιν του πατέρα του, την ξαδέλφη του Καρολίνα του Μπρούνσβικ. Ο γάμος τους ήταν μια αποτυχία και χώρισαν αμέσως μετά τη γέννηση του μοναδικού παιδιού τους, της Πριγκίπισσας Καρλότας, το 1796. Ο Γεώργιος βρισκόταν σε σχέση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με τη χήρα και Ρωμαιοκαθολική Μαρία Φίτζχερμπερτ, ενώ υπήρχαν και αρκετές ερωμένες.

Μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του πατέρα του, στα τέλη του 1810, ο Γεώργιος ανέλαβε χρέη αντιβασιλέα, στις 5 Φεβρουαρίου 1811. Ως αντιβασιλέας άφησε τους υπουργούς να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και έπαιξε πολύ μικρότερο ρόλο σε σχέση με τον πατέρα του στη διακυβέρνηση της χώρας. Στις 30 Δεκεμβρίου 1814 υπέγραψε τη Συνθήκη της Γάνδης, που τερμάτιζε τον Αγγλοαμερικανικό Πόλεμο του 1812.

Όταν ο Γεώργιος Γ΄ πέθανε το 1820, ο αντιβασιλέας Γεώργιος, ηλικίας τότε 57 ετών, ανέβηκε στον θρόνο ως Γεώργιος Δ΄. Εκείνη την περίοδο εκείνος ήταν παχύσαρκος και πιθανώς εθισμένος στο λάβδανο. Η ενθρόνισή του έγινε στις 19 Ιουλίου 1821 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ και κόστισε περίπου £243.000, ενώ του πατέρα του είχε κοστίσει περίπου £10.000. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του στο Κάστρο Ουίνδσορ. Με παρέμβασή του προσπάθησε να σταματήσει την άρση των διώξεων κατά των Καθολικών. Ωστόσο, μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις, αναγκάστηκε να υπογράψει στις 13 Απριλίου 1829 την πράξη ανακούφισης των Καθολικών, με την οποία μεταξύ άλλων επέτρεπε την εκλογή Καθολικών πολιτών στο Κοινοβούλιο.

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ και ο τρόπος ζωής του επηρέασαν σημαντικά την υγεία του Γεώργιου. Το 1830 το βάρος του είχε φθάσει τα 130 κιλά, ενώ είχε τυφλωθεί σχεδόν πλήρως από καταρράκτη. Οι αρθριτικοί πόνοι στο δεξί του χέρι είχαν καταστήσει αδύνατο να υπογράφει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Στις 26 Ιουνίου 1830 απεβίωσε στο Κάστρο Ουίνδσορ από γαστρορραγία και ενταφιάστηκε στις 15 Ιουλίου στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία

Υποστηρίξτε τη