Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

«Υπηρέτης του Cummings ο Johnson και όχι το αφεντικό»

Κρίση εντός τραγωδίας στο Λονδίνο - «Ο Πρωθυπουργός είναι εντελώς ανίκανος για τις ευθύνες του γραφείου του. Υποστηρίζοντας τον ειδικό του σύμβουλο, φαίνεται ως ο υπηρέτης και όχι το αφεντικό», έγραψε η αρθρογράφος της «Guardian», Polly Toynbee, στις 26.5.2020

Το Σάββατο, 23.5.2020, δύο βρετανικές εφημερίδες, η «Guardian» και «Daily Mirror», αποκάλυψαν ότι ο αρχι-σύμβουλος του Πρωθυπουργού Boris Johnson, ο αμφιλεγόμενος Dominic Cummings, παραβίασε τις οδηγίες της κυβέρνησης προς τον λαό, που ο ίδιος βοήθησε να ετοιμαστούν και να επιβληθούν στα 67 εκατομμύρια των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, εφαρμόζοντας το lockdown στις 23 Μαρτίου, με το επιβλητικό σύνθημα «μείνετε στο σπίτι»…

Στις 31 Μαρτίου ταξίδεψε 250 μίλια από το σπίτι του στο Islington του Λονδίνου, στο County Durham, στο σπίτι των γονιών και της αδελφής του, μετά που, όπως είπε, είχε συμπτώματα κορωνοϊού τόσον ο ίδιος όσο και η σύζυγός του και ήθελε να βρίσκεται κοντά σε συγγενείς του για την ασφάλεια του 4χρονου γιου του σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να τον φροντίσουν.

Κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε την παρουσία του αμφιλεγόμενου πολιτικού συμβούλου στην τοπική Αστυνομία, η οποία επιβεβαίωσε πως στις 31 Μαρτίου επισκέφθηκε σπίτι της περιοχής και διαπίστωσε πως άτομο από το Λονδίνο βρισκόταν εκεί τελώντας σε απομόνωση.

Η «Guardian» έγραψε πως υπήρχε καταγγελία ότι και στις 5 Απριλίου είχαν δει τον Dominic Cummings μαζί με τον γιο του κοντά στο σπίτι των γονέων του.

Στις 27 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι αμφότεροι ο Πρωθυπουργός Boris Johnson και ο Υπουργός Υγείας Matt Hancock είχαν προσβληθεί από τον ιό. Την ίδια μέρα μετά την ανακοίνωση εθεάθη και ο Dominic Cummings να βγαίνει και να φεύγει τρεχάτος από το 10 Downing Street (Dominic Cummings seen running from the door of number 10 Downing Street).

Το Σαββατοκύριακο 28/29 Μαρτίου λέχθηκε ότι ο κ. Cummings είχε συμπτώματα κορωνοϊού. Στις 30 Μαρτίου το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε ότι όντως έχει συμπτώματα και αυτο-απομονώθηκε.

Στις 12 Απριλίου ο κ. Cummings εθεάθη με την οικογένειά του στο River Tees Barnard Castle, 30 μίλια μακριά από το Durham. Επέστρεψε στη δουλειά του στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 14 Απριλίου.

Από το Σάββατο, 23.5.2020, που δημοσιεύθηκαν οι αποκαλύψεις ότι παραβίασε τις οδηγίες, το πρωθυπουργικό γραφείο ηρνείτο ότι έγινε επίσκεψη της Αστυνομίας στο σπίτι τού πατέρα του στο Durham και ότι ο ίδιος είχε πάει στο Barnard Castle.

Με το άκουσμα των παραβιάσεων ξέσπασε γενική κατακραυγή εναντίον του Cummings, εφόσον είναι ένας από τους κύριους συγγραφείς των κανονισμών καραντίνας- lockdown. Δικαιολογημένη η γενική αντίληψη πλέον ότι ένας νόμος ισχύει για όλους τους πολίτες και άλλος για τους ενοίκους της πρωθυπουργικής κατοικίας. A protester outside the home of Dominic Cummings, London, 25 May (“Guardian”, 26.5.2020).

EYu2jqBWkAEOV0L.jpg

Πρωτοσέλιδο στους «Sunday Times», 24.5.2020: «Ο Johnson αρνείται να πετάξει τον αρχισύμβουλό του ’’στους σκύλους’’».

Αντικρουόμενες δηλώσεις

Στις 23 Μαΐου (επομένη των δημοσιευμάτων), η Downing Street στάθηκε στο πλευρό του αρχι-συμβούλου με τη δήλωση: «Λόγω της συζύγου του που μολύνθηκε με υποψία να είναι από κορωνοϊό και τη μεγάλη πιθανότητα και ο ίδιος να αρρωστήσει, ήταν αναγκαίο για τον Dominic Cummings να κάνει σίγουρο ότι ο νεαρός γιος τους θα είχε σίγουρη φροντίδα. Σε καμία περίπτωση δεν τους μίλησε η Αστυνομία, όπως λέχθηκε».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη του πρωθυπουργικού γραφείου στις 30 Μαρτίου, όταν είχαν δηλώσει ότι «έχει συμπτώματα και αυτο-απομονώθηκε».

