Πολιτισμός

THROW BACK THURSDAYS: Με άρωμα και χρώμα εποχής

Προσδεθείτε και φύγαμε! Σ’ ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο που ξυπνάει τη γλυκιά αίσθηση της νοσταλγίας, με σταθμούς ανά δεκαετία. Η Τράπεζα Κύπρου, δημοσιεύοντας κάθε Πέμπτη στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram ρετρό εσταντανέ, απ’ το πολύτιμο φωτογραφικό της αρχείο, ζωντανεύει μπροστά στην οθόνη μας στιγμές μιας άλλης εποχής.

2.jpg

Στο κατώφλι της δεκαετίας του ’80

«Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;», ρωτάει ευγενέστατα απ’ το παράθυρο εξυπηρέτησης ο καλοντυμένος -με γραβάτα και κοστούμι- υπάλληλος την κυρία στο βολάν.

Ήταν τότε που οι Κυριακές μύριζαν ακόμη σπιτικό ψητό, τα παιδιά παίζανε στις γειτονιές κλέφτες κι αστυνόμους κι η Λόλα με τον Μίμη πρωταγωνιστούσαν στα θρανία… Η Μάργκαρετ Θάτσερ αναλάμβανε ρόλο σιδηράς κυρίας στη Βρετανία, τα θερινά σινεμά έπαιζαν Kramer Vs Kramer, οι θρυλικοί Isadoras γέμιζαν ασφυκτικά τις νυχτερινές πίστες και η κοσμική κοινωνία κουνιόταν στους ρυθμούς της ντίσκο… Τότε που η μόδα έπαιρνε τη σκυτάλη από την καμπάνα και τη φαβορίτα για να την παραδώσει στη φράντζα και τη βάτα. Η Τράπεζα Κύπρου, πρωτοπόρος πάντα για την εποχή της, λειτουργεί το πρώτο drive in κατάστημα στη Λεμεσό. Οι πελάτες της μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους, χωρίς καν να χρειάζεται να κατέβουν απ’ το αυτοκίνητό τους.

3.jpg

Αρχές της δεκαετίας του ’70

Η μηχανή αγκομαχάει καθώς το λεωφορείο ανηφορίζει τη φιδίσια καταπράσινη πλαγιά του βουνού. Ο οδηγός αναγκάζεται να κορνάρει σε κάθε απότομη στροφή… Ίσα που χωράει. Πρωί-πρωί με την αυγούλα το χαρακτηριστικό λεωφορείο της αυτοκινητοτράπεζας κάνει τη θριαμβευτική του είσοδο στην πλατεία του χωριού. Στον αέρα σμίγει η μυρωδιά του πεύκου και του θυμαριού με το πράσινο σαπούνι από τις φρεσκοπλυμένες μπουγάδες που ανεμίζουν στα στενόμακρα, πνιγμένα στους βασιλικούς, μπαλκονάκια των νοικοκυριών. Ο οδηγός κορνάρει γι’ άλλη μια φορά και πέφτει σήμα. Οι χωριανοί έχουν ήδη σχηματίσει ουρά. Η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στη διάθεση της υπαίθρου, προς εξυπηρέτηση για κάθε συναλλαγή του «Κοινού Κυπρίων».

Εκπνοή της δεκαετίας του ’50

«Πάσης φύσεως Τραπεζιτικαί Εργασίαι… Κατά την θερινήν περίοδον εν Προδρόμω, Πλάτρεσι, Τροόδι…»

Βρισκόμαστε προς το τέλος της αποικιοκρατίας, όταν το νησί αρχίζει να ανασαίνει και πάλι. Τα ορεινά θέρετρα με τα απίστευτα πετρόχτιστα αρχοντικά σφύζουν από ζωή. Tα πολυτελή ξενοδοχεία Βερεγγάρια, Νέα Ελβετία και Forest Park μαζεύουν όλη την αφρόκρεμα. Όχι μόνο του νησιού, αλλά και του διεθνούς τζετ-σετ. Εκεί άφησαν άλλωστε τα ίχνη από το πέρασμά τους ο βασιλιάς Φαρούκ, η πριγκίπισσα Μαίρη με τον σύζυγό της, η Δάφνη Ντι Μωριέ, ο Σεφέρης, που τ’ αηδόνια δεν τον άφηναν να κοιμηθεί στις Πλάτρες… Οι εικόνες αποκτούν χρώμα, ήχο και μυρωδιά. Οι κυρίες με τα αέρινα μοδάτα φορέματα μαζεύονται για το πρωινό κουμ- καν, οι κύριοι με τα ψάθινά τους καπέλα και τα λινά καλοκαιρινά κοστούμια κάνουν πηγαδάκια για να σχολιάσουν την επικαιρότητα… Και η Τράπεζα βέβαια ακολουθεί τους πελάτες της κατά πόδας. «Σκαρφαλώνει» στα βουνά με εποχικά θερινά καταστήματα προκειμένου να εξυπηρετήσει κάθε τους ανάγκη. Να κάνουν τα εμβάσματά τους, τις συναλλαγές τους, να προμηθευτούν ρευστό.

Σε κάθε σταθμό της ζωής μας… Στα απλά και καθημερινά… Σε στιγμές σημαντικές… Σε κορυφαίες ιστορικές συγκυρίες… η Τράπεζα της Κύπρου βρίσκεται πάντα δίπλα στον κόσμο της. Μπροστά απ’ την εποχή της αφουγκράζεται τις ανάγκες των πελατών της, γράφοντας παράλληλα τη δική της ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, στον επίσημο λογαριασμό της Τράπεζας στο Instagram επιβιβαζόμαστε στο «μετρό του χρόνου» για να γνωρίσουμε τον «Ευλάμπιο», τον πρώτο υπολογιστή που χρειαζόταν ένα ολόκληρο δωμάτιο από μόνος του, να κοντοσταθούμε στην ουρά με τους κουστουμαρισμένους κυρίους στο υποκατάστημα της Αμμοχώστου, να απολαύσουμε την παλιά Λευκωσία σε μαυρόασπρο φόντο, να «κάνουμε» κατάθεση στο πρώτο Mobile Banking, το λεωφορείο από χωριό σε χωριό, να «εξυπηρετηθούμε» από την πρώτη Drive In υπηρεσία…

Ακολουθώντας τ’ αχνάρια του παρελθόντος σ’ ένα πανέμορφο rewind αναμνήσεων που έχει να μας διηγηθεί πολλά και ενδιαφέροντα.

Βίντεο: https://youtu.be/IT0yAuptE5g

Instagram: Bank of Cyprus