Ενέργεια

«Σαμποτάζ» στη συμφωνία εξαγοράς της Noble από Chevron

Η Chevron συμφώνησε ουσιαστικά να αγοράσει την εταιρεία Noble για 5 δις δολάρια, καθώς ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας φαίνεται να επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας του τόσο στη λεκάνη Permian στη Βόρεια Αμερική, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία θα αυξήσει ουσιαστικά την έκθεση της Chevron στη λεκάνη του Ντένβερ-Τζούλσμπουργκ στο Κολοράντο και θα διευρύνει το αποτύπωμά της στην Ανατολική Μεσόγειο

«Σαμποτάζ» στην απόφαση πώλησης της Noble Energy στην Chevron επιδιώκει ο επενδυτικός οίκος, και μέτοχoς, Elliott Management, που πιστεύει ότι η εξαγορά έγινε σε λάθος χρόνο για λάθος λόγους και ότι η Νoble θα είναι σε καλύτερη θέση να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου σε αυτόνομη βάση στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το hedge fund που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το οποίο διαχειρίζεται ο δισεκατομμυριούχος Paul Singer, εμφανίζεται δυσαρεστημένο που τα μέλη της διοίκησης της Noble κερδίζουν 88 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες μορφές αποζημίωσης από τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων δολαρίων για τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη.

Η εν λόγω κίνηση εξαγοράς έγινε τον περασμένο Ιούλιο και ήταν η πρώτη μεγάλη συμφωνία στον ενεργειακό τομέα, αφού η κρίση του κορωνοϊού κατέστρεψε την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων και έστειλε τις τιμές αργού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η Chevron συμφώνησε ουσιαστικά να αγοράσει την εταιρεία Noble για 5 δις δολάρια, καθώς ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας φαίνεται να επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας του τόσο στη λεκάνη Permian στη Βόρεια Αμερική, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία θα αυξήσει ουσιαστικά την έκθεση της Chevron στη λεκάνη του Ντένβερ-Τζούλσμπουργκ στο Κολοράντο και θα διευρύνει το αποτύπωμά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λόγοι δυσαρέσκειας

Ενώ το μέγεθος του μεριδίου μετοχών της Elliott στη Noble δεν έχει αποκαλυφθεί, η εταιρεία έλαβε πρόωρο τερματισμό οφελών σύμφωνα με τον νόμο Hart-Scott-Rodino της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ. Ένας εκπρόσωπος της Elliott αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος της Noble δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο, αναφέρει το Bloomberg. Η Elliott πιστεύει ότι τα μέλη τής διοίκησης της Noble θα κερδίσουν περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες μορφές αποζημίωσης από τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων δολαρίων για ανώτερους διευθυντές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί επίσης ότι οι επενδυτές έλαβαν χαμηλή αναλογία μετοχών της Chevron και έτσι δεν θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, όπως θα συνέβαινε, εάν η εταιρεία ήταν μια αυτόνομη οντότητα.

Απόφαση των Οκτώβριο

Υπενθυμίζεται ότι η τελική ψήφιση της συμφωνίας είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου. Λόγω της πανδημίας COVID-19, η ειδική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μορφή τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της επενδυτικής πράξης, η συμφωνία φέρει τέλος τερματισμού 176 εκατομμυρίων δολαρίων, που καταβάλλεται από οποιοδήποτε μέρος υπό ορισμένες συνθήκες, εάν η συναλλαγή δεν ολοκληρωθεί. Αυτό το τέλος δεν καταβάλλεται, εάν οι επενδυτές της Noble αρνηθούν τη συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι η προσφορά μας αντιπροσωπεύει μια εύλογη αξία για την επιχείρηση και ότι η συναλλαγή θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους και των δύο εταιρειών», δήλωνε ο Braden Reddall, εκπρόσωπος της Chevron, προσθέτοντας ότι η εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συναλλαγή θα κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Noble, Dave Stover, δήλωσε τότε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στους επενδυτές της εταιρείας του να διατηρήσουν ανοδική έκθεση μετοχών στην εταιρεία που θα συγχωνευθεί και να απολαύσουν πολύ μεγαλύτερη κλίμακα κερδών.

Μήνυση στα δικαστήρια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένας επενδυτής στη Noble Energy μήνυσε την εταιρεία και εννέα από τους διευθυντές της σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για φερόμενη κατάθεση «ουσιαστικά ελλιπούς και παραπλανητικής» δήλωσης εγγραφής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους μετόχους να εγκρίνουν μια συγχώνευση με τη Chevron. Συγκεκριμένα, ο επενδυτής David Walsh ζητεί να αναβληθεί η ψήφιση των μετόχων για τη συναλλαγή, έως ότου παρασχεθούν περισσότερες πληροφορίες.

