Το επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων και το κόστος

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, λόγω της πανδημίας, που επέβαλε η κατοχική δύναμη, η Κ.Δ. πρέπει να το διατηρήσει, τουλάχιστον στη διάρκεια της πανδημίας, για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της Κ.Δ. Όλες οι χώρες της Ε.Ε. επέβαλαν περιορισμούς στους πολίτες τους, για να προστατεύσουν την υγεία τους. Κανένας δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την Κ.Δ. ότι εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση, ιδιαίτερα σε πολίτες περιοχής που ελέγχεται από κατοχική δύναμη και τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι μεταφέρουν, όπως είναι φυσικό, κορωνοϊούς από την Τουρκία. Και τους τουρίστες έχει υποχρέωση να τους προστατεύσει

Στις 23 Απριλίου 2003 η κατοχική δύναμη έδωσε εξουσιοδότηση στον κατοχικό ηγέτη της τ/κ κοινότητας να επιτρέψει τη διέλευση Ελληνοκυπρίων από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου. Ήθελε έτσι να προβάλει ότι το οδόφραγμα αποτελούσε σύνορο μεταξύ δυο κρατών. Όσοι δέχονταν έλεγχο για να περάσουν στην κατεχόμενη περιοχή οιονεί αποδέχονταν την εξουσία της κατοχικής δύναμης στο κατεχόμενο μέρος της Κ.Δ. Ο τότε Γ. Εισαγγελέας τόνισε ότι μόνο τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, αλλά όσοι περνούσαν από τα οδοφράγματα, έστω κι αν δεν αναγνώριζαν την κατοχή, αναγνώριζαν το δικαίωμά της να ελέγχει τη διακίνηση πολιτών και να εκδίδει άδεια εισόδου. Αυτός ήταν ο στόχος του Ραούφ Ντενκτάς.

Πολλοί κατηγορούν το Τάσσο ότι αιφνιδιάστηκε και αντέδρασε σπασμωδικά, αφήνοντας το θέμα της διέλευσης των Ελληνοκυπρίων στην κρίση εκάστου. Όμως ο ΠτΔ δεν μπορούσε να ενεργήσει διαφορετικά. Πρέπει να θυμηθούμε ότι 14 μέρες νωρίτερα η Ε.Ε. ενέκρινε την Κ.Δ. και άλλες εννέα χώρες ως μέλη της. Και επτά μέρες αργότερα ο ΠτΔ υπέγραψε το πρωτόκολλο 10, με το οποίο η Κ.Δ. με όλη την επικράτειά της καθίστατο ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Δεν μπορούσε, λοιπόν, ο Πρόεδρος κράτους μέλους της Ε.Ε. να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση στο ευρωπαϊκό έδαφος της Κ.Δ. Είναι η κατοχική δύναμη που απαγόρευε την ελεύθερη διακίνηση. Πολύ ορθώς ο Τάσσος Παπαδόπουλος άφησε τους Ελληνοκυπρίους να αποφασίσουν, αν θα αποδέχονταν έλεγχο της κατοχικής δύναμης, για να περάσουν στην κατεχόμενη περιοχή. Έκτοτε χιλιάδες συμπατριωτών μας αποδέχονται αυτόν τον έλεγχο και πολλές χιλιάδες στερηθήκαμε μιαν επίσκεψη στις περιοχές απ’ όπου μας εκτόπισαν τα τουρκικά στρατεύματα, επειδή δεν αναγνωρίζουμε στην κατοχική δύναμη το δικαίωμα να μας δίνει άδεια να επισκεφτούμε τα σπίτια, τις περιουσίες και τα μνημεία μας.

