Διεθνή

Θύματα βιασμού περισσότερα από 765 εκατομμύρια παιδιά!

Έμφυλη βία, που όμως είναι πρώτα απ’ όλα παιδεραστία - Εγκληματική πράξη που ευνοείται, σε κάποια μέρη της Γης, από συντάγματα αλλά και θρησκευτικά δόγματα

Γροθιά στο στομάχι τα στατιστικά για τους εξαναγκαστικούς γάμους ανηλίκων. Όχι, το θέμα δεν αφορά μόνο ανήλικες νύφες, που διά της βίας οδηγούνται στον βιασμό από τον σύζυγο που ποτέ δεν ήθελαν, αλλά και τα αγόρια που διά της βίας γίνονται ανήλικοι γαμπροί και κατ’ επέκτασιν θύματα βιασμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστά, περίπου 115 εκατομμύρια αγόρια αναγκάστηκαν να παντρευτούν σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Από αυτά ένα στα πέντε παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 15 τους χρόνια. Η Unicef ανέλυσε τα στοιχεία για τους γάμους ανηλίκων σε 82 χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα παιδιά- γαμπροί σε ποσοστό 28% εντοπίζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ ακολουθούν η Νικαράγουα (19%) και η Μαδαγασκάρη (13%).

Ο αριθμός των κοριτσιών που εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν όντας ακόμη παιδιά φτάνει τα 650 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τη Unicef, πλέον στον κόσμο υπάρχουν 765 εκατομμύρια παντρεμένα παιδιά από το σύνολο του παιδικού πληθυσμού που φτάνει τα 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως. Τα επίσημα στατιστικά αναφέρουν πως είναι πιο πιθανό τα κορίτσια να παντρευτούν σε μικρή ηλικία, κάτι που τα εκθέτει στους κινδύνους που σχετίζονται με βιασμό από παιδεραστές που ονομάζονται «σύζυγοι» με τις ευλογίες του Ισλάμ, των γονέων και της κοινωνίας, καθώς και με τους κινδύνους από εγκυμοσύνη στην παιδική και εφηβική ηλικία. Παγκοσμίως περίπου μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας 20 με 24 ετών είχε παντρευτεί πριν γίνει 18 ετών. Η αντίστοιχη αναλογία των ανδρών είναι ένας στους τριάντα. Σημαντικό στατιστικό αναφέρει πως αν όλα τα κορίτσια ολοκλήρωναν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια γάμοι παιδιών ώς το 2030.

Τα παιδιά που εξαναγκάζονται σε γάμο συνήθως εγκαταλείπουν το σχολείο, έχουν περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες και είναι πιο ευάλωτα στην κακοποίηση και τα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν εξαιρούνται

Σχεδόν σε όλες τις χώρες η κατώτατη νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18, όμως οι ανήλικοι μπορούν να παντρευτούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, αν έχουν τη συναίνεση των γονιών τους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνοι που τους εξαναγκάζουν να υποστούν αυτήν τη μορφή βίας. Στη Γερμανία, αν και έχει αλλάξει η νομοθεσία και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση παιδικών γάμων, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται. Η νομοθεσία λέει πως τέτοιοι γάμοι θα ακυρώνονται άμεσα. Από τους 813 γάμους ανηλίκων, ωστόσο, ακυρώθηκαν μόνο 10 με παρέμβαση της πολιτείας. Τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα μεταξύ των μουσουλμανικών πληθυσμών του δυτικού κόσμου, οι οποίοι πραγματοποιούν μουσουλμανικούς γάμους χωρίς προηγούμενη έγκριση της πολιτείας.

Η νομιμοποίηση της παιδεραστίας

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να απαγορεύσουν τους γάμους ανηλίκων ώς το 2030, όπως έχει συμφωνηθεί βάσει των παγκόσμιων αναπτυξιακών στόχων που υιοθετήθηκαν το 2015.

