Αναλύσεις

Επανέρχεται η εργαλειοποίηση των Ευρωτουρκικών

Παιχνίδι για γερά νεύρα σε διπλό ταμπλό για τη Λευκωσία στις Βρυξέλλες

Περιθώριο σοβαρής εργαλειοποίησης των ευρω-τουρκικών σχέσεων, στις οποίες η Τουρκία στρέφει ξανά το βλέμμα της, βλέπει στον ορίζοντα η Λευκωσία, που χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέτρο για να αποκρούσει τις μεθοδεύσεις του Αττίλα σε θάλασσα και έδαφος.

Η νέα επιτροπή της Ε.Ε., χέρι - χέρι με τους θεσμούς των Βρυξελλών, ετοιμάζονται για μια συνολική ανασκόπηση - ξεκαθάρισμα των Ευρω-τουρκικών σχέσεων την επόμενη άνοιξη και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για την Κυπριακή Δημοκρατία, που πρέπει να έχει στις συζητήσεις πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μας βολιδοσκοπούν…
Ασφαλείς πληροφορίες της “Σημερινής” αναφέρουν ότι στα διάφορα συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών, και όχι μόνο, άρχισε η συζήτηση για την επόμενη μέρα των σχέσεων Βρυξελλών - Άγκυρας και ο επικεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δέκτης “παραινέσεων, συμβουλών και βολιδοσκοπήσεων”.

Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σίγμα» προχθές αναφέρθηκε στα πιο πάνω, λέγοντας ότι η Λευκωσία προετοιμάζεται γι’ αυτήν τη συζήτηση, ώστε όταν έλθει η ώρα να είναι έτοιμη γι’ αυτό που πιο πάνω ονομάσαμε “πρωταγωνιστικό ρόλο’’.

Στην εικόνα της “καλής προετοιμασίας” εντάσσεται, όπως πληροφορούμαστε, μια συνολική ανάλυση για τα συμφέροντα, τα ’’θέλω’’ και τις ανησυχίες των μεγάλων κυρίως κρατών της Ε.Ε., που θα κινούν και τα νήματα των συζητήσεων. Έχοντας αυτά υπόψη θα τεθούν και οι στόχοι της Λευκωσίας που θα έχει στη φαρέτρα των όπλων της πολλά λεγόμενα “βέτο”, καθώς όλα όσα θα συζητηθούν, θα αφορούν στον πυλώνα των εξωτερικών σχέσεων των Βρυξελλών, που στις πλείστες των περιπτώσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών - μελών.

Δούναι και λαβείν…
Η χρονική συγκυρία των συζητήσεων που θα γίνουν για ολική επαναφορά των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όπως το οραματίζεται η νέα σιδηρά κυρία Ούρσουλα Βον Ντε Λάινεν, προφανώς και “ψιλοευνοεί” τη Λευκωσία, αφού θα αφορά σε μια περίοδο που από τη μια θα βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος εντατικός κύκλος γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ από την άλλη θα αναμένεται μια νέα κινητοποίηση στο Κυπριακό με πιθανή σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης προετοιμασίας από τον Γενικό Γραμματέα.

Αυτά από μόνα τους αυξάνουν και τις προσδοκίες σε ό,τι αφορά στο πώς η Λευκωσία θα χειριστεί τις συζητήσεις. Ακόμη και αν τα ’’θέλω’’ της την οδηγήσουν σε “ευρωαπομόνωση” θα πρέπει να τα υπερασπιστεί μέχρι τέλους, γιατί θα είναι ίσως… χρυσή ευκαιρία να πιέσει την Τουρκία μέσω του ευρωπαϊκού μπλοκ, με τρόπο που να την πονά σίγουρα πολύ περισσότερο και από τις επιφανειακές κυρώσεις εναντίον δύο Τούρκων υπηκόων, που αποφασίστηκαν σε επίπεδο επιτροπής RELEX.

Στόχευση, μας έλεγαν διπλωματικές πηγές, με γνώση της προετοιμασίας που γίνεται, είναι η Λευκωσία αυτήν τη φορά να εκμεταλλευτεί ή, καλύτερα, να εργαλειοποιήσει το γεγονός πως μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν να… χάσουν, αν δεν υπάρξει αναβίωση του ευρωτουρκικού διαλόγου. Ζημιές που θα αφορούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και πολιτικές αναταράξεις λόγω μεταναστευτικού.

“Αυτή τη φορά το δούναι και λαβείν πρέπει και θα περιλαμβάνει και την Κύπρο”, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Στο μάτι και η… Χάγη
Η προσφυγή της Λευκωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι με την καθιερωμένη μέθοδο αλλά με την αποστολή ουσιαστικά αιτήματος προς το Σώμα για να καλέσει την Τουρκία σε διαδικασία ενώπιόν του -αφού δεν μπορεί να υπογραφεί συνυποσχετικό- έμεινε τις τελευταίες εβδομάδες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η “Σ”, ωστόσο, ρώτησε και έμαθε ότι η προετοιμασία και οι ενέργειες προς ολοκλήρωση της εναλλακτικής αυτής προσφυγής συνεχίζονται κανονικά.

Και αυτό το θέμα μαθαίνουμε θα αποτελεί ενισχυτικό πολιτικό όπλο στις συζητήσεις που θ’ αναπτυχθούν στις Βρυξέλλες, αφού η Λευκωσία θα προβάλλει σε όλους τους τόνους ότι η ίδια δεν έχει πρόβλημα να κριθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει, ίσως, για μιαν από τις τελευταίες φορές, να κατανοήσουν ότι η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί σε πολλά αν θέλει να απολαμβάνει οφέλη από το ευρωπαϊκό μπλοκ, στο οποίο πλέον η Λευκωσία δεν θα παραμένει ως θεατής αλλά ως πρωταγωνιστής. Πολλώ δε μάλλον όταν απειλείται τόσο στεγνά, τόσο άμεσα η κυριαρχία της.

“Η προβολή οριζόντιου βέτο σε ό,τι αφορά την Τουρκία ως αναπόδραστη επιλογή, αν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν άμεσα (κάτι που έπραξαν) στην επιβολή κυρώσεων”, που χρησιμοποίησε στο πρόσφατο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αποτελεί οδοδείκτη για το πώς αλλάζει η στάση των χωρών με συμφέροντα, όταν βρεθούν ενώπιον του ενδεχομένου μετωπικής σύγκρουσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτοπεποίθηση και πραγματική βούληση. Αυτά πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της Λευκωσίας στις επικείμενες κρίσιμες συζητήσεις.