Περίπου 20 Συντηρητικοί βουλευτές, εξοργισμένοι από την αλαζονική συμπεριφορά του Cummings αφενός, και την επιμονή του Βρετανού Πρωθυπουργού να τον υποστηρίζει αφετέρου, ζήτησαν από τον τελευταίο να τον παύσει από τη θέση του. Οι ετσιθελισμοί του αρχι-συμβούλου κάνουν κακό στην κυβέρνηση, είναι επικίνδυνος, είπαν, υποτιμούν τον λαό, ενεργούν περιφρονητικά προς αυτόν και, το χειρότερο, βλάπτουν την εμπιστοσύνη του λαού προς τους κανονισμούς για έλεγχο και περιορισμό της διασποράς του ιού και θα ευθύνονται για πολλούς θανάτους (ήδη ευθύνονται για πολλούς θανάτους, λόγω καθυστέρησης να πάρουν μέτρα - “Sunday Times”, 24.5.2020). Οι βουλευτές που ζήτησαν την παραίτησή του εδώ -https://news.sky.com/story/coronavirus-which-tory-mps-are-calling-for-dominic-cummings-to-go-and-why-11994291

Ο αρχηγός της Εργατικής Αντιπολίτευσης, Sir Keir Starmer, δήλωσε: «Αν ήμουν στη θέση του Πρωθυπουργού, θα τον έπαυα αμέσως, ο Johnson ενήργησε με περιφρόνηση προς τον λαό, πρέπει να γίνει έρευνα...».

Η Πρώτη Υπουργός Σκωτίας Nicola Sturgeon ήταν ξεκάθαρη για το τι οφείλει να κάνει ο Πρωθυπουργός, τη Δευτέρα, 25.5.2020, στην καθημερινή ενημέρωσή της.

Τρεις από τους επιστήμονες της επιστημονικής ομάδας βγήκαν ανοικτά εναντίον αμφοτέρων (Cummings και Πρωθυπουργού), επικρίνοντάς τους ότι πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις συμβουλές που τους είχαν δώσει.

https://news.sky.com/story/scientific-experts-advising-government-criticise-boris-johnson-after-he-backed-dominic-cummings-11994132. Πρωτοφανής παραβίαση Πρωτοκόλλου - πλήρης περιφρόνηση - Ούτε απολογία ούτε μετάνοια!

Τελικά, στις 25.5.2020, ο Dominic Cummings αναγκάστηκε να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αλλά πού; Στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας! Ακόμα μια παραβίαση εκ μέρους του και εκ μέρους τού πρωθυπουργικού γραφείου που το ανέχτηκε. Το Πρωτόκολλο δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση σε συμβούλους κάτι τέτοιο. Το τι επικαλέστηκε δε ο «αρχι-σύμβουλος» (που ούτε υπουργός, ούτε βουλευτής είναι, εργοδοτούμενος από τον Πρωθυπουργό είναι), για να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις τού lockdown ήταν μια κοροϊδία, ένας προκλητικότατος εμπαιγμός για τη νοημοσύνη όλων. Προσπάθησε ανερυθρίαστα να ταΐσει κουτόχορτο τόσο τους δημοσιογράφους, όσο και τον λαό. Επικαλούμενος πως ό,τι έκανε, το έκανε για την… ασφάλεια του 4χρονου γιου του! Όταν εκατομμύρια πολίτες στην ίδια θέση δεν τάραξαν από τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες τους! Περιφρόνησε κάθε ερώτηση για απολογία και μετάνοια…

And pigs fly between Durham and Barnard Castle!

Παραδέχθηκε ότι είχε πάει στο Barnard Castle, αλλά… για να εξακριβώσει (είπε) αν ήσαν εντάξει τα μάτια του για να οδηγήσει πίσω στο Λονδίνο, επειδή είχε πρόβλημα στην όραση! Δηλαδή πήγε 60 μίλια για περίπατο προς και πίσω από το Durham στο Barnard Castle με την οικογένειά του και τον 4χρονο γιο του όταν γνώριζε ότι είχε πρόβλημα με τα μάτια του! Θέτοντας (αν όντως είχε πρόβλημα!) σε κίνδυνο τόσο την οικογένεια και τον 4χρονο γιο του, την ασφάλεια του οποίου επικαλέστηκε για το ότι έτρεξε 250 μίλια στο Durham, όσο και των άλλων οδηγών στον δρόμο. Και οι χοίροι πετούν μεταξύ Durham and Barnard Castle!

