Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου: «Να γίνει νοσοκομείο ελπίδας…»

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως νοσοκομείου αναφοράς αναμφίβολα έφερε στην επιφάνεια και τα προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Οι 120, περίπου, κλίνες που είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας καθώς και οι έξι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας χρήζουν και της ανάλογης στελέχωσης

Πρωτόγνωρες είναι οι καταστάσεις που βιώνει ο πλανήτης από το κτύπημα ενός αόρατου εχθρού, ο οποίος έχει εισβάλει στις ζωές μας. Ο νέος κορωνοϊός έχει οδηγήσει όλες ανεξαίρετα τις χώρες του κόσμου να λάβουν πρωτοφανή μέτρα, τα οποία βέβαια δημιουργούν ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, αλλά και στο σύστημα υγείας, που καλείται να παραμείνει έτοιμο να παρέχει ιατρική στήριξη και θεραπεία στους χιλιάδες ασθενείς που έχουν νοσήσει ή πρόκειται να νοσήσουν από την επιδημία.

Οι πρωτοφανείς αυτές αλλαγές δεν άφησαν ανεπηρέαστο το σύστημα περίθαλψης της χώρας μας, το οποίο, προτού ακόμη εισβάλει ο ιός στο εσωτερικό, ξεκίνησε να εκπονεί πρωτόκολλα διαχείρισης εντοπισμού κρουσμάτων και περίθαλψης ασθενών.

Νοσοκομείο Αναφοράς

Με κυριότερο λόγο το γεγονός ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν νοσηλεύονται κρίσιμα περιστατικά αλλά αποστέλλονται στα Νοσοκομεία Λάρνακας ή Λευκωσίας, το Υπουργείο Υγείας έλαβε την απόφαση να μετατραπεί σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό. Την περασμένη εβδομάδα εκκενώθηκαν η Γυναικολογική και Παιδιατρική Πτέρυγα, μία μέρα μετά και την πραγματοποίηση ειδικής άσκησης εκκένωσης από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων στην οποία παρούσα ήταν και η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Οι ασθενείς και οι έγκυοι γυναίκες που βρίσκονταν στις πτέρυγες μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσηλευτήρια, ενώ στη συγκεκριμένη πτέρυγα έγιναν αρχικά όλες οι απαραίτητες διαδικασίες διαχωρισμού από το υπόλοιπο νοσηλευτήριο. Αρχικά με την ενέργεια αυτή, 28 συνολικά κλίνες ήταν στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ, ώστε να μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς με κορωνοϊό.

Αντιδράσεις από τοπικές Αρχές

Η αρχική ενέργεια της μερικής εκκένωσης του Νοσοκομείου έφερε αντιδράσεις από τοπικές Αρχές και επιχειρηματίες της περιοχής. Με επιστολή τους στις 10 Μαρτίου σε Υπουργό Υγείας και Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίστοιχα, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η επαρχία Αμμοχώστου δεν τυγχάνει της ανάλογης συμπεριφοράς με τα όσα προσφέρει. Στην επιστολή των τοπικών Αρχών, την οποία υπέγραψαν οι τέσσερεις Δήμαρχοι, Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Παραλιμνίου και Σωτήρας καθώς και οι Κοινοτάρχες Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας και Φρενάρους, επισημαίνεται η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής από τη νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού στο δημόσιο νοσηλευτήριο της επαρχίας, το οποίο θα επιφέρει, όπως αναφέρεται, ακόμη ένα πλήγμα στην περιοχή μετά και το μεγάλο πλήγμα και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία.

Πλήρης εκκένωση Νοσοκομείου

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η πλήρης εκκένωση του Νοσοκομείου με την εκκένωση της Καρδιολογικής και της Παθολογικής Κλινικής. Σε ανακοίνωσή του το Νοσοκομείο ενημερώνει ότι μέχρι και (τουλάχιστον) αύριο Δευτέρα, 23 Μαρτίου, αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία, το Ακτινολογικό Τμήμα και το Τμήμα Φυσιοθεραπείας. Το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, η Μονάδα Αιμοκάθαρσης, το Νοσοκομειακό Εργαστήριο και το Φαρμακείο θα λειτουργούν κανονικά.

