Διεθνή

Σκηνές «Mad Max» στην Ουάσινγκτον: Εθνοφρουρά, οδοφράγματα, υπερελίτ & υποκίνηση βίας

Βαριές κατηγορίες των γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων Τζων Κέννεντυ και Ραντ Πωλ κατά των Δημοκρατικών. Απορίες για την συνεχιζόμενη παρουσία χιλιάδων εθνοφρουρών με βαρύ οπλισμό, συρματοπλέγματα και οδοφράγματα στην Ουάσινγκτον και τα μηνύματα που στέλνουν, παράλληλα με την εμμονή κατά του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η διχόνοια και η πόλωση στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να υποχωρούν και η μετά-Τραμπ εποχή κουβαλά μαζί της τα βαρίδια του παρελθόντος. Η επίθεση στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Τραμπ, όπως και οι πολύμηνες βίαιες διαδηλώσεις από αντιπάλους του Τραμπ, άφησαν το στίγμα τους στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μιλώντας στο πρόγραμμα «Tucker Carlson Tonight», ο γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζων Κέννεντυ περιέγραψε την συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ως κάτι βγαλμένο από την δυστοπική ταινία «Mad Max». Υποστήριξε πως απώτερος στόχος είναι να τρομάξουν και να καθυποτάξουν τους Αμερικανούς πολίτες.

Πριν προχωρήσει στην κριτική του, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων υπογράμμισε πως δεν είναι αχάριστος προς τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς ή των αστυνομικών δυνάμεων.

fox.JPG

«Η ορκωμοσία έχει τελειώσει, αλλά αν κοιτάξεις γύρω από το Καπιτώλιο, τμήματα του μοιάζουν με σκηνή βγαλμένη από το Mad Max», είπε ο Κέννεντυ στον δημοσιογράφο του «Fox» Τάκερ Κάρλσον.

«Θέλω να πω, υπάρχουν λεπίδες, σύρματα, φράχτες, οδοφράγματα, humvees, αυτόματα όπλα, σε ένα σημείο είχαν μέχρι και τεθωρακισμένα, και τα μέσα ενημέρωσης συνεχώς μαγνητοσκοπούν αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

«Εάν ρωτήσετε την ηγεσία των Δημοκρατικών, η οποία έχει τώρα την ευθύνη, θα σου πουν ότι τα έχουμε όλα αυτά εδώ για να σας κρατούμε ασφαλείς», προσθέτοντας ότι δεν είναι παρατραβηγμένο να πιστεύουμε πως «υπάρχει μια πολιτική οπτική γωνία εδώ».

«Κάποιος που είναι κυνικός θα μπορούσε να υποθέσει πως η ηγεσία των Δημοκρατικών μαζί με τα μέσα ενημέρωσης προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα στον αμερικανικό λαό και το μήνυμα μπορεί να είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούσαν να σας κρατήσουν ασφαλείς, αλλά εμείς οι Δημοκρατικοί μπορούμε», πρόσθεσε ο Κέννεντυ.

Παρεμβαίνοντας, ο Κάρλσον αναφέρθηκε στις βίαιες διαδηλώσεις και στην απόπειρα να καεί μια εκκλησία των επισκοπαλιανών, όπως και στο έγκλημα και στις κλοπές αυτοκινήτων και την αδυναμία της αστυνομίας να ελέγξει την κατάσταση.

Αφήνωντας υπονοούμενα κατά της νέας κυβέρνησης, ο Κέννεντυ ανέφερε πως ο μέσος Αμερικάνος είναι πιο ανασφαλής και πρόσθεσε με ειρωνία πως «εμείς οι υπερ-ελίτ είμαστε πολύ απασχολημένοι, σημαντικοί άνθρωποι».

«Είμαστε πολύ έξυπνοι, είμαστε πολύ ενάρετοι, έχουμε ένα δεύτερο σπίτι με ένα μακρύ ιδιωτικό δρόμο και σας λέμε ότι πρέπει να είστε πολύ, πολύ φοβισμένοι από οποιονδήποτε δεν ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν και γι' αυτό πρέπει να καλέσουμε την Εθνική Φρουρά να έρθει», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Υπολογίζεται πως περίπου 5,000 Αμερικανοί εθνοφρουροί θα παραμείνουμε στην Ουάσινγκτον μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη διαδικασία αμφισβήτης (impeachment) του τέως Προέδρου Τραμπ.

