Αναλύσεις

«Διάλογος» μέσω προκλήσεων

Απόφαση για το Δίκαιο της Θάλασσας: Τουρκία, η μόνη χώρα που δεν την υπέγραψε

Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν από λίγες ημέρες την ετήσια Απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, όπως κάθε χρόνο, συγκηδεμονεύεται από την Ελλάδα. Καλά πληροφορημένες ελλαδικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι στη σχετική ψηφοφορία, την οποία, σημειωτέον, ζήτησε η Τουρκία, την εν λόγω έκθεση υπερψήφισαν 152 χώρες, ενώ 4 εξ αυτών (Κολομβία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία και Βενεζουέλα) απείχαν. Η μόνη χώρα που την καταψήφισε ήταν η Τουρκία, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι η εν λόγω έκθεση κάνει αναφορές στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το Militaire.gr, τονίζουν ότι με τη στάση της αυτή η Τουρκία, για μιαν ακόμα φορά, δείχνει την πλήρη απομόνωσή της όσον αφορά τη μη αποδοχή της οικουμενικότητας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι αποτελεί τμήμα όχι μόνο του συμβατικού, αλλά και του εθιμικού διεθνούς δικαίου.

Κι ενώ η Τουρκία συνεχίζει να… περιφρονεί το δίκαιο το οποίο… επικαλείται για να προωθήσει τα έκνομα σχέδιά της τής Γαλάζιας Πατρίδας, προβαίνοντας σε ακόμη μια ιταμή πρόκληση κατά τον ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, «βάπτισε» τουρκικά τα θαλάσσια ύδατα περί τα Ίμια, μετά το επεισόδιο μεταξύ σκαφών του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού στην περιοχή των βραχονησίδων.

Σε ανακοίνωσή του για το συμβάν, το τουρκικό λιμενικό σώμα αναφέρει: «Στις 6 Ιανουαρίου 2021, στις 10.03 στην περιοχή των βραχονησίδων Kardak, διαπιστώθηκε παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από δύο σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

»Με τους κατάλληλους ελιγμούς που πραγματοποιήθηκαν από τέσσερα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, τα δύο ελληνικά σκάφη που παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα οδηγήθηκαν εκτός απ’ αυτά. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών, που πραγματοποίησαν τα σκάφη μας, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ τουρκικού και ελληνικού σκάφους. Η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των θαλασσών μας».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, στο φως έρχεται αποκαλυπτικό έγγραφο του Ελληνικού Λιμενικού, που δίνει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό στις βραχονησίδες.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, οι Τούρκοι μετά από παρενόχληση στα ελληνικά πλοία, επί σκοπού κινήθηκαν προς το ελληνικό σκάφος για να το εμβολίσουν.

Το γεγονός προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους των γύρω νησιών, με τον Δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη να προβαίνει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σε έκκληση για «περαιτέρω ‘θωράκιση’ του νησιού με περισσότερα σκάφη του Λιμενικού Σώματος».

«Συνομιλίες» μετά προκλήσεων

Η νέα τουρκική πρόκληση επεσυνέβη τη στιγμή που ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωνε πως εντός των προσεχών ημερών η Άγκυρα είναι διατεθειμένη ν’ αρχίσει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα για όσα, σύμφωνα με την Τουρκία, αφορούν την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Συμπεριφορά, η οποία επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική ηγεσία εννοεί την… αποκλιμάκωση και τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή των Αθηνών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να «χτίσει» διάλογο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Πορτογαλία, δήλωσε πως «υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να έχουμε έναν καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα». «Ο Έλληνας Υπουργός είναι προσωπικός μου φίλος και τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του και στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αγκούστο Σάντος Σίλβα, ενώ τήρησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού. «Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. Πενήντα δύο χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών. Αυτό δεν θα συμβεί όχι επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι, αλλά επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα», δήλωσε.

Πηγή: Militaire.gr, DefencePoint.gr