Συνεντεύξεις

Δεν θα θυματοποιηθούν έργα, λόγω του κορωνοϊού

Νίκος Νικολαΐδης: Πρόωρο το θέμα της επαναδιεκδίκησης της δημαρχίας - Οι περιβαλλοντικές πτυχές των μεγάλων αναπτύξεων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα πολύ σοβαρής προσοχής από τον Δήμο, όπως επίσης και ο σεβασμός στην ιστορία, τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα της πόλης μας

Ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης αποκαλύπτει τα σχέδια, τους προγραμματισμούς και το όραμά του για την πόλη μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, τονίζοντας πως, παρά τα προβλήματα, δεν πρέπει και δεν μπορεί να θυματοποιηθούν δρομολογημένα προς υλοποίηση έργα, λόγω του κορωνοϊού.

Κύριε δήμαρχε προφανώς η πανδημία θα έχει επιφέρει και σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος σας έχει προχωρήσει σε μια πρώτη εκτίμηση των οικονομικών του; Μήπως αυτό σημαίνει ότι κάποια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα καθυστερήσουν ή θα ανασταλούν και κάποια προγραμματιζόμενα έργα αναγκαστικά θα μπουν στο συρτάρι;

Αναπόφευκτα η πανδημία θα επιφέρει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις πάνω σε όλους τους Δήμους. Ήδη το Οικονομικό Επιτελείο του Δήμου μας μελετά όλες τις πτυχές και παραμέτρους, ούτως ώστε να διαμορφώσουμε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2020. Αναμένεται σοβαρή μείωση των εισπράξεών μας από διάφορες πηγές, τέλη, δικαιώματα, άδειες, ενοίκια κ.λπ., όπως και επηρεασμός της ρευστότητας του Δήμου μας. Επίσης πρέπει να μελετήσουμε τις νέες ανάγκες που προκύπτουν μετά την πανδημία σε σχέση με προγράμματα κοινωνικής μέριμνας του Δήμου.

Όσον αφορά τα αναπτυξιακά έργα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθεί υπόψη, πέρα από την κοινωνική ωφελιμότητά τους, και η συμβολή τους στην οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας. Ιδιαίτερα η προώθηση αναπτυξιακών έργων τοπικής σημασίας σε αυτήν την περίοδο αποκτά ιδιαίτερη αξία, γιατί έχουν άμεσο όφελος για τους δημότες. Έργα τα οποία οι τοπικές κοινωνίες περίμεναν χρόνια για να γίνουν, και βρίσκονται σε προοπτική υλοποίησης, πρέπει οπωσδήποτε να μη θυματοποιηθούν, αλλά να υλοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση. Για τον Δήμο Λεμεσού, προεξάρχουσας σημασίας είναι τα έργα αναβάθμισης και τόνωσης των συνοικιών της Λεμεσού, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα για τη μείζονα Λεμεσό που προγραμματίζονται από το ΣΑΛΑ.

Έργα με ευρωπαϊκά κονδύλια

Έχουμε υπόψη μας ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια μεγάλα έργα, που γίνονται και με τη στήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτά και στην πορεία προόδου τους; Μήπως κι εδώ θα υπάρξει πρόβλημα στην έγκαιρη ολοκλήρωσή τους;

Από τα 10 συμβόλαια των συγχρηματοδοτούμενων έργων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τα 3 έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα έχουν παραδοθεί στον Δήμο. Τα υπόλοιπα 7 συμβόλαια έχουν εδώ και καιρό αρχίσει και βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης το καθένα. Τα 3 συμβόλαια που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είναι οι αναπλάσεις των πλατειών Αριστείδη Κουδουνάρη, Φιλελλήνων και Συντάγματος. Τα 7 συμβόλαια που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής είναι: Πλατεία Αναγέννησης, Ανάπλαση Μισιαούλη – Καβάζογλου, Πράσινος Περίπατος, Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη, Κέντρο Ενηλίκων και Ανάπλαση πολυκατοικιών Μισιαούλη – Καβάζογλου. Όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και μάλιστα θα γίνουν προσπάθειες να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε λόγω πανδημίας.

