Υγεία

Την Παρασκευή στο Υπουργικό τα νέα μέτρα

Σήμερα από το σύνολο 3,372 εξετάσεων εντοπίστηκαν 26 κρούσματα – Τα 11 από αυτά αφορούν μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας στο Πουρνάρα

Την Παρασκευή μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στο Τρόοδος, αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα προστασίας του κοινού από τον κορωνοϊό. Σήμερα η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον αρμόδιο Υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου, έβαλαν τις τελευταίες πινελιές στα μέτρα που θα εισηγηθούν στο Υπουργικό, καθώς όπως τονίστηκε μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική εικόνα της κοινότητας, αφού από τον αριθμό των κρουσμάτων θα διαφανεί κατά πόσο τηρήθηκαν τα μέτρα στο τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Οι πιθανές εισηγήσεις

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα δίνουν και παίρνουν, ωστόσο όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι η επιβολή ωραρίου λειτουργίας σε χώρους εστίασης και διασκέδασης σε παγκύπρια βάση.

Τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των συναθροίσεων σε 350 άτομα για γάμους και βαφτίσεις, την επέκταση του μέτρου των 50 ατόμων ανά συνάθροιση, σε παγκύπρια βάση, την συνέχιση των περιορισμών που ισχύουν στους χώρους εστίασης και σε μπαρ, με τη διαφορά ότι θα προνοείται ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 1 το πρωί, κλαμπ και νυκτερινοί χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστοί, όπως επίσης και συναυλίες, φεστιβάλ, πανηγύρια και άλλα απαγορεύονται. Σε ισχύ αναμένεται να παραμείνει επίσης η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και για τον τρόπο, με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις των επιδημιολόγων που παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.

26 νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα όπως αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα, από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 3,372 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 26 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 190 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα.
  • Από 1,700 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 682 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.
  • Από 166 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 178 δείγματα που διεκπεραιώθηκαν από το πρόγραμμα ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 11 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, διεκπεραιώθηκαν 435 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 21 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,385.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε θάλαμο ένας ασθενής COVID-19, ενώ ένας ασθενής παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.