Πλησιάζει, άραγε, η ώρα μηδέν για κατάργηση της Κ.Δ.;

Τα πρώτα χρόνια μετά το 1974, η κατάσταση στην Κύπρο ήταν τραγική. Η Τουρκία με τη βάρβαρη και παράνομη εισβολή της κατέκτησε και κατέχει το 36% του εδάφους της Κ.Δ., ενώ εκδίωξε βάναυσα από τα σπίτια και τις περιουσίες τους 200.000 Ελληνοκυπρίους. Συγκέντρωσε στο κατεχόμενο μέρος όλους τους Τουρκοκυπρίους. Οι Ελληνοκύπριοι διέμεναν σε αντίσκηνα και προσφυγικούς συνοικισμούς, αναμένοντας την επιστροφή. Τότε θεωρούσαμε όλοι το Status quo εντελώς απαράδεκτο. Αναμέναμε σύντομα μια λύση, με την οποία θα παραχωρούσαμε εξουσία και αυτοδιοίκηση στους Τουρκοκυπρίους στο έδαφος, που θα παρέμενε υπό τη διοίκησή τους. Και προσδοκούσαμε επιστροφή ενός μεγάλου μέρους του εδάφους, πόλεων και χωριών της κατεχόμενης περιοχής. Η συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς έθετε τις βάσεις μιας τέτοιας συμφωνίας με κατοχύρωση των τριών ελευθεριών της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης και της κατοχής και νομής περιουσίας, όπως και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Κύπρου. Αναμέναμε δηλαδή επιστροφή εδάφους και επιστροφή των προσφύγων είτε υπό ελληνική είτε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Αυτή η προσδοκία αποδείχτηκε ουτοπία. Οι Τούρκοι δεν επιστρέφουν έδαφος. Αντίθετα, είχαν την αναίδεια να ζητήσουν διάδρομο για τα Κόκκινα. Επιστροφή προσφύγων δεν αποδέχονται. Οι σφετεριστές θέλουν να γίνουν ιδιοκτήτες. Οι τρεις ελευθερίες έχουν εξαφανιστεί. Οι Τούρκοι θέλουν ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος και ένα σύνταγμα (συν)ομοσπονδίας για να ελέγχουν και το ελληνοκυπριακό κράτος. Το φυσικό αέριο θα το εξορύξουν μόνοι τους, απ’ όλες τις θαλάσσιες περιοχές, που θεωρούν ότι ανήκουν στη γαλάζια πατρίδα. Και η πλευρά μας συνεχίζει ακόμα τις συνομιλίες για να διακριβώσει τις θέσεις της Τουρκίας, που τώρα απαιτεί δύο κράτη.

Οι Τούρκοι έχουν πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους τους. Κι εμείς έχουμε εγκαταλείψει σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές. Οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν από σημαντικές διεργασίες την Κ.Δ. Στις πενταμερείς συναντήσεις δεν συμμετέχει η Κ.Δ., αλλά οι δυο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ένας μόνο στόχος απέμεινε για την Τουρκία. Η κατάργηση της Κ.Δ. Προσπαθούν να τον πετύχουν με νόμιμο τρόπο. Πιθανόν να αποδεχτούν λύση χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Έτσι θα μας αναγκάσουν να αποδεχτούμε όλα τα άλλα, για να πετύχουμε μια εκτρωματική επανένωση σε ένα κράτος τερατούργημα. Αλλά, ό,τι και να είναι το νέο κράτος της ΔΔΟ, θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει την Κ.Δ., που θα καταστεί εκλιπούσα. Και τότε η Τουρκία θα συμπεριφέρεται με το πραγματικό της πρόσωπο, όπως το γνωρίζουν οι Κούρδοι, οι Σύροι, οι Αρμένιοι, οι κάτοικοι της Λιβύης και όπως το βιώνουμε τα τελευταία 46 χρόνια.

Εμείς ακόμα έχουμε την Κ.Δ., μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της ΕΕ. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν καταργηθεί. Η Κ.Δ. θα μετεξελιχθεί σε κοινότητα, που θα αναζητά κηδεμόνα. Δεν θα βρίσκει όμως. Κανένας δεν υπερασπίζεται το δίκαιό μας, τώρα που είμαστε χώρα διεθνώς αναγνωρισμένη και μέλος της ΕΕ. Ποιος θα δώσει σημασία, βοήθεια και συμπαράσταση σε μια κοινότητα ενός ομόσπονδου κράτους;

Θα χάσουμε την κρατική μας οντότητα. Θα χάσουμε την ΑΟΖ μας. Όλα θα ενταχθούν στη γαλάζια πατρίδα. Κι εμείς θα αναζητούμε τρόπους να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της κοινότητάς μας. Δεν θα έχουμε κυριαρχία και εξουσία για να την προσφέρουμε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, για να την ανταλλάξουμε με επιστροφή εδάφους. Θα μπορούμε όμως να περνούμε τα σύνορα των κρατιδίων για να επισκεφτούμε ως τουρίστες τα σπίτια μας και να κάνουμε τις διακοπές μας στα κλεμμένα ξενοδοχεία μας. Με τέτοια επανένωση νομίζετε ότι η Τουρκία θα επιμένει στις εγγυήσεις, στα επεμβατικά δικαιώματα και στην παραμονή τουρκικού στρατού; Αφού όλα αυτά θα τα έχει μέσα από αποφάσεις της κυβέρνησης του ομόσπονδου κρατιδίου της βόρειας Κύπρου. Και το νότιο κρατίδιο, η πρώην Κ.Δ.; Απλώς θα εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας και της γαλάζιας πατρίδας. Για να μας επιτρέπουν να ζούμε στη εναπομείνασα γη των προγόνων μας.

Υπάρχει ηγέτης που θα υπογράψει το τερατούργημα μιας τέτοιας λύσης;