Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η μάχη δεν έχει κριθεί

Απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή για την αντιμετώπιση της άγνωστης κατάστασης που επιφυλάσσει το επόμενο διάστημα

Η αυξητική τάση που καταγράφουν τα κρούσματα του κορωνοϊού διεθνώς το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των επιστημόνων για έξαρση του ιού κατά τη φθινοπωρινή περίοδο και μας υπενθυμίζει ότι η λήξη του συναγερμού θα σημάνει μόνον όταν καρποφορήσει η τιτάνια προσπάθεια παρασκευής του εμβολίου. Η απότομη έξαρση της πανδημίας σε αρκετές χώρες καταδεικνύει πόσο ευμετάβλητα είναι τα δεδομένα και πόσο γρήγορα μπορεί να επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα, όσο καλή και αν είναι.

Η κατάσταση στην Κύπρο παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα και ενδεχομένως να είναι εξαιρετική σε σύγκριση με άλλες χώρες. Δυστυχώς, όμως, το μόνο σίγουρο που μας έχει διδάξει αυτός ο αόρατος εχθρός είναι ότι δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Αντιθέτως, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, εκμεταλλεύεται τη χαλάρωση και εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα εκεί όπου τα μέτρα προστασίας είναι ανεπαρκή και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ελλειμματική.

Η στρατηγική μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υιοθετείται από αρκετές άλλες χώρες. Η προσπάθειά μας στηρίζεται στους εξής πυλώνες: Εντοπισμός και περιορισμός των κρουσμάτων, σχολαστική ιχνηλάτηση για ανακοπή εξάπλωσης του ιού, συνεχείς έλεγχοι στην κοινότητα και στις πύλες εισόδου και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι δραστικοί περιορισμοί που υποχρεωθήκαμε να επιβάλουμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας έχουν αρθεί και τα περιοριστικά μέτρα, που παραμένουν, στόχο έχουν τη διατήρηση της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας, την οποία πετύχαμε μαζί μετά από επώδυνες στερήσεις.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και χιλιάδων επαγγελματιών στην εργασία τους, σε συνδυασμό με την επικείμενη αλλαγή της θερμοκρασίας, αυξάνουν τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και δημιουργούν συνθήκες, οι οποίες ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Ως εκ τούτου απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή για την αντιμετώπιση της άγνωστης κατάστασης που επιφυλάσσει το επόμενο διάστημα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο, οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα και διαθέτουμε επικαιροποιημένο πλάνο διαχείρισης τυχόν νέου κύματος, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας μαζί με τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση για τη διαχείριση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η περιφρούρηση του συστήματος υγείας, ώστε να μπορέσει να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μας.

Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών μάς ανησυχούν ιδιαίτερα. Η αύξηση των αλυσίδων μετάδοσης και ιδιαίτερα οι πολυάριθμες στενές επαφές κρουσμάτων, που εντοπίζουν οι ιχνηλάτες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, είναι τεκμήρια ελλιπούς τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας στο οικογενειακό, το επαγγελματικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό απευθύνω αγωνιώδη έκκληση προς όλους τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η φυσική αποστασιοποίηση, η επιμελής χρήση της προστατευτικής μάσκας, η απολύμανση χώρων και αντικειμένων, είναι η γραμμή άμυνας του κάθε πολίτη για να περιορίσει τον κίνδυνο απρόβλεπτης διασποράς του ιού, που θα έχει επιπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πολιτεία και κοινωνία οφείλουμε να συνεχίσουμε την ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για να αποτρέψουμε ένα πιθανό πισωγύρισμα, το οποίο θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι η συνεργασία μας με τους πολίτες, με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, τα οργανωμένα σύνολα, τους επαγγελματικούς συνδέσμους και τους εθελοντές. Τους ευχαριστώ όλους για τη συνδρομή τους και τους καλούμε να συνεχίζουν με αταλάντευτη προσήλωση στο μεγάλο στόχο, μέχρι ο κίνδυνος να εκλείψει οριστικά. Αναγνωρίζω την κόπωση, αφουγκράζομαι την απογοήτευση και σέβομαι την κριτική για λάθη και παραλείψεις. Θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε πολίτη ξεχωριστά ότι όλες μας οι ενέργειες στόχο έχουν να διασφαλίσουν το ιερό αγαθό της υγείας, το οποίο βρίσκεται υπό μια πρωτόγνωρη απειλή σε παγκόσμια κλίμακα. Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών συνθηκών και βιώσαμε στιγμές που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος γιατί είδα τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας να προτάσσει το εμείς αντί του εγώ, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας. Καλώ ιδιαίτερα τους νέους να γίνουν η ασπίδα για τους μεγαλύτερους, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, για τους αγαπημένους μας, για όλους αυτούς στους οποίους οφείλουμε πολλά και οφείλουμε να προστατέψουμε. Δεν έχω αμφιβολία ότι και αυτήν τη φορά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από τη δοκιμασία ενωμένοι και νικητές.

*Υπουργός Υγείας

Υποστηρίξτε τη