Πολιτισμός

ART AERI: Πέτρος Α΄ της Κύπρου

Ο Πέτρος Α΄ της Κύπρου γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1328 και πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1369. Θεωρείται ο κορυφαίος Βασιλιάς της Κύπρου. Ήταν πρώτος γιος του Ούγου Δ΄ της Κύπρου και της δεύτερης συζύγου του Αλίκης του Ιμπελέν. Είχε σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες και μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία δεν πραγματοποίησε λόγω του παράφορου χαρακτήρα του. Οδηγήθηκε σε εσωτερικές έριδες και δολοφονήθηκε από τους ευγενείς του στο υπνοδωμάτιό του σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Ο Πέτρος Α΄ διακρίθηκε ως ικανότατος στρατιωτικός αρχηγός αλλά και για τον παράφορο χαρακτήρα του, που τον οδήγησε σε σύναψη πολλών ερωτικών δεσμών, αλλά και σε ακρότητες που τον έφεραν σε σκληρή ρήξη με τους ευγενείς. Οι στρατιωτικές του επιτυχίες ήταν θεαματικές, κατέκτησε ολόκληρη την νότια Μικρά Ασία, έφτασε μέχρι την Αίγυπτο και πολιόρκησε την Αλεξάνδρεια.

Οι μεγάλες νίκες του Πέτρου θορύβησαν τους υπόλοιπους εμίρηδες, που ζήτησαν ειρήνη μαζί του και προσφέρθηκαν να καταβάλλουν στην Κύπρο ετήσιο φόρο υποτέλειας. Ο Πέτρος δέχτηκε και έστειλε τα σύμβολα και λάβαρά του να αναρτηθούν σε πόλεις της νότιας Μικράς Ασίας. Ο ίδιος, αφού παρέμεινε στην Αττάλεια μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 1361, μετέβη με τον στρατό του στην Αλάνια, ο εμίρης της πόλης του παρέδωσε τα κλειδιά του κάστρου και πολλά δώρα, το ίδιο έγινε και με άλλον ηγεμόνα της περιοχής, τον Μονοβγάτη. Ο Πέτρος τροπαιοφόρος επέστρεψε στην Κύπρο, στις 22 Σεπτεμβρίου 1361. Ο εμίρης της Αττάλειας Τεκές συγκέντρωσε ξανά στρατό και με συνεχείς επιθέσεις προσπαθούσε να την ανακαταλάβει. Μετά από σκληρές μάχες οι Κύπριοι κράτησαν την πόλη και κυρίευσαν άλλο ένα κάστρο στην περιοχή των Μύρων.

Ο Πέτρος προσπάθησε να πείσει τους ισχυρούς ηγεμόνες να τον ενισχύσουν με νέα μεγάλη Σταυροφορία για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων και του βασιλείου των Ιεροσολύμων που του ανήκε. Στο Λονδίνο έγινε η γνωστή συνάντηση των πέντε βασιλιάδων: Κύπρου, Αγγλίας, Σκωτίας, Γαλλίας και Δανίας. Έγινε παντού δεκτός με τιμές και πολλά δώρα, αλλά δεν έπεισε τους μονάρχες.

Ο Πέτρος, παρά τις αντιδράσεις από την Ευρώπη λόγω οικονομικών συμφερόντων με την Αίγυπτο, εξέπλευσε με τον στρατό του και έφτασε στην Αλεξάνδρεια, η οποία καταλήφθηκε το απόγευμα της επόμενης μέρας.

Ο Πέτρος έκρινε ορθά ότι δεν μπορούσε να κρατήσει την Αλεξάνδρεια πολύ, την λεηλάτησε, την εγκατέλειψε και επέστρεψε στην Κύπρο ύστερα από απουσία τριών ετών. Το κατόρθωμά του να αλώσει την Αλεξάνδρεια εντυπωσίασε τους ηγεμόνες της Ευρώπης, ο ένας μετά τον άλλο του διαμηνύσανε ότι θα τον ενισχύσουν με στρατό για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά των Μωαμεθανών, το ίδιο δήλωσαν ο πάπας, ο βασιλιάς της Γαλλίας και ο κόμης της Σαβοΐας. Οι Βενετοί, όμως, λόγω των εμπορικών τους δραστηριοτήτων με τους Οθωμανούς, ακύρωσαν την επίθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία