Συνεντεύξεις

Remedica: Μετέτρεψε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Remedica, Δρ Μιχάλης Νεοπτολέμου, μιλά στη «Σημερινή» για την πορεία της εταιρείας μετά την έξαρση της πανδημίας, τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του προσωπικού και τις προβλέψεις για την επόμενη μέρα

Ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας δηλώνουν οι ιθύνοντες της Remedica, αναλύοντας τις επιπτώσεις της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Remedica, Δρ Μιχάλης Νεοπτολέμου, εξηγεί πώς η εταιρεία μετέτρεψε τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε ευκαιρίες, αφού με σωστό προγραμματισμό κατάφεραν να εξασφαλίσουν τόσο αποθέματα πρώτων υλών όσο και τρόπους αποστολής των προϊόντων μας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Μεταξύ άλλων, μιλά για τα μέτρα που έλαβε η εταιρεία για στήριξη των εργαζομένων της και, κάνοντας μία πρόβλεψη για το μέλλον της επιχείρησης, δηλώνει πως το 2021 αναμένεται να έχει ανοδικό δείκτη ανάπτυξης, τόσο η ίδια η εταιρεία όσο και ο κλάδος γενικότερα.

Ερ. Πώς επηρέασε ο COVID-19 τη στρατηγική της εταιρείας σας; Πώς το ξεπεράσατε και μετατρέψατε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες;

Η κρίση δεν έχει διαφοροποιήσει τη στρατηγική μας, αλλά τον τρόπο που χειριζόμαστε κάποια πράγματα, όπως είναι τα αποθέματα, οι μέθοδοι αποστολής προϊόντων, η ίδια η λειτουργία μας στην εταιρεία, η υιοθέτηση ηλεκτρικών πλέον μέσων για διασκέψεις και πολλών άλλων που προηγουμένως θεωρούσαμε αχρείαστα. Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών, που τις έχουμε αξιοποιήσει στο ακέραιο. Η εταιρεία μας έχει στο χαρτοφυλάκιό της προϊόντα που είτε αυτή τη στιγμή που μιλάμε χορηγούνται για την αντιμετώπιση του ιού είτε βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητά τους για τη θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, έχουμε βρεθεί στον πυρήνα όλων αυτών των διεργασιών, αλλά και πρωτοβουλιών, από διάφορα κράτη και οργανισμούς. Μπορώ να πω ότι εδώ και αρκετό καιρό βρισκόμαστε σε ενδιαφέροντα μονοπάτια, τα οποία προσθέτουν γνώση, εμπορική αξία, αλλά και προοπτική ανάπτυξης για το μέλλον.

Ερ. Τι είδους μέτρα πήρε η εταιρεία σας για την υποστήριξη των εργαζομένων σας;

Από την πρώτη κιόλας μέρα εμφάνισης κρουσμάτων στην Κύπρο, εφαρμόστηκαν στην εταιρεία μας αυστηρά μέτρα, όπως η παροχή αντισηπτικών, δύο σετ γαντιών και μασκών επί καθημερινής βάσεως σε όλο το προσωπικό. Επίσης, μάσκα για χρήση εκτός εργασίας, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του την έχει ανάγκη. Ανάμεσα σε άλλα, έγινε εγκατάσταση ειδικών συσκευών απολύμανσης και ιονισμού του αέρα, ένα πρωτοποριακό μέτρο για τα κυπριακά δεδομένα, τοποθέτηση αυτόματων συσκευών για κάλυψη των παπουτσιών για όλους τους χώρους, ενώ αντικαταστάθηκαν όλα τα μίξερ στους νιπτήρες με αυτόματο ενεργοποιητή καθώς και εγκαταστάθηκε και αυτόματος ενεργοποιητής υγρού σαπουνιού. Οι συνάδελφοι ακόμη θερμομετρούνται δύο φορές την ημέρα, οι κοινόχρηστοι αλλά και οι γραφειακοί χώροι απολυμαίνονταν επί καθημερινής βάσεως. Τα επαγγελματικά ταξίδια και οι εκπαιδεύσεις από συνεργάτες αναβλήθηκαν, ενώ εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «work from home» για 200 και πλέον εργοδοτουμένους, παρέχοντας τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα. Τέλος, όλοι οι νέοι εργοδοτούμενοι υποβάλλονται σε τεστ για COVID-19.

Ερ. Πώς θα επηρεαστεί η οικονομία της Κύπρου σήμερα και με ποιους τρόπους θα ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετωπίζει;

Η Κύπρος είναι ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί και συνεπώς υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας μας. Ο τρόπος που θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση είναι μέσα από την αξιοποίηση των εξωγενών παραγόντων, διότι το απόθεμα εντός των συνόρων μας καθώς και η εσωτερική κατανάλωση μόνο από Κύπριους είναι συγκεκριμένη. Συνεπώς, χρειαζόμαστε ένεση από το εξωτερικό είτε μέσα από διάφορες μορφές τουρισμού που θα πρέπει να προσδιοριστούν και να αποφέρουν έσοδα είτε μέσα από κονδύλια της ΕΕ, που θα απελευθερωθούν για να διασώσουν οικονομίες, όπως είναι και η δική μας, που έχει ως επί το πλείστον νησιώτικο χαρακτήρα με μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό. Επίσης, να μην ξεχνάμε τις επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και τα κίνητρα για να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μας εξωστρέφεια.

Ερ. Ποιες επιχειρήσεις είναι πιο ευέλικτες να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους κρίση με λιγότερες επιπτώσεις;

Οι επιχειρήσεις που έχουν εξωστρέφεια πιστεύω θα εξακολουθήσουν να έχουν προοπτική. Εκείνες που δραστηριοποιούνται μόνο εντός των δικών μας συνόρων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μέχρις ότου βρεθεί λύση στην πανδημία ή μέχρι που η Κυβέρνηση θα αποφασίσει να χαλαρώσει με τέτοιο τρόπο τα μέτρα, που να τους επιτρέπει να λειτουργούν με μέγιστη εμπορικότητα. Η Κυβέρνηση, και καλά κάνει, έχει ως πρώτο στόχο τη δημόσια ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Ο φόβος και η ανασφάλεια που προκάλεσε η πανδημία έχουν επηρεάσει σοβαρά την ψυχολογία των καταναλωτών και, όπως γνωρίζουμε, αυτή αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα σε μια οικονομία.

Ερ. Πώς προβλέπετε το μέλλον της επιχείρησής σας μετά το COVID-19;

Τα πράγματα ήταν κάπως ανησυχητικά στα αρχικά στάδια της πανδημίας, ωστόσο, μέσα από σωστό προγραμματισμό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τόσο αποθέματα πρώτων υλών όσο και τρόπους αποστολής των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Ο κύκλος εργασιών μας αυξήθηκε, αλλά θα μπορούσε να διευρυνόταν ακόμα περισσότερο χωρίς την πανδημία. Είμαστε, όμως, ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία. Οι προβλέψεις είναι, επίσης, ενθαρρυντικές για το 2021, το οποίο αναμένεται να έχει ανοδικό δείκτη ανάπτυξης για την εταιρεία και τον κλάδο μας γενικότερα.