«Career psychopath»

Να σημειώσουμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός David Cameron είχε χαρακτηρίσει τον Dominic Cummings ως έναν «career psychopath» («ψυχοπαθή καριέρας») (Sky news, 25.5.2020). https://news.sky.com/story/dominic-cummings-a-former-pm-branded-him-a-career-psychopath-but-who-is-johnsons-right-hand-man-11993120

Εν τω μεταξύ, μέχρι και οι κάτοικοι του Durham αντέδρασαν, έντονα ενοχλημένοι με το ταξίδι του στην πόλη τους εν μέσω lockdown. «Furious Durham residents react to Dominic Cummings travelling to county during lockdown - Chronicle Live».

Την ίδια μέρα και η Αστυνομία, που είχε πει ότι δεν ήταν σοφή η μετάβαση στο Durham, επιβεβαίωσε με νέες ανακοινώσεις της ότι είχε κάνει επίσκεψη στο σπίτι του πατέρα του. Ορθώς είχαν γράψει οι εφημερίδες.

https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52781481

Δεν έκαναν test - ο γιος καθαρός

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Cummings δύο φορές είπε ότι δεν έκαναν test και το παιδί τους που το πήραν εκεί σε νοσοκομείο, λόγω κάποιων συμπτωμάτων που είχε, βγήκε καθαρό, δεν είχε τον κορωνοϊό. Αλλά, εφόσον αμφότεροι επικαλούνται ότι είχαν προσβληθεί, πώς πήγαν νοσοκομείο;

Πέθανε ο θείος του, 5.4.2020 - αινιγματική αντίδραση της μητέρας του

Εν τω μεταξύ, μια περίεργη κατάσταση εξελίχθηκε τις μέρες εκείνες. Ο θείος του, αδελφός της μητέρας του, πρώην δικαστής, ο Sir John Laws, πέθανε στις 5 Απριλίου στο νοσοκομείο Chelsea and Westminster, όπου νοσηλευόταν για κορωνοϊό, καθώς o Cummings βρισκόταν στο Durham. Αξίζει να σημειωθεί η αινιγματική αντίδραση της μητέρας του, η οποία, παραπονούμενη για τις δημοσιογραφικές επικρίσεις εναντίον του γιου της, είπε: «Ξέρετε ότι πενθούμε μέλος της οικογένειάς μας και δεν το αναγνωρίζετε αυτό»!!! («Daily Mail», 25.5.2020).

«Ο Πρωθυπουργός είναι εντελώς ανίκανος για τις ευθύνες του γραφείου του. Υποστηρίζοντας τον ειδικό του σύμβουλο, φαίνεται ως ο υπηρέτης και όχι το αφεντικό», έγραψε η αρθρογράφος της «Guardian», Polly Toynbee, στις 26.5.2020.

Σύγκρουση συμφερόντων

Κατά τη γνώμη μου, ο Πρωθυπουργός και υπουργοί, ειδικά ο Cabinet Minister Michael Gove (στο τμήμα του οποίου δούλεψε για λίγο στο παρελθόν ο Cummings), υποστηρίζουν τον αμφιλεγόμενο Cummings, λόγω υποχρέωσης για τις θέσεις που κατέχουν. Eφόσον ήταν ο εγκέφαλος ουσιαστικά για το σλόγκαν με το οποίο κορόιδεψαν τον λαό προεκλογικά με την αφίσα στο λεωφορείο ότι θα εξοικονομούσαν £350 εκ. λίρες την εβδομάδα που έδιδαν στην ΕΕ! («Independent», 4.7.2017). Ο Cummings αργότερα είπε ότι ήταν ανάγκη το σλόγκαν για να κερδίσουν…

Dominic Cummings came up with the infamous bus promising an extra £350m a week for the NHS

Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματική αλήθεια για την αμετανόητη παραβίαση του lockdown με την οικογενειακή μετάβασή του στο Durham;

Καθώς γραφόταν το άρθρο (26.5.2020), o εκ Σκωτίας υφυπουργός της κυβέρνησης Douglas Ross παραιτήθηκε, δηλώνοντας στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ότι η πλειοψηφία του λαού που υπάκουσε στις οδηγίες δεν συμμερίζεται τις ερμηνείες του Cummings. Όταν ψηφοφόροι του δεν μπόρεσαν να πουν ένα αντίο στους αγαπημένους τους, να τους επισκεφθούν στα νοσοκομεία/γηροκομεία ή και να θρηνήσουν οικογενειακώς τον χαμό τους. «Δεν μπορώ καλή τη πίστει να τους πω ότι όλοι τους είναι λανθασμένοι και ο αρχι-σύμβουλος είναι σωστός», δήλωσε.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Υποστηρίξτε τη