Κατηγορεί σε δικαστικά έγγραφα ότι, ότι ενώ οι επενδυτές της Chevron επωφελούνται και οι διευθυντές της Noble Energy είναι έτοιμοι να βγάλουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τη συμφωνία, οι πληρωμές για τους κοινούς μετόχους της Noble Energy θα είναι άδικες.

Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει ότι οι μέτοχοι της Noble Energy θα λάβουν 0,191 μετοχές της Chevron για κάθε μετοχή Noble Energy, καθώς και μερίδιο 3% στη νέα, συνδυασμένη εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Noble Energy με τη θυγατρική της Chevron, Chelsea Merger Sub Inc.

Ο Walsh ισχυρίζεται ότι η δήλωση εγγραφής της Noble Energy στερείται οικονομικών προβλέψεων από τη διοίκηση, αναλύσεις αποτίμησης που πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους της από την J.P. Morgan Securities και λεπτομέρειες σχετικά με συμφωνίες μη αποκάλυψης (εμπιστευτικότητας) που έχουν συναφθεί από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ανατολική Μεσόγειος & Αφροδίτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα αρχεία της συμφωνίας, ο γενικός διευθυντής της Chevron για Mέση Ανατολή και Αφρική, Frank Mount, προσέγγισε για πρώτη φορά ένα εκτελεστικό μέλος της Noble τον Οκτώβριο και έδειξε «πιθανό ενδιαφέρον για περιφερειακή συνεργασία» σε επόμενο δείπνο τον Δεκέμβριο.

Διάφορα έχουν ειπωθεί για την προοπτική εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δυναμική της εμπορικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων μετά την εμπλοκή της Chevron. Όπως και στην ισραηλινή ΑΟΖ, με τα κοιτάσματα Leviathan και Tamar, έτσι στην ΑΟΖ της Κύπρου οι προκλήσεις είναι υπαρκτές.

Το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο θα κληρονομήσει η Chevron από τη Noble, έχει επίσης πρόβλημα με τον τελικό χρήστη για την πιθανή εξαγωγή 8,3bn m³ / έτος. Η κυπριακή Κυβέρνηση με την Αίγυπτο υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τη διοχέτευση φυσικού αερίου μέσω αγωγού στη χώρα. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός πως η Αίγυπτος συνεχίζει τις έρευνες για ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων αέριου αλλά και η συνεχιζόμενη πανδημία κορωνοϊού πιθανότατα θα επηρεάσουν ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες προβλέψεις για την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Ο τερματικός σταθμός Idku LNG αναζητεί επίσης την παραγωγή φορτίων σε ανταγωνιστική τιμή από κοντινά προς την ξηρά πεδία - μια υπενθύμιση ότι τα τρένα επέκτασης και το αέριο που διοχετεύονται από το εξωτερικό θα μπορούσαν να είναι οικονομικά λιγότερο ασύμφορα.

Σε κάθε περίπτωση, Κύπρος και Ισραήλ έχουν άλλα ευρήματα και η εξερεύνηση της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζεται, με την Τουρκία να αναζητεί διακαώς να μπει στο ενεργειακό παιγνίδι διεξάγοντας παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις. Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος ενδέχεται μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν τις εγχώριες αγορές τους, αλλά αυτό πιθανότατα θα κατακλυστεί από πρόσθετη παραγωγική ικανότητα, όπως εκτιμούν αναλυτές. Η δεύτερη φάση του Leviathan θα προσθέσει 9 δις κυβικά μέτρα ανά έτος και το Tamar έναν παρόμοιο όγκο. Έτσι, υπάρχουν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος φυσικού αερίου από έργα της Noble χωρίς αγορά, και όλα αυτά πριν τα κυπριακά κοιτάσμα ξεκινήσουν παραγωγή.

Απαιτείται μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιλογές εξαγωγής μεγάλης κλίμακας για να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό των ευρημάτων της Ανατολικής Μεσογείου: αγωγοί προς τους τερματικούς σταθμούς Damietta και Idku LNG της Αιγύπτου, πλωτή μονάδα ΥΦΑ, ένας κυπριακός τερματικός σταθμός Υγροποποίησης Φυσικού Αερίου στην ξηρά ή ο αγωγός φυσικού αερίου East Med. Όλα είναι προς το παρόν στο τραπέζι, εκτός από τον αγωγό προς Τουρκία.