Οι έγκυοι γυναίκες που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού στο Γενικό Νοσοκομείου Αμμοχώστου από τις 17/03/2020 μέχρι και τις 27/03/2020, χρειάζεται να επικοινωνούν με το Μαιευτικό Τμήμα του Γ.Ν. Λάρνακας, στο τηλέφωνο 24800412 για να κλείνουν ραντεβού, ενώ η εξέτασή τους θα γίνεται από τους Γυναικολόγους του Γ.Ν. Αμμοχώστου.

Επίσης, σε συνέχεια του διατάγματος του Υπουργού Υγείας της 19ης Μαρτίου, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με Αριθμό 107, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου συνεχίσει τη λειτουργία του ως νοσοκομείο αναφοράς για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού με την παράλληλη λειτουργία στο νοσοκομείο Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και της Μονάδας Αιμοκάθαρσης.

Λειτουργία Ιατρείου Λοιμωδών Νοσημάτων

Στον υπόγειο χώρο του Νοσοκομείου λειτουργεί και Ιατρείο Λοιμωδών Νοσημάτων, στο οποίο λαμβάνονται δείγματα από ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, τα οποία αποστέλλονται από το 1420. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να ενισχυθεί η λειτουργία του ιατρείου με τη λήψη αλλά και την εξέταση δειγμάτων στον ίδιο χώρο με ειδικό μηχάνημα, ώστε να γίνεται άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων.

Επίσης, στην ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου επισημαίνεται ότι πρώτο μέλημα είναι η προφύλαξη των ασθενών αλλά και του προσωπικού από τον κορωνοϊό και για τον λόγο αυτό παρακαλεί το κοινό να προσέρχεται στο Νοσοκομείο μόνον όταν είναι επείγουσα ανάγκη.

«Νοσοκομείο ελπίδας…»

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως νοσοκομείου αναφοράς αναμφίβολα έφερε στην επιφάνεια και τα προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Οι 120, περίπου, κλίνες που είναι στη διάθεση τού Υπουργείου Υγείας καθώς και οι έξι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας χρήζουν και της ανάλογης στελέχωσης. Ένα πρόβλημα που αναδείχθηκε είναι η απουσία Εντατικολόγου στο Νοσοκομείο αλλά και γιατρών άλλων ειδικοτήτων. Αναμένεται μάλιστα η στελέχωση του νοσηλευτηρίου με Λοιμωξιολόγο, δύο Πνευμονολόγους, τέσσερεις Παθολόγους, πέντε Καρδιολόγους καθώς και με Ψυχολόγο, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

Από την άλλη, φαίνεται πως, παρά τον αυξημένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά, στο Νοσοκομείο της Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, γεννιέται και η ελπίδα η οποία πρέπει να αναδεικνύεται. Μέχρι στιγμής, πέντε συνολικά ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, χωρίς να αποκλείεται τις επόμενες μέρες να λάβουν κι άλλοι ασθενείς εξιτήριο, αφού η γενική κατάσταση της υγείας των περισσοτέρων θεωρείται πολύ καλή.

Από την άλλη, και αυτό αξίζει να επισημαίνεται, είναι και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, οι γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου, οι οποίοι γνωρίζουν πως τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους, και με τα λιγοστά εφόδια και μέσα που διαθέτουν, στέλνουν και μήνυμα ελπίδας μέσα από το νοσοκομείο, καλώντας τον υπόλοιπο κόσμο να μείνει σπίτι του, ώστε να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν στον δύσκολο αγώνα εναντίον ενός αόρατου και ανηλεούς εχθρού.

Υποστηρίξτε τη