Διεθνή

Το θρίλερ της γερμανικής ακροδεξιάς

Εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται η Ευρώπη την αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών ή μήπως κλείνει τα μάτια στα τεκταινόμενα, γιατί υπάρχει ένας βαθύτερος σχεδιασμός;

Νέο πλήγμα για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου. Μετά από ένα εκλογικό θρίλερ η ακροδεξιά "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) καταφέρνει να μπει στην τοπική Βουλή, ενώ το SPD κατέγραψε ξεκάθαρη νίκη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) είναι ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης με 39%. Ακολουθούν οι Πράσινοι, οι οποίοι μάλιστα διπλασιάζουν το ποσοστό τους στο Αμβούργο, ξεπερνώντας το 24%. Ήδη σήμερα τα δύο κόμματα συνεργάζονται στην τοπική κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη Πέτερ Τσέντσερ και όλα δείχνουν ότι η συμμαχία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, το οποίο καταγράφει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του με 11,2%. Μικρή άνοδο κατέγραψε το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), που φτάνει το 9%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) εξασφάλισαν ποσοστό 5%.

Η κρυφή ψήφος

Το εκλογικό θρίλερ της βραδιάς δεν έδειξε μόνο συντριπτική ήττα για το ομοσπονδιακό κυβερνών κόμμα της Γερμανίας, αλλά και είσοδο των ακροδεξιών στη Βουλή.

Αρχικά, σύμφωνα με τα exit poll, το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) δεν θα έμπαινε στην τοπική Βουλή, καθώς οι εκτιμήσεις το περιόριζαν σε ποσοστό γύρω στο 4,7%. Αν το σενάριο επιβεβαιωνόταν, θα ήταν η πρώτη φορά που οι ψηφοφόροι θα τιμωρούσαν την ακροδεξιά. Μάλιστα η ανακοίνωση των δημοσκοπήσεων εξόδου προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο εκλογικό πάρτι των Σοσιαλδημοκρατών και πυροδότησε συνθήματα όπως "Έξω οι Nαζί". Αργότερα το βράδυ οι εκλογικοί αναλυτές ανέφεραν ότι πράγματι είναι πιο πιθανό να μείνει εκτός της τοπικής Βουλής η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», παρά να εισέλθει. Όμως, γύρω στα μεσάνυχτα η εικόνα άλλαξε, καθώς, όπως ανέφεραν οι αναλυτές, "υπήρξε απόκλιση με την επιστολική ψήφο".

Πιθανότατα δεν είχε εκτιμηθεί σωστά το ειδικό βάρος που είχαν επιστολικές ψήφοι υπέρ της ακροδεξιάς, ενώ έπεσαν έξω και σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κρυφής ψήφου.

Η ποιοτική ανάλυση

Παραδοσιακά οι εκλογές στο Αμβούργο κρίνονται από θέματα τοπικής εμβέλειας, ωστόσο όλοι οι σχολιαστές συμφωνούν ότι τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών με την πολύνεκρη επίθεση εναντίον μεταναστών στην πόλη Χάναου, αλλά και η συνεχιζόμενη κρίση ηγεσίας στο κρατίδιο της Θουριγγίας και στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Xριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι έχουν το γενικό πρόσταγμα για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, είχαν τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του κόμματος, αν εξαιρέσουμε ένα μονοψήφιο ποσοστό 9,1% σε τοπική εκλογική αναμέτρηση στη Βρέμη το 1951. Η Άγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επεμβαίνει στις εσωκομματικές διεργασίες της CDU, καθώς έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος για να τη διαδεχθεί η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, γνωστή με το παρατσούκλι «μίνι Μέρκελ», η οποία, όμως, επίσης παραιτήθηκε με αφορμή την πολιτική κρίση στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Το ίδιο το κόμμα επιχειρεί να ρίξει το βάρος του αποτελέσματος στην έλλειψη ηγεσίας.

Το μεταναστευτικό

Χωρίς να το παραδέχονται στον δημόσιο διάλογο οι κυβερνώντες τη Γερμανία, γνωρίζουν πολύ καλά πως η αλλαγή των κομματικών ισορροπιών δεν έρχεται, επειδή οι πολίτες στην ΕΕ έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί, φασίστες ή κάτι ανάλογο. Αλλά, επειδή οι πολιτικές της ΕΕ δεν ικανοποιούν πλέον τα ποιοτικά δεδομένα της ζωής τους και της καθημερινότητάς τους. Της ασφάλειας που θέλουν να αισθάνονται, της οικονομικής αποκατάστασης και του εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν, ως εκ τούτου το προσφυγικό είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο μπορούν να ληφθούν και να εφαρμοστούν πιο άμεσα αποφάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, που θα αφήσει ικανοποιημένο τον πληθυσμό της ίδιας και του λόμπι της. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα διευκρινίζεται γρήγορα, εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και, σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία.

Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών. Μέχρι σήμερα, με το σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, επιβαρύνονται ιδιαίτερα. Παράλληλα, προβλέπεται όπως οι κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλο παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να περιοριστεί η λεγόμενη δευτερεύουσα μετανάστευση, δηλαδή η μη ελεγχόμενη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από το ένα μέλος της ΕΕ στο άλλο. Έτσι, δεν θα μπορεί πλέον ουσιαστικά να είναι δυνατή η παράλληλη εξέταση της αίτησης ασύλου σε άλλο κράτος-μέλος.