Υγεία

ΗΠΑ: Εμβολίασαν «κατά λάθος» παιδιά με εμβόλιο Covid-19 – Σημάδια καρδιακών προβλημάτων

Εμβολίασαν παιδιά 4 και 5 χρονών με εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό αντί για την γρίπη. Εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα, βήχα και πυρετό. Παρόμοια περιστατικά και στο παρελθόν.

Μια οικογένεια από την νότια Ιντιάνα στις ΗΠΑ είπε πως τα δύο παιδιά τους, 4 και 5 χρονών, «εμβολιάστηκαν κατα λάθος με εμβόλια ενηλίκων για τον Covid-19 αντί για εμβόλια γρίπης» σε κατάστημα της αλυσίδας φαρμάκων Walgreens, τη στιγμή που ο εμβολιασμός για παιδιά κάτω των 12 δεν έχει εγκριθεί.

Όπως αναφέρει το «Newsweek», η τετραμελής οικογένεια πήγε στο φαρμακείο στην πόλη Έβανσβιλ για να κάνει τα εμβόλια της γρίπης στις 4 Οκτωβρίου, αλλά μετά που έφυγαν από το φαρμακείο, ανάφεραν πως ένας υπάλληλος τηλεφώνησε για να τους ενημερώσει για το λάθος.

Στη συνέχεια δόθηκαν στην οικογένεια κάρτες απόδειξης εμβολιασμού της πρώτης δόσης Pfizer για τον Covid-19 για τα δύο παιδιά, που γεννήθηκαν το 2016 και το 2017.

snapshot-24war.webp

Διαγνώστηκαν με καρδιακά προβλήματα

Τα παιδιά οδηγήθηκαν σε παιδοκαρδιολόγο και η οικογένεια είπε ότι είχαν σημάδια καρδιακών προβλημάτων, πυρετό και βήχα, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «WFIE» που επικαλείται το «Newsweek».

Σε δηλώσεις τους στην τοπική εφημερίδα «Courier & Press», οι γονείς, Alexandra και Joshua Price, ανέφεραν πως ο 4χρονος γιος τους διαγνώστηκε με ταχυκαρδία η 4χρονη κόρη τους με υψηλή αρτηριακή πίεση.

wargreensevansville.jpg

«Ελπίζεις πως είναι μόνο το άγχος από το να βρίσκεσαι μέσα στο ιατρείο και την άγνωστη απάντηση, αλλά ταυτόχρονα αναρωτιέσαι "κι αν δεν είναι;"», είπε η μητέρα των δύο παιδιών.

«Ανησυχούμε συνεχώς. Κοιμούνται στο κρεβάτι μας, στο δωμάτιό μας από την Δευτέρη το βράδυ της περασμένης βδομάδα, ώστε να μπορούμε να τους παρακολουθούμε και απλά - κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει διότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα εκεί έξω που μπορεί να μας βοηθήσουν», πρόσθεσε.

Ο 4χρονος παρουσίασε πυρετό και βήχα ενώ η 5χρονη πυρετό.

indiana2v.png

Ο δικηγόρος της οικογένειας Daniel Tuley έδωσε στον τοπικό σταθμό αντίγραφα των καρτών εμβολιασμού των παιδιών και των γονέων τους.

Η οικογένεια Price ετοιμάζεται για μηνύσεις μέσω του δικηγόρου της.

indiana1v.png

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ χρησιμοποίησε πέρσι τις εξουσίες εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η οδηγία του επέτρεπε στα φαρμακεία και στις 50 πολιτείες να χορηγούν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της γρίπης, για παιδιά άνω των 3 ετών.

Εκπρόσωπος του φαρμακείου Walgreens αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις στο «Newsweek» για το συγκεκριμένο θέμα επικαλούμενος νόμους περί προστασίας του απορρήτου.

«Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες και το Walgreens λαμβάνει πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

«Σε περίπτωση οποιοδήποτε σφάλματος, το πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η ευημερία των ασθενών μας. Η διαδικασία εμβολιασμού σε πολλά στάδια περιλαμβάνει αρκετούς ελέγχους ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ανθρώπινου λάθους και έχουμε επανεξετάσει αυτήν τη διαδικασία με το προσωπικό του φαρμακείου μους προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν και το εμβόλιο Covid-19 συνιστάται για την πρόληψη σοβαρής ασθένειας για ενήλικες, δεν έχει εγκριθεί για άτομα κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ.

Το «Newsweek» αναφέρει πως η Pfizer ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι έχει καταθέσει την περασμένη εβδομάδα την αίτησή της για το εμβόλιο Covid-19 για παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων, γνωστό ως FDA, για έγκριση. Τα παιδιά έως 4 ετών δεν θα μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν, αναφέρεται. Στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας θα δοθεί το ένα τρίτο της δοσολογίας που χορηγείται στους ενήλικες.

Ξαναεμβολίασαν παιδιά καταλάθος

Η πιο πάνω δεν ήταν η πρώτη περίπτωση λανθασμένης χορήγησης εμβολίου Covid-19 σε μικρό παιδί, συνεχίζει το «Newsweek».

Ένα 4χρονο παιδί στο Μέριλαντ εμβολιάστηκε κατά λάθος με εμβόλιο Covid-19 αντί εμβολίου της γρίπης στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, και πάλι σε τοπικό παράρτημα της αλυσίδας φαρμακείων Walgreens.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η εταιρεία είπε πως «γεγονότα όπως και αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτό το θέμα».

Τον Απρίλιο του 2021, ένα 8χρονο αγόρι εμβολιάστηκε σε κέντρο drive-through εμβολιασμού στο Τέξας, αφού ο πατέρας του δεν γνώριζε ότι δεν μπορούσε αυτό να εμβολιαστεί.

Τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης, γνωστά ως CDC, λένε πως τέτοιου είδους λάθη μπορούν να προληφθούν και εάν έχει χορηγηθεί δόση εμβολίου Covid-19 σε άτομο κάτω των 12 ετών, δεν θα πρέπει να λάβει τη δεύτερη.