Τα τελευταία 3 χρόνια, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε με μεγάλη ταχύτητα στην προώθηση της υλοποίηση των έργων αυτών, και είναι σημαντικό να τελειώσουν όλα, ώστε το στοχευμένο όφελος στην τοπική κοινωνία να είναι στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Όλα τα έργα στηρίζονται πάνω στην ίδια φιλοσοφία, αυτήν της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, και, γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να ολοκληρωθούν όλα.

Στεγαστική πολιτική

Είστε ίσως ο μόνος Δήμος που συζητά ή επεξεργάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’ αυτό και τι διαλαμβάνει; Προφανώς από αυτό το πρόγραμμα κάποια στιγμή θα επωφεληθούν εκατοντάδες δημότες σας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης. Έχετε υπόψη σας και τα κριτήρια που θα ισχύουν για όσους θα διεκδικήσουν φθηνή στέγαση;

Η απόκτηση προσιτής στέγης και το θέμα των υψηλών ενοικίων είναι ένα μεγάλο ζήτημα στη Λεμεσό, που δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στις χαμηλοεισοδηματικές ομάδες, στα νέα ζευγάρια, στους φοιτητές κ.λπ. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, γιατί θα μεγαλώνει συνέχεια.

Πρόσφατα η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε πλαίσιο ενθάρρυνσης της ανέγερσης οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης μέσα από την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων. Ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε άμεσα στη διενέργεια τεχνοοικονομικών μελετών και έχουμε ήδη υποβάλει σχετική πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Η πρόταση αφορά την αξιοποίηση τριών δημοτικών τεμαχίων συνολικής εκτάσεως 31.081τ.μ., που βρίσκονται στην περιοχή Αγίου Νικολάου και στην περιοχή Αγίου Ιωάννη, εκεί όπου είχαν κτιστεί τη δεκαετία του ’40 οι δημοτικές πολυκατοικίες. Οι μελέτες που έχουμε κάνει κατέδειξαν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις που καθιστούν την ανάπτυξη ενός αριθμού πέραν των 700 οικιστικών μονάδων και στα 3 τεμάχια, βιώσιμη. Οι κατοικίες που θα κτιστούν θα διατίθενται κυρίως για ενοικίαση με εισοδηματικά κριτήρια και το μηνιαίο ενοίκιο θα είναι τουλάχιστον 25% χαμηλότερο της αγοράς για συγκρίσιμες κατοικίες. Τα κριτήρια που θα ισχύουν για τους δικαιούχους θα καθοριστούν και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης, ο οποίος επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον να συνεργαστεί με τον Δήμο για την ανάπτυξη αυτή.

Παραλιακό μέτωπο, υποβαθμισμένες

συνοικίες και πύργοι

Συχνά λέγεται ότι η βιτρίνα της Λεμεσού είναι το παραλιακό της μέτωπο. Πάντοτε όμως επισημαίνεται και το γεγονός ότι υπάρχουν συνοικίες της πόλης που είναι υποβαθμισμένες. Γι’ αυτές τις συνοικίες τι κάνετε, ώστε να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη; Και μια και μιλήσαμε για παραλιακό μέτωπο, ας αναφερθούμε και στους πύργους, η κατασκευή των οποίων ξεσήκωσε αντιδράσεις. Ως Δήμος πώς τοποθετείστε στο θέμα των πύργων; Θα συνεχίσετε να δίνετε τη συγκατάθεσή σας στη δημιουργία κι άλλων, εάν και εφόσον επιδειχθεί ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου και των συνοικιών της Λεμεσού, όπου ζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αυτήν την απόσταση επιχειρούμε να μειώσουμε, υλοποιώντας αυτό που ήταν και η πολιτική μας δέσμευση, την αναβάθμιση δηλαδή των συνοικιών της Λεμεσού. Αναμένουμε σύντομα να προσφοροδοτηθεί για κατασκευή το σημαντικό έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, όπως επίσης και οι κατασκευαστικές εργασίες για 2 περιβαλλοντικές γειτονιές, στην Ομόνοια και στον Άγιο Σπυρίδωνα και θα ακολουθήσει ο Άγιος Νικόλας και οι υπόλοιπες συνοικίες. Επίσης αρχίζουν μια σειρά από τοπικά έργα στο Ζακάκι, Αγία Φύλα και Άγιο Ιωάννη. Στόχος μας είναι να απλωθεί η αναπτυξιακή δυναμική καθολικά και ολοκληρωμένα σε όλον τον αστικό ιστό της Λεμεσού.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες αναπτύξεις και τους πύργους, ο Δήμος Λεμεσού εξετάζει την κάθε αίτηση στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, μιας νομοθεσίας που πέρα από τον Δήμο ως Πολεοδομική Αρχή δίνει βαρύνοντα λόγο στην εκτελεστική εξουσία (Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και Υπουργό Εσωτερικών). Για το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού υπάρχει ένας βασικός κανόνας που αποτελεί προϋπόθεση για κάθε ανάπτυξη, και αυτός είναι η κοινωνική ωφελιμότητά της. Τι κερδίζει δηλαδή η πόλη από αυτές τις αναπτύξεις, πώς αξιοποιούνται τα θετικά και πώς αποτρέπονται τα αρνητικά των αναπτύξεων αυτών. Οι περιβαλλοντικές πτυχές των μεγάλων αναπτύξεων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα πολύ σοβαρής προσοχής από τον Δήμο, όπως επίσης και ο σεβασμός στην ιστορία, τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα της πόλης μας.

Πράσινη πόλη

Τι σχεδιάζει ο Δήμος ώστε να κάνει την πόλη πράσινη; Γενικά ποια η πολιτική και η φιλοσοφία σας στο θέμα του Πρασίνου, αλλά και γενικότερα στο κεφάλαιο που ονομάζεται Περιβάλλον; Εδώ θα μπορούσατε να μας μιλήσετε και για το συνέδριο Blue Limassol Forum 2020, που διοργανώσατε πρόσφατα ως δήμος σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Φρέντερικ και το οποίο ακριβώς δείχνει την πρόθεσή σας να δώσετε μια ώθηση στη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Το πράσινο δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα, είναι θέμα επιβίωσης για την πόλη μας. Χρειαζόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τα δέντρα, να πρασινίσουμε τη Λεμεσό, γιατί μόνον έτσι θα σταματήσουμε την πορεία της συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας που οδηγεί στην σταδιακή απερήμωση. Υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών και οργανισμών για να γίνουν μαζικές δενδροφυτεύσεις τα επόμενα χρόνια και ο Δήμος στηρίζει τις πρωτοβουλίες αυτές, διαδραματίζοντας έναν καθοδηγητικό και συντονιστικό ρόλο. Παράλληλα προχωρούμε μαζί με τους δήμους της μείζονος Λεμεσού σε χαρτογράφηση της περιοχής μεταξύ φράκτη των Πολεμιδιών και φράκτη της Γερμασόγειας με στόχο τον εντοπισμό των αναγκαίων εκτάσεων για δημιουργία τα επόμενα χρόνια ενός περιαστικού πάρκου στη βόρεια περίμετρο της αστικής περιοχής της μείζονος Λεμεσού.

To συνέδριο Blue Limassol Forum 2020, που διοργανώσαμε πρόσφατα, είχε στόχο την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία και τη γαλάζια ανάπτυξη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός ως μια «Γαλάζια πόλη» έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερες στον απόηχο της κρίσης της πανδημίας. Προκλήσεις όπως η προστασία της θάλασσας, των ακτών μας και του περιβάλλοντος γενικότερα, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση του δυναμικού των θαλασσών και των ακτών μας και ειδικότερα μέσα από τη διασφάλιση μιας δυναμικής θαλάσσιας και ναυτιλιακής ατζέντας για την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι προκλήσεις αυτές είναι η ουσία της γαλάζιας οικονομίας, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια βιώσιμη ανάπτυξη που συνδυάζει απόλυτα την αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Κοινωνική πολιτική

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής τι έχετε ως δήμος να επιδείξετε; Και, το κυριότερο, τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα, ώστε η κοινωνική σας πολιτική να διευρυνθεί και αναβαθμιστεί, δεδομένου ότι διερχόμαστε δύσκολους καιρούς, όπου χιλιάδες άνθρωποι αποζητούν μια βοήθεια και στήριξη. Είτε σε οικονομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο, ακόμα, ψυχολογικής στήριξης.