Ωστόσο η Τουρκία πρόσφατα, σε αντίθετη πορεία, νομιμοποίησε και συνταγματικά τη βίαιη πρακτική ανήλικων νυφών. Με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημογραφία (UNFPA), το 14% των γυναικών ηλικίας 20-24 ετών, στην Τουρκία, παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών και το 5,1% του συνόλου των γεννήσεων αφορούν κορίτσια που έγιναν μαμάδες σε ηλικία 15-19 ετών. Στο Πακιστάν τα κορίτσια τα ετοιμάζουν για γάμο, πριν κλείσουν τα 9 τους χρόνια και, σύμφωνα με τη UNICEF, ο αριθμός των ανήλικων νυφών αγγίζει το 1.909.000.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως εκεί επικρατεί μια κοινή ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία «οι γυναίκες/κορίτσια έχουν θέση είτε στο σπίτι, είτε στον τάφο».

Στο Σουδάν η παιδεραστία υπό τη μορφή του γάμου είναι νόμιμη αν το θύμα έχει συμπληρώσει τα έξι του χρόνια…

Στην Ινδία το 47% των γυναικών έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18 τους.

Στις περισσότερες ισλαμικές χώρες ο μέσος όρος των θυμάτων που ντύνονται νύφες διά της βίας είναι τα εννέα έτη, την ώρα που μέσος όρος των δυναστών – γαμπρών που πληρώνουν αδρά για την αγορά του παιδιού είναι τα 40 έτη.

Σε αυτούς τους αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι παράνομες αγορές στις οποίες εκπορνεύονται διά της βίας παιδιά και αφορούν κυρίως τις χώρες της Ασίας.

Συμβούλιο Ισλαμικής Ιδεολογίας

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ισλαμικής Ιδεολογίας, το σώμα ενός κοριτσιού 9 ετών είναι επαρκώς υγιές για να παντρευτεί. Όταν μία γυναίκα γεννιέται, το πρώτο της σπίτι είναι του πατέρα της. Όταν παντρευτεί, το σπίτι της είναι του άντρα της. Δεν της ανήκει τίποτα. Η ζωή της καθορίζεται από τους άλλους. Η τιμωρία για κάθε ανυπακοή είναι σκληρή.

Η παιδεραστία στο Ισλάμ έχει τη μορφή του γάμου.

Στην πραγματικότητα το Κοράνι καθαυτό δεν αναφέρεται σε γάμους με παιδιά, αλλά σε υιοθεσίες. Ωστόσο έχει πλέον παραποιηθεί η ερμηνεία ακόμη και της λεγόμενης «Σαντάκα» - που σημαίνει προαιρετική αγαθοεργία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα εδάφια του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, πρόκειται για πράξεις που στοχεύουν στην ευεργεσία ατόμων που το αξίζουν ή το έχουν ανάγκη. Ο επίδοξος ευεργέτης καλείται να δώσει κάποιο από τα υπάρχοντά του, το οποίο έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τον ίδιο. Δεν περιμένει τίποτα για αντάλλαγμα και οι προθέσεις του είναι καθαρά για να ευχαριστήσει τον Αλλάχ και να εξαγνίσει την ψυχή του....

Σήμερα η έννοια έχει διαστρεβλωθεί και οι μουσουλμάνοι πραγματοποιούν γάμους που τους ονομάζουν «Σαντάκα» ή αγοράζουν σκλάβες, τις οποίες επίσης βιάζουν, στο όνομα της «Σαντάκα», πληρώνοντας αδρά τους φτωχούς γονείς του παιδιού.

Μουσουλμανική εκπαίδευση για ανήλικες νύφες

Στα ισλαμικά σχολεία, μεταξύ των οποίων πλέον και τα σχολεία της Τουρκίας, για την καλύτερη «εκπαίδευση» αυτών των μικρών κοριτσιών που οδηγούνται διά της βίας στον γάμο έχει θεσπιστεί μάθημα για κορίτσια από 11 ετών με την χαρακτηριστική προτροπή, «Πώς να γίνετε καλές μικρές νύφες». Το μάθημα διδάσκεται στην πέμπτη τάξη του πρώτου σχολείου και διαρκεί για πέντε χρόνια. Το μάθημα διδάσκει τα βασικά καθήκοντα της ανήλικης νύφης, δηλαδή του θύματος. Σύμφωνα με τις διδαχές του μαθήματος, η μικρή νύφη θα πρέπει να είναι έτοιμη να γίνει θυσία (kurban ol).