Με γνώμονα την ελεύθερη διακίνηση, έστω και με τους ελέγχους που επιβάλλει η κατοχική δύναμη και ο Τάσσος Παπαδόπουλος και οι μετέπειτα πρόεδροι αποδέχτηκαν και απαίτησαν το διάνοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων, για να επεκταθεί η ελεύθερη διακίνηση, που θα μπορούσε να βοηθήσει την εξεύρεση λύσης. Και οι Τούρκοι αρνούνται ακόμα άνοιγμα των οδοφραγμάτων Πυροΐου και Κοκκίνων, επειδή αυτά προσφέρουν πλεονεκτήματα στους Ελληνοκυπρίους.

Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων η τουρκοκυπριακή κοινότητα και οι παράνομοι θεσμοί της κατοχής πέτυχαν πολλά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα. Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλές σελίδες για τα πλεονεκτήματα αυτά. Αντίθετα όλα τα πλεονεκτήματα που είχε η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστοιχούν με ανάλογα μειονεκτήματα ή κόστος που υπέστη η Κ.Δ. Όσο για την επαναπροσέγγιση, αποδείχτηκε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δεν την βοήθησε. Οι παλιές φιλίες και οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αναζωογονήθηκαν και εκδηλώθηκαν από την πρώτη μέρα. Εκείνο που συνέβη είναι ότι οι Τούρκοι απλώς εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και απαιτούν όλα τα δικαιώματα, χωρίς να αποδέχονται καμιά υποχρέωση. Δεν ξέρουμε πώς νιώθουν οι απλοί Τουρκοκύπριοι, αλλά η επίσημη τουρκοκυπριακή κοινότητα με όλους τους παράνομους θεσμούς της παραμένει προσκολλημένη στην κατοχική δύναμη και αποδέχεται τον απόλυτο έλεγχο και απαιτεί την παρουσία και τις εγγυήσεις της.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, λόγω της πανδημίας, που επέβαλε η κατοχική δύναμη, η Κ.Δ. πρέπει να το διατηρήσει, τουλάχιστον στη διάρκεια της πανδημίας, για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της Κ.Δ. Όλες οι χώρες της Ε.Ε. επέβαλαν περιορισμούς στους πολίτες τους, για να προστατεύσουν την υγεία τους. Κανένας δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την Κ.Δ. ότι εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση, ιδιαίτερα σε πολίτες περιοχής που ελέγχεται από κατοχική δύναμη και τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι μεταφέρουν, όπως είναι φυσικό, κορωνοϊούς από την Τουρκία. Και τους τουρίστες έχει υποχρέωση να τους προστατεύσει.

Τα κλειστά οδοφράγματα σηματοδοτούν την κατοχή, δεν προάγουν, όμως, περαιτέρω την διχοτόμηση. Αντίθετα, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δημιουργεί συνθήκες για αποδοχή και νομιμοποίησή της. Όσοι έχουν αντίθετη άποψη, είναι καιρός να ξυπνήσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουν τα μάτια τους και ν’ αντικρίσουν τη σημαία στον Πενταδάκτυλο και να δουν έστω και από τις οθόνες το τουρκικό τρυπάνι που έχει εισβάλει στην ΑΟΖ μας. Να ανοίξουν τ’ αφτιά τους και να ακούσουν τις καθημερινές δηλώσεις των ηγετών της τ/κ κοινότητας. Εκτός αν θέλουμε να παραδώσουμε όσα απαιτεί η Τουρκία και αν καταφέρουμε να φέρουμε μερικές χιλιάδες τουρίστες, να στέλνουμε τους μισούς στα κατεχόμενα ξενοδοχεία μας. Και η κατοχική δύναμη να στέλλει στις ελεύθερες περιοχές το 50% των μολυσμένων από τον κορωνοϊό.

Υ.Γ. Την απόφαση για την ελεύθερη ή με όρους διέλευση από τα οδοφράγματα θα την πάρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση της Κ.Δ. και όχι «οι δύο ηγέτες» των δύο κοινοτήτων, ή δύο κρατιδίων, όπως θέλουν μερικοί, περιλαμβανομένου του Πόντιου Πιλάτου. Κοινή απόφαση των δύο ηγετών θα είναι η αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος και η αποδοχή της διχοτόμησης.