Ο δήμος μας έχει θέσει τα θέματα κοινωνικής πολιτικής πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του, προσπαθώντας να αναβαθμίσει και να ενισχύσει υφιστάμενα προγράμματα, αλλά και να εισαγάγει και νέα προγράμματα για να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας μας. Είναι γεγονός ότι η κρίση που περνούμε τελευταίως έχει βγάλει στην επιφάνεια πολλά κοινωνικά προβλήματα που υπέβοσκαν σε ομαλές εποχές. Προβλήματα ευάλωτων οικογενειών και ατόμων, ανεργία, κοινωνική αποξένωση, αστεγία, νεανική παραβατικότητα και άλλα. Ως Δήμος αναλαμβάνουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης και, σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες και με άλλους θεσμούς αλλά και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και ανακούφιση σε όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη.

Το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης (ΚΕΑ), που αρχίσαμε να το λειτουργούμε με την έλευση της πανδημίας, πρόσφερε σε εκατοντάδες συμπολίτες μας υποστήριξη και βοήθεια για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, αλλά και ψυχολογική στήριξη. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε το Κέντρο για όσον καιρό χρειαστεί.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια σε δεκάδες οικογένειες κάθε μήνα. Όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά προγράμματα του Δήμου Λεμεσού έχουν αναπροσαρμόσει τις υπηρεσίες τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Τέτοια προγράμματα είναι το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων Σχεδία, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Οδυσσέας για θέματα κατάχρησης-απεξάρτησης, το Πρόγραμμα Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών για στήριξη οικογενειών μεταναστών, το πρόγραμμα Κοινωνικός Λειτουργός στον δρόμο για στήριξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών, και άλλα.

Προτάσεις για τον πολιτισμό

Η Λεμεσός είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτό, κύριε δήμαρχε, και θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε τι κάνει και σε αυτό το θέμα ο Δήμος σας. Μήπως μελετάτε τρόπους και στήριξη των Κυπρίων καλλιτεχνών; Και πώς μπορεί αυτό να γίνει; Υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης ή βρίσκεστε στη φάση επεξεργασίας διαφόρων εισηγήσεων;

Στον τομέα του πολιτισμού, μέσα από τη συνεργασία με τους ανθρώπους του πολιτισμού, διαμορφώνουμε νέες πολιτιστικές προτάσεις: Θεσμοθετήσαμε τη συμμετοχή κορυφαίων Κυπρίων χορευτών στα Μεγάλα Μπαλέτα. Το Λεμεσιανό Καρναβάλι και η Γιορτή του Κρασιού ανανεώνονται με νέα στοιχεία. Κτίζουμε μια ενιαία πολιτική εικαστικών τεχνών και εισάγουμε νέους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως την Δημοτική Ορχήστρα Εγχόρδων, τη Μουσική Πολυχρωμία για τη μουσική παιδεία των άπορων παιδιών, το Ταμείο Πολιτισμού και την ετήσια παράσταση όπερας κυπριακής παραγωγής.

Αυτήν την περίοδο, μέσα στις έγνοιες μας ήταν και η στήριξη των Κυπρίων καλλιτεχνών που περνούν δύσκολες στιγμές. Ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Παττίχειο οργάνωσε το πρόγραμμα: «Μένουμε σπίτι παρέα με το Παττίχειο». Πρόκειται για μια κοινωνική/πολιτιστική παρέμβαση, η οποία με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας υπηρετεί έναν διπλό στόχο. Πρώτα να προσφέρει ψυχαγωγία στους πολίτες, που, λόγω των μέτρων περνούν αρκετό χρόνο στα σπίτια τους, και ταυτόχρονα να δώσει ευκαιρία εργασίας σε καλλιτέχνες και εργαζομένους της πόλης μας, οι οποίοι, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν μείνει χωρίς εργασία και εισόδημα. Η σκηνή του Παττιχείου θεάτρου φιλοξένησε εμφανίσεις καλλιτεχνών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του χορού, σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) σε ολόκληρο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η πρωτοβουλία Δήμου – Παττιχείου θα συνεχιστεί και στην πίσω αυλή του Θεάτρου, η οποία θα διαμορφωθεί ανάλογα, και τους μήνες του καλοκαιριού.

Πολυπολιτισμική πόλη

Η Λεμεσός είναι η πλέον πολυπολιτισμική πόλη. Αυτό πώς το διαχειρίζεται ο Δήμος; Υπάρχει καθορισμένη πολιτική και ενδεχομένως συνεργασία με φορείς ή οργανισμούς που εκπροσωπούν τις διάφορες ομάδες των ξένων πολιτών που ζουν και δημιουργούν στη πόλη;

Ο Δήμος μας θεωρεί την παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων υπηκόων ως πλεονέκτημα, και προσπαθεί να αξιοποιήσει την παρουσία τους μέσα από την ισότιμη και αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήµος Λεµεσού προχώρησε το 2017 στην ίδρυση και λειτουργία του «Διαπολιτισµικού Συµβουλίου Λεµεσού» µε τη συµµετοχή οργανώσεων µεταναστών. Το Διαπολιτισµικό Συµβούλιο λειτουργεί ως ένα συµβουλευτικό σώµα µε στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων ένταξης των µεταναστών και αποτελείται από Κύπριους πολίτες και εκπροσώπους των κοινοτήτων των µεταναστών οι οποίοι διαµένουν στη Λεµεσό. Στο πλαίσιο αυτό, το Διαπολιτισµικό Συµβούλιο υλοποιεί συνεδριάσεις κατά διαστήµατα, διοργανώνει εκδηλώσεις/σεµινάρια σε συνεργασία µε το Συµβούλιο της Ευρώπης και το Δίκτυο Διαπολιτισµικών Πόλεων και έχει εκπονήσει τη Διαπολιτισµική Στρατηγική του Δήµου.

Αν σας ρωτούσαμε να μας πείτε, κύριε Νικολαΐδη, ποιο είναι το μεγαλύτερο όραμά σας για τη Λεμεσό, τι θα λέγατε; Και θα τολμούσαμε ακόμα να σας ρωτήσουμε, εάν σκοπεύετε να επαναδιεκδικήσετε τη δημαρχία…

Το όραμά μας για τη Λεμεσό είναι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας πόλης πρωτοπόρου και ξεχωριστής, τόσο για τους ίδιους τους Λεμεσιανούς, αλλά και για όλη την Κύπρο.

Για την επίτευξη αυτού του οράματος έχουμε προχωρήσει στον καθορισμό του απαιτούμενου στρατηγικού σχεδιασμού για να φτάσουμε σε αυτό που θέλουμε. Θέσαμε λοιπόν τα κεντρικά γνωρίσματα που θέλουμε να έχει η πόλη μας: μια πόλη έξυπνη, πράσινη, φιλική και ευαίσθητη προς τους πολίτες της, ελκυστική στις επιχειρήσεις, πολυπολιτισμική, που να υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και να επιβεβαιώνει τον μητροπολιτικό της ρόλο αναφορικά με τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής των δημοτών της.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον της Λεμεσού αφορά όλους όσοι έχουν λόγο και ρόλο στο παρόν και στο μέλλον της πόλης. Αυτοί είναι οι Δήμαρχοι Δήμων μείζονος Λεμεσού, οι φορείς, Αρχές και οργανώσεις της πόλης, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, και πάνω απ’ όλα είναι οι ενεργοί πολίτες και τα σύνολα και οι οργανώσεις τους. Μαζί με όλους αυτούς, ο Δήμος μας έχει ήδη αρχίσει διάλογο, ώστε να καθορίσουμε τα προγράμματα και τις δράσεις για να φτάσουμε στη Λεμεσό που θέλουμε να έχουμε.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε στην ώρα του.