Η συνύπαρξη του COVID-19 και της Γρίπης Α
Το σενάριο για τη συνύπαρξη του Covid-19 και της εποχικής γρίπης δεν είναι μόνο πραγματικό, αλλά και πολύ κοντινό, με τους ειδικούς να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον χειρισμό της κατάστασης
Ο χειμώνας είναι καθ’ οδόν και μαζί του φέρνει διάφορες λοιμώξεις με τους ιούς της γρίπης. Κάθε χρόνο πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, αλλά και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν είναι λίγοι που σε παγκόσμιο επίπεδο πεθαίνουν από γρίπη κάθε χρόνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ερωτήματα σχετικά με τη συνύπαρξη της εποχικής γρίπης με την πανδημία είναι ακόμη πολλά και οδεύουμε σε μάλλον άγνωστα μονοπάτια.
Αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης;
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης), μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνοψίζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα σχετικά με τη συνύπαρξη της γρίπης και της νόσου COVID-19. «Αρχικά η λοίμωξη θεωρήθηκε σαν μια γρίπη, ωστόσο οι επόμενοι πεντέμισι μήνες έδειξαν ότι είναι πολύ πιο θανατηφόρα και λιγότερο προβλέψιμη νόσος από την εποχική γρίπη. Σε αντίθεση με τη γρίπη, ο COVID-19 δεν φαίνεται να είναι μια εποχιακή νόσος, δεδομένου τού συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Αυτό το φθινόπωρο, όμως, για πρώτη φορά θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε τη γρίπη εν μέσω μιας άλλης πανδημίας».
Πολλά είναι ακόμη τα αναπάντητα ερωτήματα, όπως ανέφεραν οι καθηγητές. «Θα μπορούσε η συν-λοίμωξη με τη γρίπη να επιδεινώσει την πορεία του COVID-19; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τον COVID-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης; Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο του COVID-19 θα ελαττώσουν την επίπτωση της γρίπης;».
Απαιτούνται ταχύτερα τεστ
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ τόνισαν ότι απαιτούνται ταχύτερα διαγνωστικά τεστ για διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης, εφόσον οι λοιμώξεις αυτές έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Εκτός αυτού, ένας μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με γρίπη -είτε λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού, είτε και των δύο- σε συνδυασμό πάντοτε με την υπαρκτή πανδημία που δεν θα δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσουν στον υπερπληθυσμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.
Την ίδια ανησυχία μοιράζονται οι ειδικοί στην Κύπρο, που εκτιμούν ότι η διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης θα πρέπει να γίνεται το ταχύτερο δυνατό. Το έργο των ειδικών δυσχεραίνεται, εφόσον τα συμπτώματα ομοιάζουν. Ο Αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ανδρέας Χατζηδημητρίου, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι, από την εκτίμηση των συμπτωμάτων που μπορεί να έχει ένα παιδί, δεν μπορεί να γίνει η σωστή διάγνωση. Ο ίδιος ανέφερε ότι «μόνο με το διαγνωστικό τεστ μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, αν είναι COVID-19 ή όχι».
Απρόβλεπτη η πορεία του ιού
Η διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 έχει εξαιρετική σημασία, όπως τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. «Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, ο COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αίτιου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι, λοιπόν, σημαντική, για να ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν».
Η παιδίατρος Δρ Ειρήνη Παφίτη Δημητρίου, μιλώντας στη «Σημερινή», τόνισε ότι «επειδή πρόκειται για δύο αναπνευστικές λοιμώξεις, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποιος να αρρωστήσει και με τα δύο μαζί. Πιθανότατα να νοσήσει πολύ βαριά. Δεν υπάρχει τρόπος να τα ξεχωρίσεις και μάλλον θα πρέπει όλοι να κάνουν τεστ γρίπης και κορωνοϊού».
Ο εντοπισμός της αιτίας της λοίμωξης βοηθά, φυσικά, στον καθορισμό της καλύτερης θεραπείας, όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί. «Αν και η υποστηρικτική θεραπεία για τη γρίπη και τον COVID-19 είναι παρόμοιες, οι ειδικές θεραπείες διαφέρουν. Αν ο ασθενής έχει γρίπη, χορηγείται στοχευμένη αντιική αγωγή κατά της γρίπης, αλλά η αντιμετώπιση ασθενών με γρίπη σαν να έχουν COVID-19, είναι σπατάλη πόρων και δυνητικά επιβλαβής», όπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, αν κάποιοι με COVID-19 δεν μάθουν γρήγορα ποιον ιό έχουν, μπορεί να μην λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του, η οποία γίνεται ραγδαία.
Απαραίτητη η προστασία μας
Η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η εργασία από το σπίτι, το κλείσιμο σχολείων και άλλες στρατηγικές ελαχιστοποίησης της εξάπλωσης είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί. «Η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα κορυφώνεται η εποχή της γρίπης, μπορεί να δώσει περισσότερες ενδείξεις για το τι μπορεί να περιμένουμε στο βόρειο ημισφαίριο στην προσεχή εποχή της γρίπης. Παρατηρείται μια ήπια εποχή γρίπης σε όλο το νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με υψηλή δραστηριότητα του COVID-19, όπως η Βραζιλία, αλλά δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί και στο βόρειο ημισφαίριο. Η καλύτερη εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι οι στρατηγικές ελέγχου του COVID-19 περιορίζουν την εξάπλωση και των άλλων αναπνευστικών ιών». Ωστόσο, το απαισιόδοξο σενάριο, όπως τονίζουν οι καθηγητές, είναι ότι ο COVID-19 κατακλύζει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και έτσι τα άτομα με γρίπη μένουν στο σπίτι και δεν καταγράφονται ή δεν αναζητούν περίθαλψη, αλλά χάνονται στο πλήθος των ασθενών με COVID-19.
Επιβάλλεται ο εμβολιασμός για τη γρίπη
Το ενδιαφέρον για τα εμβόλια της γρίπης είναι αρκετά αυξημένο και αυτό χαρακτηρίζεται ως θετική εξέλιξη, εφόσον ο εμβολιασμός μπορεί να συγκρατήσει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για γρίπη.
Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει έτοιμο με συγκεκριμένο προγραμματισμό να διοχετεύσει τα εμβόλια για τη γρίπη στον πληθυσμό όταν αυτά φτάσουν στην Κύπρο. Η πρώτη παρτίδα αναμένεται στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορά 20.000 δόσεις. Για τη χορήγησή τους θ’ ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ αυτών και τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και τα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 15 χρονών που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Η δεύτερη παρτίδα εμβολίων αναμένεται να παραληφθεί προς τα τέλη του Οκτώβρη, ενώ η μεγαλύτερη παρτίδα των 67.500 δόσεων αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου.