Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ART AERI: Ιανός της Κύπρου

Ο Ιανός της Κύπρου γεννήθηκε το 1375 και πέθανε στις 10 Ιουνίου 1432. Ήταν βασιλιάς της Κύπρου. Γεννήθηκε την εποχή που οι Γενουάτες κρατούσαν αιχμάλωτο τον πατέρα του, ενώ ονομάστηκε Ιανός προς τιμήν του αρχαίου Ρωμαίου θεού, που ήταν προστάτης της πόλης όπου γεννήθηκε. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την Ανγκλέζια Βισκόντι και σε δεύτερο γάμο, μετά το διαζύγιο που του χορηγήθηκε από τον Πάπα, την Καρλόττα των Βουρβόνων, με την οποία απέκτησε πολλά παιδιά, ο μεγαλύτερος ήταν ο διάδοχός του Ιωάννης Β΄.

Η Αμμόχωστος βρισκόταν στα χέρια των Γενουατών από την εποχή του Πέτρου Β' που οι Γενουάτες εισέβαλαν στην Κύπρο υπό τη διοίκηση του Αντώνιου ντε Κάρκο. Σύμφωνα με τον Μαχαιρά, ο Ιανός συνωμότησε με τον ιερωμένο Γρηγόριο, πνευματικό του Αντωνίου ντε Κάρκο, να του παραδώσει την Αμμόχωστο και να γίνει σε αντάλλαγμα επίσκοπος της πόλης. Στην συνωμοσία συμμετείχε και ο Πέτρος Μαχαιράς, αδελφός του Λεοντίου. Το σχέδιο είχε προβλέψει δολοφονία του Αντωνίου ντε Κάρκο από τον Γρηγόριο και στη συνέχεια να ανοίξουν οι πύλες για να μπουν οι στρατιώτες του Ιανού αλλά την τελευταία στιγμή προδόθηκαν, 28 από τους συνωμότες εκτελέστηκαν και η πόλη παρέμεινε στους Γενουάτες.

Η Κύπρος ήταν μόνιμη βάση εξόρμησης πειρατών που λεηλατούσαν τα παράλια των γύρω χωρών. Ο Ιανός δεν μπόρεσε να εμποδίσει τις επιδρομές και οι Σαρακηνοί εισέβαλαν στην Κύπρο, ενώ στις επιδρομές αναμείχθηκαν και Κύπριοι ευγενείς, που πλούτισαν από τα λάφυρα. Ο Σουλτάνος της Αιγύπτου Μπαρσμπάι έστειλε πολλές φορές στρατό κατά της Κύπρου.

Η επίθεση των Μαμελούκων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1426. Η στρατιωτική τους δύναμη ξεπερνούσε τους 3.000 άντρες και η Λεμεσός κατελήφθη εκ νέου. Ο Ιανός κινήθηκε από τη Λευκωσία για τη Λεμεσό και ζήτησε βοήθεια από τους Ευρωπαίους, χωρίς αποτέλεσμα. Η μεγάλη μάχη στη Χοιροκοιτία περιγράφεται από τον Λεόντιο Μαχαιρά, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στις υπηρεσίες του Ιανού. Οι Κύπριοι ηττήθηκαν και ο βασιλιάς μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στο Κάιρο. Ο Ιανός δέχτηκε σκληρές ταπεινώσεις από τους Αιγυπτίους: αλυσοδεμένος πάνω σε ένα γαϊδούρι χωρίς σαμάρι, οδηγήθηκε στον Σουλτάνο και υποχρεώθηκε να γονατίσει και να προσκυνήσει 9 φορές το χώμα που πατούσε. Απελευθερώθηκε τελικά στις 12 Μαΐου 1427 και έφτασε στην Πάφο.

Η απελευθέρωση του Ιανού έγινε με μεσολάβηση των Ευρωπαίων, που συνεισέφεραν για να συγκεντρωθούν τα λύτρα. Πολλοί Κύπριοι ευγενείς έδωσαν επίσης χρήματα. Η συμφωνία που είχε γίνει προέβλεπε καταβολή λύτρων ύψους 200.000 δουκάτων. Η Κύπρος έπρεπε να καταβάλλει στον Σουλτάνο ετήσιο φόρο 5.000 δουκάτα, ενώ ο φόρος συνέχισε να καταβάλλεται και μετά τον θάνατο του Ιανού, μέχρι και το τέλος της Φραγκοκρατίας. Ο Ιανός χαρακτηρίζεται από τον Λεόντιο Μαχαιρά ως σοφός, δυνατός, ωραίος και καλός άνθρωπος.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία

Υποστηρίξτε τη