Σε άλλες δηλώσεις στην Γερουσία, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Πωλ είπε πως «οι Δημοκρατικοί πρόκειται να παρασύρουν την σπουδαία μας χώρα κάτω στον υπόνοιμο της οργής και του βιτριολιού κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία του έθνους μας». Θεωρεί ακραίο και ακατανόητο να επιμένουν στην διαδικασία impeachment κατά ενός ιδιώτη πολίτη, αφού πλέον ο Τραμπ έφυγε από την προεδρία και αυτή η διαδικασία είναι για τέτοιες περιπτώσεις.

Συνεχίζοντας τις αιχμηρές δηλώσεις του, ο Ραντ Πωλ είπε «ντροπή σε αυτούς που ζητούν την κατηγορία και την εκδίκηση και σε αυτούς που επιλέγουν την διαστροφή της συνταγματικής διαδικασίας». Αυτά λέχθησαν από το βήμα της Γερουσίας και ο Πωλ πρόσθεσε «θέλω αυτό το σώμα να καταγραφεί - και το τελευταίο άτομο που βρίσκεται εδώ μέσα».

Κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση πως αντί να ασχοληθεί με τα καυτά προβλήματα εστιάζει σε μια κομματική βεντέτα. «Είναι σχεδόν σαν να μην έχουν καμία ικανότητα ύπαρξης πέραν της αντίθεσης στον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Πωλ, δηλώνοντας πως οι Δημοκρατικοί είναι πολύ πιο ένοχοι για «υποκίνηση» απ' ότι ο Τραμπ.

«Κάνενας Δημοκρατικός δεν θα ρωτήσει ειλικρινά αν ο Μπέρνι Σάντερς υποκίνησε αυτόν που πυροβόλησε και σχεδόν σκότωσε τον Στηβ Σκαλίσε», είπε ο Πωλ. Ο Σκαλίσε είναι Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνα. Συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή, ο Πωλ είπε πως «κανένας Δημοκρατικός δεν θα ρωτήσει αν η Μαξίν Γουότερς υποκίνησε βία όταν κυριολεκτικά είπε στους υποστηρικτές της να έρχονται αντιμέτωποι με αξιωματούχους τους Τραμπ σε δημόσιους χώρους».

Ο Πωλ υπενθύμισε και άλλες περιπτώσεις βίας που ακολούθησαν δηλώσεις Δημοκρατικών, αναφερόμενος και στην νυν αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Μετέφερε επίσης την δική του προσωπική μαρτυρία όταν ένας όχλος περικύκλωσε αυτό και την σύζυγό του οι οποίοι γλίτωσαν μόνο με παρέμβαση της αστυνομίας.

Αναρωτήθηκε επίσης αν δεν ήταν υποκίνηση τα όσα οδήγησαν στην βία που προκάλεσαν στις ΗΠΑ ομάδες Antifa και BLM, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 19 θανάτους και τον τραυματισμό περισσότερων από 700 αστυνομικών.

Σχετικά με τις κατηγορίες για καλπονοθεία, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής δήλωσε περαιτέρω ότι ενώ ψήφισε κατά της αμφισβήτησης της πιστοποίησης των αποτελεσμάτων των εκλογών από το εκλογικό κολλέγιο, είναι ωστόσο υπερβολική η προσπάθεια να στοχοποιηθούν οι βουλευτές που την στήριξαν.

«Διαφώνησα. Δεν νομίζω πως το Κονγκρέσο πρέπει να ανατρέψει το εκλογικό κολλέγιο αλλά να κατηγορούμε, να λογοκρίνουμε ή να εκδιώκουμε ένα μέλος του Κογκρέσου με το οποίο διαφωνούμε; Είναι η αλήθεια τόσο στενή που μόνο εσείς τη γνωρίζετε;», τόνισε ο γερουσιαστής μιλώντας για τις καταγγελίες πως υπήρξαν φαινόμενα καλπονοθείας.