Πολιτισμός

ART AERI: Καρλόττα της Κύπρου

Η Καρλόττα της Κύπρου γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1444 και πέθανε στις 16 Ιουλίου 1487. Ήταν Βασίλισσα της Κύπρου. Ήταν κόρη και διάδοχος του Ιωάννη Β΄ της Κύπρου και της δεύτερης συζύγου του Ελένης Παλαιολογίνας. Η Καρλόττα διαδέχθηκε τον πατέρα της σε ηλικία 14 ετών (1458) αλλά συγκρούστηκε με τον νόθο ετεροθαλή αδελφό της Ιάκωβο Β΄ της Κύπρου, που αμφισβήτησε τα δικαιώματά της επειδή ήταν γυναίκα. Ο Ιάκωβος με τη βοήθεια του Σουλτάνου της Αιγύπτου τη νίκησε, την απέκλεισε στην Κερύνεια (1460), την ανάγκασε να δραπετεύσει στην Ιταλία (1463) και στέφτηκε ο ίδιος βασιλιάς το 1464. Οι προσπάθειες της Καρλόττας να πάρει πίσω τον θρόνο της ήταν ανεπιτυχείς.

Η Καρλόττα είχε μια μικρότερη αδελφή, την Κλεόπα, που πέθανε τον Ιούνιο του 1448 σε βρεφική ηλικία, πριν κλείσει η Καρλόττα τα τέταρτα γενέθλιά της, έτσι παρέμεινε μοναδική διάδοχος του θρόνου και των τίτλων του Ιωάννη Β΄. Ανατράφηκε από τη μητέρα της με την ελληνική γλώσσα και τα βυζαντινά έθιμα, ήξερε να γράφει Γαλλικά, Ιταλικά, Λατινικά αλλά τα Ελληνικά της ήταν άπταιστα. Ο Πάπας Πίος Β΄ την έλεγε χάρη στην ειλικρίνειά της "Ελληνική χείμαρρο". Διορίστηκε πριγκίπισσα της Αντιόχειας (1456) και την ίδια χρονιά παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον Ιωάννη της Κοΐμπρα, αλλά χήρεψε την επόμενη χρονιά.

Ο πατέρας της πέθανε στις 28 Ιουλίου 1458 και τον διαδέχθηκε σε ηλικία 14 ετών. Η στέψη της έγινε στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία. Η βασιλεία της ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής και ασταθής, τα δικαιώματά της αμφισβητήθηκαν από τον ετεροθαλή αδελφό της Ιάκωβο. Η Καρλόττα παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Λουδοβίκο της Γενεύης και ο γάμος ρυθμίστηκε από τους Γενουάτες, που υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν τα δικαιώματά της στον θρόνο της Κύπρου απέναντι στον Ιάκωβο.

Ο πάπας Πίος Β΄, που ήταν στενά συνδεδεμένος μαζί της, την περιγράφει "γυναίκα 40 ετών με μέσο ύψος, φωτεινά μάτια, απαλή και σκοτεινή επιδερμίδα, με ελληνική ομιλία και τρόπους παρά την βασιλική γαλλική της καταγωγή".

Πέθανε λίγο μετά τα 43α γενέθλιά της. Υιοθέτησε τον νόθο γιο του Φερδινάνδου Β΄ της Νεαπόλεως Αλφόνσο της Αραγωνίας που παντρεύτηκε την κόρη του ετεροθαλούς αδελφού της Καρλόττα των Λουζινιάν. Τον Φεβρουάριο του 1485 δέχτηκε μια ετήσια σύνταξη 4.300 φιορίνια και παραχώρησε τα δικαιώματά της στον θρόνο της Κύπρου στον γιο του ξαδέλφου της, Κάρολο τον Πολεμιστή. Η Καρλόττα τάφηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Γρηγορίου, ενώ η ταφική της πομπή πληρώθηκε από τον πάπα Ιννοκέντιο Η΄. Με τον δεύτερο σύζυγό της η Καρλόττα απέκτησε έναν γιο, τον Ιούλιο του 1164, που πέθανε ένα μήνα μετά τη γέννησή του.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία