Πολιτισμός

ART AERI: Πριγκίπισσα Έλενα

Η Πριγκίπισσα Έλενα (Helena) του Ηνωμένου Βασιλείου γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1846 και πέθανε στις 9 Ιουνίου 1923. Ήταν η τρίτη κόρη και το πέμπτο παιδί της Βασίλισσας Βικτώριας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Πρίγκιπα Αλβέρτου.

Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1846 στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και βαπτίστηκε στις 25 Ιουλίου του ίδιου έτους με αναδόχους τον Φρειδερίκο Γουλιέλμο του Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς, την Ελένη του Μέκλενμπουργκ-Σβερίν και την Αυγούστα της Έσσης-Κάσσελ. Η Έλενα, σε αντίθεση με τις αδελφές της που ασχολούνταν με το κέντημα, ήταν καλλιεργημένη πριγκίπισσα. Της άρεσε πολύ η μελέτη ιστορικών βιβλίων και ειδικά αυτά τα οποία είχαν σχέση με λογοτεχνία και ποίηση. Έγραψε και η ίδια διάφορα ποιήματα, εξυμνώντας κυρίως τα κατορθώματα τής μητέρας της ως της μεγάλης αυτοκράτειρας της ένδοξης Βρετανικής Αυτοκρατορίας, γεγονός που χαροποιούσε ιδιαίτερα την αυταρχική της μητέρα. Λέγεται ότι έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία της συγκεκριμένης κόρης.

Το 1859, η Πριγκίπισσα Έλενα ερωτεύθηκε τον πρώην βιβλιοθηκάριο του πατέρα της, Καρλ Ρούλαντ, με τον οποίο συζητούσαν λογοτεχνικά θέματα καθότι η ίδια περνούσε πολλές ώρες καθημερινά στη βιβλιοθήκη του Μπάκιγχαμ, μελετώντας τα πολλά και σημαντικά συγγράμματα λογίων της εποχής. Όταν η Βασίλισσα το ανακάλυψε τον έστειλε αμέσως πίσω στην πατρίδα του τη Γερμανία και λίγα χρόνια μετά ξεκίνησε να ψάχνει ένα σύζυγο για την κόρη της. Η επιλογή της Βικτώριας ήταν ο Πρίγκιπας Χριστιανός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ο οποίος ήταν κατά δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερος της Έλενας.

Η Έλενα και ο Χριστιανός αρραβωνιάστηκαν στις 5 Δεκεμβρίου 1865 και παντρεύτηκαν στις 5 Ιουλίου του επόμενου έτους. Το ζευγάρι αποφάσισε να ζήσει στη Βρετανία, κάτι που ικανοποίησε ιδιαίτερα τη Βικτώρια, η οποία ήθελε τα παιδιά της να παραμένουν κοντά της. Έζησαν μία ήσυχη ζωή και, παρόλη τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, παρέμειναν πιστοί μεταξύ τους.

Η Έλενα και ο Χριστιανός απέκτησαν τέσσερεις γιους και δυο κόρες. Τον Πρίγκιπα Χριστιανό Βίκτωρ, ο οποίος δεν παντρεύτηκε ποτέ. Τον Πρίγκιπα Αλβέρτο, Δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ο οποίος, παρόλο ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ, είχε μια νόθα κόρη, την Βαλέρια Μαρία του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Δεν έγινε ποτέ γνωστό το όνομα της μητέρας της. Την Πριγκίπισσα Έλενα Βικτώρια, η οποία δεν παντρεύτηκε ποτέ. Την Πριγκίπισσα Μαρία Λουίζα. Παντρεύτηκε το 1891 τον Πρίγκιπα Άριμπερτ του Άνχαλτ. Δεν απέκτησαν παιδιά. Ο γάμος ακυρώθηκε το 1900. Τον Πρίγκιπα Χάραλντ, πέθανε εννέα ημερών. Υπήρξε και ένας θνησηγενής γιος, ο οποίος γεννήθηκε νεκρός.

Η Πριγκίπισσα Έλενα πέθανε στο Σόμπεργκ Χάουζ του Λονδίνου στις 9 Ιουνίου 1923. Το σώμα της αρχικά ενταφιάστηκε στις 15 Ιουνίου 1923 στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ πέντε χρόνια αργότερα θα μεταφερθεί στο Φρόγκμορ, κοντά στο Ουίνδσορ.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία