Πολιτισμός

«VAE VICTIS - Αλίμονο στους Ηττημένους»

Το νέο βιβλίο του Σταύρου Σιδερά

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Σιδερά, που φέρει τον τίτλο «VAE VICTIS - Αλίμονο στους Ηττημένους», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

sideras 1 10.10.jpg

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ, Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε οπτικογραφημένο χαιρετισμό λόγω της απουσίας της στο εξωτερικό.

Στους χαιρετισμούς τους, οι προαναφερόμενοι ομιλητές εξήραν την πολυσχιδή προσφορά του Σταύρου Σιδερά στον τόπο του μέσα από τη μακρόχρονη παρουσία του καλλιτέχνη στον χώρο της Μουσικής, του Θεάτρου, της Δημοσιογραφίας, της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Το βιβλίο χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Ανδρέας Μορφίτης, ο οποίος ανέλαβε και τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

sideras 2 10.10.jpg

Ανάμεσα στα πολλά που ειπώθηκαν για την τεράστια προσφορά του καλλιτέχνη, ξεχωρίζει η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών πως «διάβασε το εξαίρετο βιβλίο του συγγραφέα απνευστί». Αν λάβουμε υπόψη το ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα του Υπουργού, είναι όντως αξιοσημείωτο πώς ο Υπουργός βρήκε τον χρόνο να διαβάσει το βιβλίο αυτό, και παρ’ όλο του ότι χρειάστηκε να πετάξει εσπευσμένα στην Αθήνα, επέστρεψε αυθημερόν στην Κύπρο για να χαιρετήσει τον συγγραφέα.

Επιπρόσθετα, στον οπτικογραφημένο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως ο Σταύρος Σιδεράς είναι… «ακάματος εργάτης του πολιτισμού (…) ένας από τους πλέον παραγωγικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς του τόπου μας, θεραπεύοντας παράλληλα τη μουσική, το θέατρο, τη δημοσιογραφία και τα Κυπριακά Γράμματα…».

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης, ανάφερε πως… «ο Σταύρος Σιδεράς έγραψε αυτό το έργο σαν ένας πνευματικός άνθρωπος…» και τόνισε τον «μοναδικό τρόπο γραφής του»…

Ο Δήμαρχος της Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ευχαρίστησε τον «φίλο» Σταύρο Σιδερά, ο οποίος ακούραστα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, πρόσφερε, και συνεχίζει να προσφέρει πολλά στον πολιτισμό της πατρίδας του.

Ο παρουσιαστής του βιβλίου, αντιπρόεδρος του ΚΥ.ΚΕ.Μ., άρχισε την περιγραφή του με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Σταύρου Σιδερά, στο οποίο ο συγγραφέας γράφει…

«Μια σταλαγματιά βροχής είναι ο άνθρωπος. Μόλις μπαρουτιάσει ο ουρανός, τυλίγεται γύρω από ένα αστροπελέκι, πέφτει με φόρα στη γης και γίνεται λάσπη…».

sideras 3 10.10.jpg

Καταφανώς συγκινημένος ο Σταύρος Σιδεράς ευχαρίστησε τόσο τους επίσημους προσκεκλημένους για τα καλά τους λόγια, όσο και τους πολυπληθείς φίλους του που κατέκλυσαν την αίθουσα του θεάτρου. Επιπλέον ευχαρίστησε και τον Γιάννο Γεωργιάδη, χορηγό της βραδιάς, για τη συμπαράστασή του στην έκδοση του βιβλίου κι ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του,απευθυνόμενος στον Σταύρο Σιδερά, είπε πως… «νιώθει περήφανος που είναι φίλος του και πως σίγουρα τόσο τα έργα του Σταύρου όσο και ο ίδιος θα μείνουν στην ιστορία…»

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τις ενθουσιώδεις επευφημίες όλων των προαναφερόμενων ομιλητών για το εξαίρετο καινούργιο βιβλίο του Σταύρου Σιδερά, ο Υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης έδωσαν μεγάλη έμφαση στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε ο «δημοσιογράφος» Σταύρος Σιδεράς, πείθοντας τον Ραούφ Ντενκτάς να εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή την οποία παρουσίαζε στο SigmaTV… «Persona & Persona non Grata». Και οι τρεις αξιωματούχοι εξήραν το τεράστιο πολιτικό κέρδος που είσπραξε η Κύπρος από την παγκόσμια προβολή της συνέντευξης αυτής σε μεγάλα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες, μιας και ως γνωστό, στην ιστορική αυτή συνέντευξη, ο Τουρκοκύπριος πρώην ηγέτης αποδέχτηκε πως… «οι αγνοούμενοι έχουν σφαγιαστεί εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς»…

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο έπαιξε πιάνο ο Μιχάλης Μεταξάς και τραγούδησε η μικρή Νεφέλη. Και οι δύο καλλιτέχνες ανήκουν στον μη κερδοσκοπικό σύλλογο «ΧΑΡΙΣΜΑ», του οποίου πρόεδρος είναι ο Σταύρος Σιδεράς. Η βραδιά έκλεισε με τον ίδιο τον καλλιτέχνη στο πιάνο, ο οποίος τραγούδησε παλιές και καινούργιες επιτυχίες του…